McDonald's

Syarikat McDonald’s Corporation (NYSE: MCD) telah melepasi anggaran untung bagi suku ketiga kerana kenaikan harga menu meningkatkan pertumbuhan jualan.

Jualan sistem global – yang merangkumi jualan di restoran milik syarikat dan restoran francais – meningkat 11%. Jualan kedai sama meningkat 8.8%, lebih tinggi daripada anggaran analis sebanyak 7.79%, mengikut data konsensus Bloomberg.

Hasil meningkat 14% tahun ke tahun kepada $6.69 bilion, lebih tinggi daripada anggaran sebanyak $6.52 bilion. Keraian untung selepas cukai setiap saham adalah 3.19, meningkat 19% daripada tahun lalu.

“Makroekonomi terus berkembang seperti jangkaan kami untuk tahun ini, dan kami terus menyediakan kenyamanan dan nilai untuk pelanggan kami,” kata CEO dan Presiden Chris Kempczinski dalam satu kenyataan akhbar.

Saham McDonald’s Corporation (NYSE: MCD) jatuh hampir 3% setahun, tertinggal di belakang Restaurant Brands International Inc. (NYSE: QSR), yang naik hampir 2% setahun, tetapi mendahului saham YUM! Brands, Inc. (NYSE: YUM), yang jatuh hampir 7%. Apabila pengguna mengurangkan perbelanjaan mereka, McDonald’s berkata ia mendapat manfaat di negara asalnya.

Di AS, jualan mendapat manfaat daripada kenaikan harga menu, kempen pemasaran baharu, dan pesanan digital dan penghantaran yang semakin meningkat. Bermula Ogos, syarikat melancarkan kempen As Featured In Meal yang menunjukkan hidangan yang pernah muncul dalam filem, drama atau rancangan TV.

Pengguna berpendapatan rendah di AS, yang berpendapatan $45,000 dan di bawah, menyumbang kepada “sedikit penurunan lalu lintas” berbanding setahun lalu pada suku ketiga, kata Kempczinski dalam panggilan dengan pelabur. Walau bagaimanapun, syarikat terus mendapatkan bahagian pasaran di kalangan pengguna berpendapatan sederhana dan tinggi.

Analis Baird David Tarantino berkata McDonald’s Corporation (NYSE: MCD) biasanya mendapat lalu lintas tambahan apabila terdapat “ketidakpastian makroekonomi yang meningkat” dalam nota kepada pelanggan, dengan menambah bahawa Golden Arches adalah “salah satu jenama yang paling bersedia…untuk menavigasi latar belakang yang lebih sukar.”

Semasa krisis kewangan 2008 hingga 2009, pertumbuhan jualan purata 3.4% di AS dan 6.9% di Eropah, katanya.

Syarikat juga melaporkan jualan digital sistemik – yang merangkumi jualan melalui aplikasi, penghantaran atau kiosk – berjumlah $9 bilion di enam pasaran terbesarnya, membentuk 40% jumlah jualan. Ini lebih tinggi daripada suku kedua, yang menyaksikan $8 bilion dalam jualan digital.

Kempczinski berkata jenama itu sedang membina “skala yang cukup besar” untuk digital, yang “membuka banyak peluang” dan “sukar untuk pesaing kami sepadankan.”

Ringkasan pendapatan

Berikut adalah laporan McDonald’s Corporation (NYSE: MCD), dibandingkan dengan anggaran Wall Street mengikut data konsensus Bloomberg:

  • Hasil: $6.69 bilion berbanding $6.52 dijangka
  • Keraian EPS: $3.19 berbanding $2.98 dijangka
  • Pertumbuhan jualan kedai sama: 8.8% berbanding 7.79% dijangka
  • Pertumbuhan jualan AS: 8.1% berbanding 7.5% dijangka
  • Pertumbuhan jualan pasaran antarabangsa dikendalikan: 8.3% berbanding 8.51% dijangka
  • Pertumbuhan jualan pasaran berlesen antarabangsa maju: 10.5% berbanding 8.27% dijangka

McDonald’s Corporation (NYSE: MCD) juga menanggung caj pra-cukai sebanyak $26 juta, atau $0.02 sesaham bagi suku tahun, terutamanya berkaitan dengan pelan penyusunan semula syarikat yang menyaksikan syarikat memecat bilangan pekerja tidak didedahkan awal April. Raksasa makanan segera ini menjangka jumlah caj tahunan menjadi $224 juta bagi tahun ini.

Pada 6 Disember, syarikat akan mengadakan kajian pelabur, di mana mereka merancang untuk berkongsi maklumat lanjut mengenai pandangan 2024. Kempczinski memberi isyarat semasa panggilan bahawa kemaskini termasuk maklumat mengenai lokasi hanya drive-thru di Fort Worth, Texas.

“Terdapat peluang bagi kami untuk mempunyai restoran yang lebih kecil saiz kaki pangkalnya yang tidak mempunyai ruang makan,” katanya. Tiada sebutan mengenai impak ubat kurus jenis GLP-1 terhadap pendapatan panggilan.

Dalam nota kepada pelanggan daripada Pasukan Pelanggan TD Cowen, mereka berkata impak kepada restoran perkhidmatan cepat, tidak sebesar kategori makanan runcit lain disebabkan dua faktor.

Perkhidmatan cepat mempunyai “pemaparan yang lebih tinggi kepada pengguna berpendapatan rendah yang kurang berkemungkinan membayar GLP-1 secara terus” dan “pemaparan antarabangsa yang lebih tinggi, di mana kadar obesiti adalah jauh lebih rendah & Wegovy biasanya tidak diluluskan atau tidak tersedia untuk kegunaan kuruskan berat badan.”