New ADIPEC Global Youth Council to inspire next generation of energy leaders to accelerate the energy transition
  • 20 ahli Majlis Belia Global ADIPEC datang dari universiti dan syarikat terkemuka di seluruh dunia
  • Ahli akan terlibat dalam dialog lintas generasi dengan pemimpin tenaga dan meminjamkan suara mereka kepada perbincangan mengenai isu iklim dan tenaga terbesar
  • Majlis memajukan matlamat ADIPEC untuk mengilhamkan generasi muda untuk memimpin industri tenaga yang bertanggungjawab

ABU DHABI, Emiriah Arab Bersatu, 19 Sept. 2023 – ADIPEC, persidangan dan pameran tenaga terbesar di dunia, telah melancarkan Majlis Belia Global pertamanya untuk menguatkan suara pelbagai belia dari seluruh dunia dalam peralihan tenaga, sebagai sebahagian daripada komitmennya untuk mengilhamkan generasi seterusnya untuk membentuk sistem tenaga masa depan dan menjadi pemimpin industri tenaga yang bertanggungjawab pada masa depan.

New ADIPEC Global Youth Council to inspire next generation of energy leaders to accelerate the energy transition.

Terdiri daripada 20 pelajar universiti dan profesional muda luar biasa yang berusia di bawah 30 tahun, Majlis Belia Global ADIPEC akan memainkan peranan aktif dalam mempengaruhi perbincangan di ADIPEC 2023 dan selaras dengan matlamat acara yang lebih besar untuk memastikan penyertaan golongan muda dalam sektor tenaga dan transformasi mampan yang berterusan.

ADIPEC 2023 akan diadakan di bawah tema ‘Menyahkarbon. Lebih Cepat. Bersama.’ untuk mengumpulkan pemangku kepentingan dari seluruh rantaian nilai tenaga dan ekosistem untuk mempercepatkan tindakan kolektif dan bertanggungjawab dan menjamin masa depan tenaga yang mampan. Sebagai pengiktirafan terhadap peranan utama golongan muda dalam peralihan tenaga, kerana merekalah yang akan menerajui penyelesaian seterusnya yang akan membantu mempercepatkan peralihan tenaga dan mendapat manfaat daripada kesannya, ADIPEC telah mengintegrasikan belia ke dalam program persidangannya dan memasukkan mereka dalam perbualan peringkat tinggi dengan pemimpin tenaga.

Semasa ADIPEC 2023, ahli Majlis Belia Global akan berpeluang untuk berinteraksi dengan pemimpin tenaga kanan dalam dialog lintas generasi mengenai peralihan tenaga, berhubung dengan pemimpin dan pembuat dasar peralihan tenaga, dan malah naik ke pentas sebagai pengacara dalam Program Pemimpin Masa Depan ADIPEC. Ahli terpilih Majlis Belia Global juga akan menampilkan dalam sesi Perbualan Tenaga ADIPEC, satu siri temu bual keras dengan CEO industri global, pemimpin kerajaan dan pakar industri serta belia.

Ahli juga akan mengambil bahagian dalam Meja Bulat Kepimpinan ADIPEC, satu perjumpaan jemputan sahaja, di mana menteri, eksekutif peringkat C industri dan pembuat dasar meneroka idea baru dan pemikiran transformatif, membentuk sektor tenaga. Meja bulat Majlis Belia Global akan diadakan mengenai topik ‘Memberi tenaga kepada masa depan: menggabungkan visi generasi bakat sektor tenaga seterusnya dalam pelan peralihan’, di mana ahli Majlis Belia Global dan pemimpin tenaga akan membincangkan cara terbaik untuk melibatkan golongan muda dalam peralihan tenaga.

Christopher Hudson, Presiden dmg events, penganjur ADIPEC 2023, berkata: “Kami menyedari betapa kritikalnya bakat belia yang kreatif dan berambisi untuk mendorong sektor tenaga ke arah yang betul, itulah sebabnya kami telah membangunkan Majlis Belia Global sebagai platform untuk melibatkan belia di seluruh program persidangan kaya kami dan memberi mereka peluang untuk menjadi sebahagian daripada perbincangan penting yang berlangsung di ADIPEC. Tema ‘Menyahkarbon. Lebih Cepat. Bersama.’ bukan sahaja menghubungkan syarikat, inovator dan industri, tetapi juga melibatkan generasi dalam keperluan untuk mempercepatkan peralihan tenaga.

