Mojave Raises $12.5M from Fifth Wall, At One Ventures, Xerox Ventures to Change the Nature of Air Conditioning

Teknologi nyahlembapan novel memperbaiki persekitaran dalaman sambil mengurangkan penggunaan tenaga dan bahan penyejuk secara dramatik

SUNNYVALE, Calif., 18 Sept. 2023 – Hari ini, Mojave Energy Systems mengumumkan pusingan benih sebanyak $12.5 juta yang akan digunakan untuk melancarkan platform penyaman udara cecair desikan generasi ketiga.


Penyaman udara mewakili ~ 10% daripada jumlah penggunaan elektrik global dan melepaskan 1 bilion tan karbon dioksida. Walau bagaimanapun, penyaman udara telah menjadi kritikal untuk produktiviti dan keselesaan dalam persekitaran dalaman kita, oleh itu pelanggan memberi tumpuan kepada keselesaan, kebolehpercayaan, dan harga peralatan; bukan kelestarian atau kos tenaga. Tetapi bagaimana jika inovasi dapat menyediakan kelima-limanya? Mojave sedang mengubah sifat penyaman udara.

Barisan produk Mojave yang baru memotong separuh tenaga yang diperlukan untuk membekalkan bangunan dengan udara luar yang segar, sejuk dan kering, sambil menggunakan 20% kurang bahan penyejuk berbanding sistem sedia ada di pasaran.

Produk Mojave yang baru memotong separuh tenaga yang diperlukan untuk membekalkan bangunan dengan udara luar yang segar, sejuk dan kering.

Pusingan ini diketuai bersama oleh At One Ventures dan Fifth Wall dengan penyertaan Xerox Ventures dan lain-lain. Syarikat itu berpusing daripada Palo Alto Research Center (PARC).

“Cara kita menyejukkan bangunan tidak banyak berubah dalam 100 tahun walaupun bangunan kita sudah berubah,” kata Philip Farese, pengasas dan CEO Mojave. “Hari ini ceritanya adalah tentang nyahlembapan, bukan penyejukan; sebenarnya, kita menghabiskan lebih banyak tenaga untuk menyahlembapkan udara daripada kita lakukan untuk menyejukkannya. Penambahbaikan peralatan HVAC telah memberi tumpuan kepada mengurangkan tenaga yang diperlukan untuk perkara seperti pam haba dan kipas, kedua-duanya tidak menangani nyahlembapan. Produk pertama kami, yang memberi tumpuan kepada membekalkan udara luar yang sejuk, kering dan segar, menggunakan separuh tenaga penyelesaian lain dan boleh mengurangkan pelepasan sebanyak 100 juta tan CO2e. Ia sangat membantu dengan bangunan seperti sekolah, hospital, dan kedai runcit, yang mempunyai keperluan yang lebih menuntut,” jelasnya.

Mojave menggunakan larutan garam berkepekatan tinggi untuk secara pasif menarik air dari udara. Udara sejuk dan kering kemudian dihantar ke bangunan dan, yang penting, cecair desikan jenuh air digunakan semula dengan “menjana semula” (iaitu air ditarik keluar dan dikembalikan ke keadaan saliniti tinggi yang berguna) hanya menggunakan haba sisa dari sistem: ini menghapuskan keperluan untuk sumber pemanasan atau penyejukan luaran.

Proses ini mencapai kecekapan penyingkiran lembapan dua kali ganda berbanding pendekatan mampatan wap tradisional, kedua-duanya mengurangkan kos operasi untuk pelanggan dan membantu mereka mencapai Pematuhan Bersih Sifar dengan sistem cekap tenaga. DOAS Mojave boleh “dimasukkan” ke dalam infrastruktur HVAC sedia ada dan memerlukan penyelenggaraan minimum.

