Mars Akan Memotong Karbon Setengah – atau sekitar 15 juta metrik tan – menjelang 2030 Merentasi Rantaian Nilai Penuh dan Akan Terus Melabur dalam Tindakan Iklim Walaupun Ekonomi Global Melemah

  • Mars telah menerbitkan pelan tindakan sumber terbuka – Peta Jalan Sifar Bersihinya – untuk mempercepatkan tindakan mencapai pelepasan Gas Rumah Hijau (GHG) Bersih Sifar merentas rantaian nilai penuhnya, termasuk sasaran baru untuk memotong karbon setengah menjelang 2030, berbanding garis dasar 2015, dengan laluan ke Sifar Bersih menjelang 2050. Sasaran ini adalah Objektif Pemegang Saham.
  • Mars melabur lebih daripada $1 bilion dalam tempoh tiga tahun akan datang sahaja untuk mendorong tindakan iklim – dari ladang ke meja dan mangkuk makanan haiwan peliharaan, rantaian bekalan ke kedai, dan rumah ke klinik haiwan –
  • Ia datang apabila tinjauan utama Ipsos yang baru mendapati purata 69% orang dewasa di seluruh tujuh ekonomi terbesar dunia berpendapat bahawa fokus perniagaan dalam menangani perubahan iklim perlu sama atau lebih besar daripada menangani cabaran ekonomi.

MCLEAN, Va., 14 Sept. 2023 /CNW/ — Mars, Incorporated hari ini mengeluarkan Peta Jalan Sifar Bersih Mars, rancangan tindakan tegas untuk mencapai pelepasan Gas Rumah Hijau (GHG) Bersih Sifar merentas rantaian nilai penuhnya menjelang 2050. Peta Jalan Mars termasuk sasaran baru yang disemak oleh Science Based Targets Initiative untuk memotong pelepasan sebanyak 50% menjelang 2030, berbanding garis dasar 2015, dengan laluan ke Sifar Bersih menjelang 2050.


Mars Pedigree Packaging MARS PUBLISHES

Syarikat itu mencapai pelepasan maksimum pada 2018, dan telah mengurangkan GHG secara mutlak sebanyak 8% atau 2.6 juta metrik tan berbanding garis dasar 2015, sementara mengembangkan perniagaan sebanyak 60% dalam tempoh itu.* Sebagai sebahagian daripada pelan tindakan, Mars akan melabur lebih daripada $1 bilion dalam tempoh tiga tahun akan datang dan akan terus melabur sumber kewangan yang diperlukan sehingga Sifar Bersih dicapai. Dari ladang di mana makanan ditumbuhkan untuk manusia dan haiwan peliharaan hingga ke klinik haiwan di mana haiwan peliharaan kami dijaga, Mars mengambil tindakan segera untuk mengurangkan pelepasan GHG merentas perniagaannya untuk membantu membina masa depan yang lebih baik dan mampan untuk semua. Sifar Bersih merujuk kepada keadaan apabila gas rumah hijau dikurangkan dengan ketara sementara memastikan sebarang pelepasan lain yang tidak dapat dielakkan seimbang dengan penyingkiran.

Peta jalan ini datang selepas penemuan terkini oleh Panel Antara Kerajaan mengenai Perubahan Iklim (IPCC) yang disokong PBB bahawa ini adalah “sekarang atau tidak sama sekali” untuk mengambil tindakan drastik terhadap perubahan iklim untuk mengelakkan “bencana”.

Ia datang apabila tinjauan utama Ipsos yang baru, yang ditugaskan oleh Mars, mendapati bahawa walaupun keadaan ekonomi yang sukar pada masa ini, purata 69% orang dewasa di seluruh tujuh ekonomi terbesar dunia berpendapat perniagaan perlu memberi tumpuan yang sama (32%) atau lebih (37%) kepada menangani perubahan iklim daripada cabaran ekonomi. Kajian ini melibatkan 14,468 orang di AS, UK, China, Jepun, Jerman, Perancis, dan India.

Ia juga mendapati hampir separuh daripada tujuh ekonomi terbesar dunia meletakkan “banyak” tanggungjawab kepada syarikat multinasional dan kerajaan untuk membuat perubahan bagi menangani perubahan iklim. Keputusan penuh boleh didapati dalam nota editor di bawah.

