Anam Abbas diumumkan sebagai penerima Anugerah Penerbit Muncul Kevin Tierney

TORONTO, 7 Sept. 2023 /CNW/ – Persatuan Penerbit Media Kanada (CMPA) hari ini mengumumkan Nancy Grant dan Anam Abbas sebagai penerima Anugerah Indiescreen tahunannya, yang menghargai yang terbaik dan paling cemerlang dalam penerbitan filem ciri bebas Kanada. Para pemenang diumumkan dalam satu majlis, yang dianjurkan dengan kerjasama Telefilm Canada, di Festival Filem Antarabangsa Toronto (TIFF) pada Khamis, 7 September.

Nancy Grant (Metafilms) dinamakan sebagai penerima Anugerah Penerbit Mapan. Penerbit yang berpangkalan di Quebec ini diiktiraf atas sumbangannya yang luar biasa kepada sektor penerbitan Kanada dan sokongannya yang tidak berbelah bagi kepada pembuat filem muncul. Grant telah menghasilkan puluhan filem sepanjang kerjayanya selama 15 tahun, termasuk Falcon Lake (2022), Kematian dan Kehidupan John F. Donovan (2018), dan Felix & Meira (2014). Filem ciri terbarunya, Simple Comme Sylvain (The Nature of Love), arahan Monia Chokri, ditayangkan perdana di Festival Filem Cannes awal tahun ini dan akan mengadakan tayangan perdana Amerika Utara di TIFF pada musim luruh ini. Sebagai pemenang Anugerah Penerbit Mapan, Cik Grant memenangi hadiah tunai $20,000.

Anam Abbas dinamakan sebagai penerima Anugerah Penerbit Muncul Kevin Tierney 2023. Cik Abbas diiktiraf atas kebijaksanaan dan semangatnya dalam mewujudkan filem yang terasa mendesak dan penting. Projek terbarunya, In Flames, juga ditayangkan perdana di Cannes dan akan ditayangkan di TIFF. Sebagai pemenang Anugerah Penerbit Muncul Kevin Tierney, Cik Abbas memenangi hadiah tunai $10,000.

“Anugerah Indiescreen menyatukan industri untuk menghormati bakat luar biasa para penerbit bebas Kanada yang memberikan darah, peluh dan air mata untuk mewujudkan kisah menakjubkan yang mengilhamkan kita semua,” kata Presiden dan CEO CMPA Reynolds Mastin. “Tahniah kepada para pemenang—kami gembira dapat meraikan dan mengiktiraf pencapaian mengagumkan dan sumbangan anda kepada sektor penerbitan domestik dan seterusnya.”

Para pemenang anugerah dipilih oleh dua juri kebangsaan. Juri Anugerah Penerbit Mapan dan juri Anugerah Penerbit Muncul Kevin Tierney masing-masing diketuai oleh penerima Anugerah Indiescreen CMPA tahun lalu, Damon D’Oliveira, dan Sara Blake, Magali Gillon-Krizaj dan Tyler Hagan.

Juri Anugerah Penerbit Mapan:

Damon D’Oliveira, Pengerusi juri dan penerima Anugerah Penerbit Mapan 2022 (Rakan Kongsi, Conquering Lion Pictures)
Stefania Scarfo (Ketua Kandungan & Strategi, Paramount+ Kanada)
Aisling Chin Yee (pengarah, penulis, penerbit, Fluent Films)
Juanita Peters (pengarah, penulis, pelakon, San Family Productions Inc.)
Rose Schimm (Pengurus Penyaringan Filem, Whistler Film Festival Society)

Juri Anugerah Penerbit Muncul Kevin Tierney:

Sara Blake, Magali Gillon-Krizaj, dan Tyler Hagan, Pengerusi juri dan penerima Anugerah Penerbit Muncul Kevin Tierney 2022 (penerbit, SSMT Productions)
Hilary Hart (Presiden Bersama, Game Theory Films)
Sasha Leigh Henry (pengarah rancangan, pengarah)
Luisa Alvarez Restrepo (Pengurus, Kepelbagaian, Kesaksamaan, Penyertaan & Kesepaduan, ACTRA Toronto)
Albert Shin (pengarah, penerbit)

Untuk layak, calon mestilah bertindak sebagai penerbit bagi sebuah filem ciri Kanada yang ditayangkan perdana dalam tahun kalendar 2023. Maklumat lanjut mengenai Anugerah Indiescreen CMPA boleh didapati di sini.

MENGENAI CMPA

Persatuan Penerbit Media Kanada ialah pertubuhan advokasi kebangsaan untuk penerbit bebas, mewakili ratusan syarikat yang terlibat dalam pembangunan, penerbitan, dan pengedaran kandungan bahasa Inggeris yang dibuat untuk televisyen, wayang, dan saluran media digital. Selama 75 tahun, CMPA telah bekerja untuk menggalakkan kejayaan berterusan sektor penerbitan Kanada dan memastikan masa depan yang cerah untuk kandungan pelbagai yang dibuat oleh ahli kami untuk penonton domestik dan antarabangsa. cmpa.ca

SUMBER Canadian Media Producers Association (CMPA)