“Dalam teknologi ini kami melihat peluang untuk mengganggu pasaran $5B DOAS serta pasaran yang lebih luas yang merangkumi peralatan penyejukan, tenaga, dan karbon yang jumlahnya melebihi $600B dan menyumbang 10% daripada jumlah elektrik global dan 4% daripada pelepasan,” kata Dilip Goswami, Rakan Kongsi, At One Ventures. “Tetapi pemilik dan pengendali bangunan komersial perlu melihat manfaat produk dengan segera untuk beralih dari penyelesaian tidak cekap tradisional. Kami teruja tentang produk sulung Mojave kerana ia menawarkan penjimatan tenaga yang besar, pengurangan bahan penyejuk, pemasangan masuk, pulangan yang cepat, dan $50,000 atau lebih per unit dalam penjimatan seumur hidup: ini adalah keputusan perniagaan yang mudah.”

“Kami sangat teruja untuk menyokong Philip dan seluruh pasukannya di Mojave ketika mereka terus merevolusikan pasaran Sistem Udara Luar Khusus,” kata Greg Smithies, Rakan Kongsi & Ketua Bersama Pelaburan ClimateTech di Fifth Wall. “Produk generasi seterusnya mereka akan membawa manfaat tenaga yang lebih besar kepada pasaran HVAC yang lebih luas dengan segera.”

Selain manfaat kewangan, DOAS Mojave juga boleh meningkatkan kualiti udara dalaman. Unit Mojave secara bebas mengawal suhu dan kelembapan, membolehkan pengguna memilih keadaan udara dalaman yang ideal. Sifat biosidal cecair desikannya juga memurnikan udara daripada bakteria dan virus yang seterusnya meningkatkan kualiti udara.

Mojave sudah menjalankan beberapa ujian lapangan dan pelancaran komersialnya dijadualkan pada Januari 2024. Syarikat itu akan memanfaatkan modal baru untuk pergi ke pasaran dan pelancaran komersialisasi, pembuatan pesanan awal, dan terus melabur dalam penyelidikan dan pembangunan.

Mengenai Mojave Energy Systems
Mojave menghasilkan sistem cecair desikan novel yang menyasarkan kecekapan tenaga dan mengurangkan kesan iklim HVAC. Produk pertama mereka, Sistem Udara Luar Khusus (DOAS) untuk bangunan komersial, memberi tumpuan kepada nyahlembapan, mengurangkan penggunaan tenaga dan bahan penyejuk, dan meningkatkan kualiti udara dalaman. Teknologi cecair desikan Mojave menyejukkan dan menyahlembapkan udara, membolehkan pengguna mengawal secara bebas titik embun dan suhu kering. DOAS Mojave mempunyai kecekapan dan jumlah kos pemilikan terendah apabila dibandingkan dengan teknologi DOAS alternatif. Selanjutnya, teknologi yang sedang dibangunkan berpotensi memerlukan 80% kurang tenaga daripada sistem mampatan wap dan menghapuskan keperluan untuk bahan penyejuk yang akan mengurangkan lebih daripada satu bilion tan CO2e. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2022 sebagai spinout dari Palo Alto Research Center (PARC) dan setakat ini telah menerima $12.5M dana dari At One Ventures, Fifth Wall, Xerox Ventures, dan lain-lain.

Mengenai At One Ventures
At One Ventures melabur dalam startup teknologi mendalam yang memangkinkan dunia di mana kemanusiaan adalah positif bersih untuk alam semula jadi. Firma sangat teknikal dan diasaskan oleh Tom Chi, bekas Ketua Pengalaman dan ahli pengasas di Google X. At One Ventures mencari, membiayai, dan membesarkan syarikat-syarikat yang menggunakan teknologi mendalam yang mengganggu untuk mengubah ekonomi unit industri mapan sambil mengurangkan jejak planet mereka secara dramatik. Setakat ini, At One Ventures telah melabur dalam 35 startup, termasuk kitar semula bateri Ascend Elements, syarikat de-kepupusan Colossal Biosciences, dan pembekal pembungkusan biodegradasi Cruz Foam. Untuk maklumat lanjut, sila layari