Poul Weihrauch, Ketua Pegawai Eksekutif Mars berkata: “2050 boleh kelihatan jauh pada masa hadapan, tetapi kemajuan yang kita buat dalam tujuh tahun akan datang adalah kritikal. Generasi saya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif mempunyai keupayaan dan tanggungjawab untuk menyampaikan pengurangan pelepasan sebenar dan meletakkan perniagaan pada laluan yang jelas ke Sifar Bersih menjelang 2050. Itulah sebabnya Mars komited untuk menyampaikan pengurangan 50% GHG menjelang 2030. Kita tidak boleh menunggu ekonomi bertambah baik; kita mesti meneruskan pelaburan yang melindungi perniagaan kita hari ini dan pada masa depan. Seperti yang pernah saya katakan sebelum ini, keuntungan dan tujuan bukan musuh. Pelaburan dalam iklim bukan pertukaran antara planet dan produktiviti, atau antara alam sekitar dan pekerjaan. Pengguna dan Rakan Kongsi kita jelas mahukan kedua-duanya – dan kami juga mahu. Melabur dalam pengurangan pelepasan adalah dasar perniagaan yang bijak, ia boleh dicapai, mampu milik, dan ia memang perlu.”

Poul Weihrauch meneruskan, “Syarikat mesti dinilai – termasuk Mars – berdasarkan keputusan sebenar yang kami sampaikan terhadap rancangan iklim kami, bukan hanya skala komitmen yang kami buat – sama seperti kami dinilai oleh lembaga pengarah dan pelabur kami berdasarkan penyampaian keputusan kewangan, bukan kualiti ramalan kewangan kami.”

Barry Parkin, Ketua Pegawai Kelestarian dan Perolehan Mars, berkata: “Sains menunjukkan kami mesti memotong pelepasan kami merentas rantaian nilai penuh kami sebanyak 50% menjelang 2030. Sains menunjukkan kami kepada lima asas yang peta jalan Sifar Bersih perlu pertimbangkan untuk memberi kesan sebenar, sebagai contoh bahawa tidak ada tempat untuk pengecualian atau pengecualian dan bahawa kami mesti mengutamakan prestasi daripada janji. Dalam menyediakan peta jalan kami, kami telah belajar bahawa ini sepenuhnya mungkin disampaikan dengan sains dan teknologi sedia ada serta sepenuhnya mampu milik. Kami boleh mengembangkan perniagaan kami dan memotong pelepasan. Saya berharap peta jalan kami dengan jelas dan kuat menunjukkan apa yang dilakukan Mars dan, yang paling penting, apa yang kami percaya perlu berlaku dalam skala besar untuk membantu menangani kesan terburuk perubahan iklim.”

Dengan jejak karbon saiz sebuah negara seperti Finland, Mars bertujuan menjelang 2030 untuk mengurangkan pelepasannya sebanyak 50% secara mutlak, atau lebih kurang 15 juta metrik tan, membina ke atas pengurangan GHG 8% setakat ini. Peta Jalan Sifar Bersih Mars termasuk butiran tentang bagaimana kami percaya Sifar Bersih boleh dicapai untuk Mars dan berfungsi sebagai strategi sumber terbuka yang boleh digunakan oleh syarikat di seluruh sektor untuk melaksanakan tindakan Sifar Bersih yang bermakna dengan serta-merta. Ini bermakna merangkumi semua pelepasan, mengutamakan prestasi daripada janji, memajukan kemajuan dengan batu loncatan sebenar, membuat keputusan hari ini yang memberi kesan esok, dan meliputi apa yang tidak dapat dipotong dengan kredit karbon berkualiti tinggi.

Untuk mencapai Sifar Bersih, Mars akan mempercepatkan fokusnya kepada:

  • Peralihan kepada 100% tenaga boleh diperbaharui – dengan mengubah bagaimana ia membekalkan kuasa ke kilang, pejabat dan hospital haiwan, alamat tenaga yang digunakan oleh petani, bagaimana ia mendapatkan bahan mentah, dan juga tenaga yang digunakan oleh pelanggan (peruncit) dan oleh pengguna dan pemilik haiwan peliharaan di rumah.
  • Mereka bentuk semula rantaian bekalan untuk menghentikan penebangan hutan – dengan meningkatkan ketelusan dan ketertelusan bahan utama seperti koko, soya dan daging lembu.
  • Meningkatkan inisiatif dalam pertanian pintar iklim – dengan bekerjasama dengan petani mengenai pertanian regeneratif, mengoptimumkan perolehan, dan beralih kepada boleh diperbaharui.
  • Mengoptimumkan resipi – membangunkan bahan-bahan GHG profil kaki jejak yang lebih rendah untuk snek dan hidangan makanan manusia, serta protein alternatif untuk makanan haiwan peliharaan.
  • Meningkatkan dan mengoptimumkan logistik – mereka bentuk semula rangkaian, jenis pengangkutan yang Mars bergantung dan sumber tenaga yang digunakan, misalnya, elektrifikasi kenderaan atau hidrogen hijau yang berpotensi.
  • Membenamkan tindakan iklim dalam perniagaan – membenamkan pengurangan karbon ke dalam tadbir urus dan perancangan perniagaannya, termasuk sebagai objektif pemegang saham, dalam pelan pampasan boleh ubah para eksekutif kanan, dalam pelaburan.