Bekerjasama dengan dan dibiayai oleh Lloyd’s Register Foundation, laporan ini menyelami keterkaitan antara keselamatan, kelestarian dan tanggungjawab sosial di tempat kerja

WASHINGTON, 14 Sept. 2023 — National Safety Council, bekerjasama dengan Lloyd’s Register Foundation, dengan bangganya memperkenalkan laporan pelopor, New Value of Safety in a Changing World, yang menggariskan pentingnya menggunakan pendekatan keselamatan moden dan kesan mendalam inisiatif alam sekitar, kesihatan dan keselamatan ke atas organisasi dan masyarakat secara keseluruhan. Laporan ini menyelami keterkaitan antara keselamatan, kelestarian dan tanggungjawab sosial, menandakan langkah penting ke hadapan dalam keselamatan tempat kerja kontemporari.


The National Safety Council is dedicated to eliminating the leading causes of preventable death and injury focusing our efforts on the workplace, roadway and impairment. (PRNewsfoto/National Safety Council)

“Merasa dan selamat adalah syarat asas untuk kesejahteraan kita tetapi intervensi kesihatan dan keselamatan di tempat kerja sering diambil sebagai satu kemestian dan tidak dihargai,” kata Dr Ruth Boumphrey, Ketua Pegawai Eksekutif Lloyd’s Register Foundation. “Penyelidikan pelopor ini membuat kita memikirkan semula nilai yang kita letakkan pada keselamatan dan membuat kes untuk pelaburan dan sokongan yang lebih baik untuk pendekatan keselamatan baru.”

Kajian mendalam ini meneroka peranan penting EHS dalam lanskap dinamik masa kini, menjembatani kemajuan saintifik, inovasi teknologi, transformasi peraturan dan pengejaran kesejahteraan holistik. Ia meneroka pertembungan keselamatan dengan alam sekitar, sosial, dan pertimbangan tadbir urus, menekankan saling keterkaitan faktor-faktor ini dalam membentuk kecemerlangan keselamatan moden.

“Laporan ini menggariskan hubungan rumit antara EHS, kelestarian dan kesejahteraan sosial, menawarkan wawasan berharga ke dalam kuasa transformatif alat keselamatan moden dan inisiatif,” kata John Dony, naib presiden strategi tempat kerja di National Safety Council. “Dalam era yang ditakrifkan oleh lompatan teknologi, kesejahteraan global dan cabaran ekonomi, dan norma budaya yang berubah, memahami dan menerima peranan penting keselamatan – dan semua yang diliputinya – di tempat kerja adalah kemestian, dan ia perlu bermula dengan pendekatan holistik yang diperluas. Laporan ini tidak hanya akan membantu pembuat keputusan memajukan keselamatan tetapi juga akan membantu pekerja di seluruh dunia menjalani kehidupan mereka sepenuhnya.”

Laporan New Value of Safety in a Changing World menggariskan penemuan berikut:

  1. Pendekatan Holistik: Program keselamatan moden melangkaui keselamatan fizikal dan pengurangan kos langsung. Penyelidikan mengenal pasti Prestasi Manusia dan Organisasi, Kesihatan Pekerja Total, dan ESG sebagai konsep integral yang secara kolektif memacu penciptaan nilai merentasi pelbagai domain.
  2. Bidang Penjanaan Nilai: Hierarki Nilai EHS menggambarkan bagaimana program EHS menjana nilai merentasi lapan bidang berbeza: kesihatan, ekonomi, alam sekitar, kelestarian, ketahanan, etika, masyarakat dan reputasi. Laporan ini menerangkan hubungan rumit antara bidang-bidang ini, menekankan saling keterkaitan mereka.
  3. Inisiatif Bersepadu: Tema seperti kepelbagaian, kesaksamaan dan inklusi, kesihatan mental dan kelestarian saling berkait rapat merentasi Kesihatan Pekerja Total dan ESG. Mengintegrasikan bidang-bidang ini menawarkan manfaat yang menarik, termasuk peningkatan kepercayaan, peningkatan reputasi, dan ketahanan keseluruhan yang lebih baik.
  4. Strategi Bersedia Masa Depan: Laporan ini menyokong perniagaan untuk menerima pakai pendekatan keselamatan holistik dan menyesuaikan diri dengan perubahan landskap peraturan dan piawaian. Organisasi digalakkan untuk melaksanakan intervensi yang disesuaikan berdasarkan tema yang diprofilkan untuk memacu penciptaan nilai.

NSC mengiktiraf kepentingan laporan New Value of Safety in a Changing World dalam membimbing profesional keselamatan, eksekutif perniagaan, pelabur dan pembuat dasar. Laporan dengan konsep dan wawasan yang boleh dilaksanakan ini memberi kuasa kepada pihak berkepentingan untuk melibatkan manfaat inisiatif EHS moden dan membuat keputusan yang dimaklumkan berkaitan dengan strategi keselamatan, amalan terbaik, pelaburan dan penjejakan prestasi.

Untuk memudahkan penggunaan wawasan laporan ini, NSC telah membangunkan panduan pengaktifan untuk melengkapi organisasi dengan alat praktikal untuk melaksanakan strategi penambahbaikan berterusan dan menavigasi lanskap EHS yang berubah. Untuk maklumat lanjut mengenai nilai baharu keselamatan, sila layari nsc.org/nvos.

Mengenai National Safety Council
National Safety Council ialah penyokong keselamatan nonprofit terkemuka Amerika – dan telah menjadi selama hampir 110 tahun. Sebagai organisasi berdasarkan misi, kami bekerja untuk menghapuskan punca-punca kematian dan kecederaan yang boleh dicegah, memberi tumpuan kepada tempat kerja, jalan raya dan kemerosotan. Kami mewujudkan budaya keselamatan bukan sahaja untuk menjaga orang lebih selamat di tempat kerja, tetapi juga melampaui tempat kerja agar mereka dapat menjalani kehidupan mereka sepenuhnya.

Sambung dengan NSC:
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram

SUMBER National Safety Council