Rocket Pharmaceuticals Stock

Saham Rocket Pharmaceuticals (NASDAQ:RCKT), sebuah syarikat bioteknologi yang mengkhususkan diri dalam terapi gen kuratif untuk penyakit dengan keperluan tidak dipenuhi yang tinggi, menyaksikan peningkatan yang luar biasa dalam harga sahamnya semasa sesi pertengahan minggu, ditutup hampir 39% lebih tinggi daripada hari sebelumnya. Walau bagaimanapun, walaupun prestasi jangka pendek yang mengagumkan ini, RCKT hanya mencatat kenaikan sekitar 11% setahun. Ini menimbulkan persoalan tentang apa yang menanti Rocket Pharmaceuticals: Adakah ia akan memenuhi janji awalnya atau meneruskan prestasi yang agak terkandas sejak penampilan sulungnya pada 2015?

Satu cara untuk mendapatkan wawasan tentang trajektori masa depan saham RCKT adalah dengan mengkaji implikasi jumlah opsyen saham yang luar biasa. Jumlah sedemikian boleh memberi petunjuk tentang sentimen pasaran dan jangkaan pelabur. Dalam kes ini, lonjakan harga saham RCKT mungkin menunjukkan prospek yang bullish.

Secara asasnya, tinjauan ini tidak tidak berasas. Saham biasanya tidak mengalami kenaikan hampir 40% dalam satu hari tanpa sebab. Pemangkin untuk lonjakan baru-baru ini Rocket adalah kelulusan Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) Amerika Syarikat untuk percubaan Pivotal Fasa II untuk rawatan sasaran penyakit Danon, suatu keadaan warisan langka yang tidak mempunyai kelulusan FDA. Ini membuka peluang besar bagi Rocket, kerana penyakit itu menjejaskan beribu-ribu pesakit di AS dan Eropah.

Seiring dengan kelulusan FDA, Rocket menjalankan penawaran umum 7.8 juta saham biasa pada harga $16 setiap saham, menyediakan dana untuk menyokong percubaan yang disebutkan di atas.

Walaupun konsensus umum kelihatan positif untuk saham RCKT, pelabur institusi sepertinya mempunyai perspektif yang berbeza.

Saham Rocket: Kes yang Menipu?

Selepas penutupan sesi 13 September, saham RCKT menonjol sebagai salah satu penekanan jumlah opsyen saham yang luar biasa dalam alat penyaringan Barchart. Jumlah semasa sesi pertengahan minggu adalah 1,374.28% lebih tinggi daripada purata trailing satu bulan, menjadikannya opsyen ketiga paling luar biasa untuk sesi itu. Secara khusus, jumlah jumlah mencapai 18,915 kontrak berbanding dengan kepentingan terbuka 8,453 kontrak, menunjukkan lonjakan mendadak dalam permintaan untuk opsyen saham RCKT.

Dari segi panggilan dan opsyen jualan, terdapat kecenderungan yang jelas untuk panggilan, dengan jumlah panggilan 13,499 kontrak dan jumlah jualan 5,416 kontrak, menghasilkan nisbah jumlah jualan/panggilan 0.40, yang kelihatan menyokong bulls. Selain itu, nisbah kepentingan terbuka jualan/panggilan berada pada tahap rendah 0.13, mencadangkan optimisme dalam kalangan pelabur.

Menganalisis lengkung kemeruapan tersirat (IV) saham RCKT mendedahkan tren linear meningkat dari harga strike yang lebih rendah ke yang lebih tinggi, berjulat dari 79% hingga 195%. Biasanya, senyuman kemeruapan akan menunjukkan perlindungan risiko pada kedua-dua ekstrem. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, pedagang kelihatan menjangkakan aktiviti yang semakin meningkat pada harga strike yang semakin meningkat dan bukannya yang lebih rendah.

Walaupun kelihatan bullish dalam perdagangan opsyen, data aliran opsyen Fintel, yang memberi tumpuan kepada dagangan blok besar yang sering dibuat oleh institusi, menceritakan kisah yang berbeza. Walaupun terdapat aktiviti yang signifikan dalam panggilan opsyen semasa sesi 13 September, terutamanya untuk Panggilan 17.50 Okt 20 ’23 dan Panggilan 25.00 Jan 19 ’24, ini adalah panggilan yang dijual. Ini bermakna pedagang yang menulis kontrak ini akan mendapat manfaat daripada penurunan harga saham RCKT.

Gambaran yang Bercanggah

Petunjuk Pendapat Teknikal Barchart menilai saham RCKT sebagai 16% jualan lemah, mencadangkan tinjauan bearish. Walaupun beberapa penunjuk jangka panjang mungkin telah bertukar positif, konsensus keseluruhan kekal pesimis.

Menariknya, pandangan ini bertentangan dengan perspektif Wall Street tentang saham Rocket Pharmaceuticals. Antara 12 pakar, saham RCKT dinilai sebagai beli kuat, dengan 11 penarafan beli kuat dan satu penarafan beli sederhana. Tambahan pula, harga sasaran min RCKT berada pada $54, menunjukkan potensi pertumbuhan melebihi 154%. Malah harga sasaran terendah adalah $39, menunjukkan potensi pertumbuhan 83.7%.

Memandangkan ketidakselarasan yang jelas antara pelabur institusi dan penganalisis Wall Street, pelabur perlu berhati-hati apabila mempertimbangkan saham RCKT. Peluang yang kelihatan terlalu bagus untuk menjadi kenyataan sering memerlukan tinjauan yang lebih teliti untuk mendedahkan kerumitan dan risiko tersembunyi.