“Melalui Majlis Belia Global kami, Program Pemimpin Masa Depan yang diperluas, dan inisiatif Young ADIPEC yang berterusan, kami menjembatani jurang generasi dan melengkapi golongan muda dengan alat dan pengetahuan yang mereka perlukan untuk membantu membentuk masa depan tenaga yang inklusif dan mampan.”

ADIPEC bertujuan menjadi platform yang menyatukan pemimpin tenaga masa depan dunia, melengkapi generasi baru dengan pengetahuan untuk merintis fasa seterusnya penyelesaian tenaga, sekaligus memberdayakan mereka untuk bekerja bersama, keluar dari silo mereka dan bersatu di sebalik satu tujuan.

Ahli Majlis Belia Global datang dari Emiriah Arab Bersatu, USA, UK, Tanzania, dan Nigeria, dari universiti termasuk Columbia University, Oxford University, New York University, New York University-Abu Dhabi, Universiti Sains dan Teknologi Khalifa, Universiti Dar A Salaam, dan Universiti Zayed manakala sebilangan kecil adalah profesional tenaga muda.

Ahli Majlis Belia Global Yiwei (Evy) Gao, yang merupakan pelajar di New York University, berkata: “Saya sangat terhormat dapat menjadi sebahagian daripada Majlis Belia Global ADIPEC dan tidak sabar untuk menghadiri sesi dan berbincang dengan pemimpin tenaga antarabangsa di ADIPEC. Tenaga dan kemampanan adalah isu penting bagi generasi kami, dan penting untuk mencapai net sifar karbon secepat mungkin. Kami sebagai belia boleh menjadi pemangkin dan penyumbang utama dalam proses ini.”

Pelancaran Majlis Belia Global ADIPEC memperkukuh komitmen ADIPEC untuk memberdayakan dan melibatkan belia dalam peralihan tenaga. Ia memberi mereka alat, pengetahuan, dan hubungan yang diperlukan untuk mempengaruhi pembuat dasar, menjembatani jurang generasi dan meneruskan legasi tenaga bersih, mampu memenuhi komitmen bersih sifar.

Majlis Belia Global ADIPEC akan bekerja seiring dengan Program Pemimpin Masa Depan ADIPEC, yang diperkenalkan tahun lalu untuk memberdayakan pemimpin tenaga muda untuk mendorong peralihan tenaga bersih dengan melengkapi mereka dengan wawasan dan kemahiran yang relevan. Ia juga melengkapkan program Young ADIPEC berusia 11 tahun, yang menghubungi pelajar yang lebih muda untuk memperkenalkan mereka kepada potensi menarik industri tenaga.

ADIPEC 2023, yang akan diadakan di Abu Dhabi dari 2-5 Oktober, dijangka menarik lebih 160,000 peserta untuk program persidangan dan pameran yang komprehensif yang akan menampilkan lebih 1,600 pembentang persidangan merentasi lebih 350 sesi. Lebih 2,220 syarikat dari seluruh ekosistem tenaga akan ditampilkan dalam program pameran ADIPEC, mempamerkan idea, inovasi dan penyelesaian mereka yang membentuk masa depan tenaga.

Mengenai ADIPEC
Diadakan di bawah naungan Yang Mulia Sheikh Mohamed Bin Zayed Al Nahyan, Presiden Emiriah Arab Bersatu, dan dianjurkan oleh ADNOC, ADIPEC akan diadakan di Abu Dhabi pada 2-5 Oktober 2023, di bawah tema ‘Menyahkarbon. Lebih Cepat. Bersama.’

Dibina di atas legasi inovasi dan evolusi hampir 40 tahun, ADIPEC membawa bersama idea, cita-cita, teknologi dan modal yang diperlukan untuk menyahkarbon dan mewujudkan sistem tenaga masa depan, lebih cepat. Ia menyatukan pemangku kepentingan utama dari seluruh rantaian nilai tenaga untuk mempercepatkan tindakan kolektif dan bertanggungjawab, menghasilkan penyelesaian permainan yang mengubah dan memupuk kemajuan transformasi yang diperlukan untuk mewujudkan sistem tenaga inklusif dan tahan ujian masa.

Merentasi 350 sesi unik yang terdiri daripada persidangan strategik dan teknikal, ADIPEC 2023 akan mengalu-alukan lebih 1,600 pembentang – termasuk menteri kerajaan, CEO, pembuat dasar, pakar tenaga dan inovator – untuk menyatukan industri, sektor dan individu di sebalik satu tujuan, menggalakkan kerjasama dan tindakan yang diperlukan untuk memajukan matlamat nyah karbon dunia.

Ketika Emiriah Arab Bersatu bersiap sedia untuk mengalu-alukan