Mining 06 gregorylee BOARD OF DIRECTORS RECEIVE PROPOSALS FOR SIGMA LITHIUM AND SIGMA BRAZIL FROM LEADING GLOBAL COMPANIES; CONDUCTING STRATEGIC REVIEW

SOROTAN

 • Lembaga Pengarah Sigma Lithium dan Sigma Brazil mengumumkan telah menerima beberapa cadangan strategik untuk Syarikat Brazil Sigma Mineração (“Sigma Brazil”), ibu bapa Kanada Sigma Lithium Corporation (bersama-sama “Syarikat” atau berasingan “Syarikat”) serta untuk Projek Grota do Cirilo (“Projek”).

 • Syarikat dan Projek telah menarik minat rakan kongsi strategik berpotensi, termasuk pemimpin industri global dalam industri tenaga, auto, bateri dan penapisan lithium.

 • Syarikat mempunyai kedudukan yang berbeza dalam industri lithium secara global sebagai salah satu “pembekal pilihan” untuk generasi seterusnya kenderaan elektrik, yang pengguna bimbang dengan sumber bahan yang bertanggungjawab secara alam sekitar dan sosial.
  • Sigma Brazil adalah satu-satunya pengeluar Triple Zero Green Lithium global: sifar karbon, sifar sisa dan sifar bahan kimia berbahaya, sambil mengitar semula 100% air “taraf kumbahan” yang digunakan dalam proses pengeluarannya.

  • Strategi Sigma Lithium selaras sepenuhnya dengan etos nyahkarbon kenderaan elektrik dan kerajaan di seluruh dunia.
 • Dalam mengkaji cadangan yang diterima, Lembaga Pengarah Syarikat sangat komited untuk memaksimumkan nilai untuk semua pemegang saham awam Sigma Lithium, serta untuk semua pihak berkepentingan, pekerja dan masyarakat Sigma Brazil di Vale do Jequitinhonha.
  • Sebagai syarikat berorientasikan ESG, kedua-dua Sigma Lithium dan Sigma Brazil merancang untuk mematuhi standard tadbir urus tertinggi dalam membuat keputusan akhir mengenai apa-apa inisiatif strategik.
   • Keputusan mengenai laluan strategik Syarikat akan dibuat oleh mesyuarat pemegang saham Sigma Lithium, di mana “majoriti pemegang saham minoriti” Sigma Lithium akan membuang undi penentu.
  • Untuk meningkatkan skala program sosial dan alam sekitar Sigma Brazil secara signifikan, Syarikat menggabungkan Green Lithium Institute (“Instituto Litio Verde”) dan membekalkannya dengan baki pengasas “royalti” sedia ada yang merupakan 1% royalti pelebur bersih.
   • Kami menjangkakan mana-mana rakan kongsi strategik Syarikat yang berpotensi akan komited untuk menyumbang kepada kejayaan Instituto Litio Verde.
  • Sigma Brazil berpotensi menjadi pemangkin di Brazil untuk pembangunan hiliran kimia industri paling mampan dalam rantaian bekalan lithium global.
   • Triple Zero Green Lithium Syarikat ditambah dengan kepakaran alam sekitar mereka dalam mengurus jejak karbon, meminimumkan impak air dan tanah, serta mengitar semula sisa adalah kelebihan daya saing yang signifikan dalam berpotensi memperluas aktiviti pengayaan hijau industri mereka untuk menghasilkan Triple Zero Green Lithium Chemicals.

SAO PAULO dan VANCOUVER, BC, 13 Sept. 2023Sigma Lithium Corporation (“Sigma Lithium“) (NASDAQ: SGML, BVMF: S2GM34, TSXV: SGML) dan anak syarikat milik penuhnya Sigma Brazil (persendirian), pengeluar lithium global terkemuka yang didedikasikan untuk memberi kuasa kepada generasi seterusnya kenderaan elektrik dengan kepekatan lithium gred kimia neutral karbon, mampan secara sosial dan alam sekitar, mengumumkan bahawa Lembaga Pengarah kedua-dua Syarikat (“Lembaga Pengarah“) sedang menilai alternatif strategik berpotensi untuk Syarikat (“Proses Strategik“).


Sigma Lithium Logo (PRNewsfoto/Sigma Lithium Corporation)

Syarikat-syarikat tersebut menerima beberapa cadangan berkaitan dengan Syarikat Brazil Sigma Mineração (“Sigma Brazil”), untuk ibu syarikat Kanada Sigma Lithium Corporation (bersama-sama “Syarikat” atau berasingan “Syarikat”) serta untuk Projek Grota do Cirilo (“Projek”). Cadangan daripada rakan kongsi strategik berpotensi berbeza dari segi sifat dan struktur dan sedang ditinjau dan dirunding.

Ana Cabral, Pengerusi Bersama Lembaga Pengarah dan Ketua Pegawai Eksekutif Sigma Lithium, menyatakan:

Sigma Lithium merasa rendah hati dan gembira dengan minat strategik yang kuat dalam perniagaan kami daripada pemimpin industri dalam industri tenaga, auto, bateri dan penapisan lithium. Kejayaan kami didorong oleh komitmen yang tidak kenal penat lelah dan etika kerja keras pasukan kami yang sangat pelbagai, yang bertekad dari awal untuk membina pengeluar bahan perindustrian lithium paling mampan secara sosial dan alam sekitar di dunia.

Kami semua sangat bangga dengan budaya kerja berpasukan unik kami dan apa yang telah kami capai untuk Brazil dalam enam tahun kebelakangan ini. Kami memasukkan negara kami dalam rantaian bekalan lithium global sebagai salah satu pengeluar lithium paling mampan, sambil membantu mengangkat rakyat kawasan kami, Vale do Jequitinhonha, dengan menyampaikan dan menarik pelaburan berbilion real. Lebih penting lagi, pencapaian kami mencerminkan peraturan perundangan dan keselamatan undang-undang komersial yang matang untuk pelabur antarabangsa di Brazil, dibina selama berdekad kejayaan perlombongan dan keseluruhan perindustrian.

Proses kajian strategik kami bertepatan dengan pencapaian kami yang pertama dalam industri Triple Zero Green Lithium: sifar karbon, sifar sisa dan sifar bahan kimia berbahaya. Baru-baru ini kami mendedahkan lompatan dalam perampasan operasi di kilang lithium Greentech kami, termasuk kejayaan modul loji perintis alam sekitar pengurusan sisa dan air kami, yang merangkumi penumpukan sisa kering yang inovatif disertai dengan penggunaan semula air.

Kini sebagai pengeluar global sepenuhnya, Lembaga Pengarah Sigma Lithium sedar akan kewajipan fidusiari dan tanggungjawab yang terlibat dalam memilih rakan strategik kami, membolehkan Sigma Brazil terus membawa negara kita ke tahap seterusnya dalam menjamin kedudukan pentingnya dalam rantaian bekalan lithium global.”

Lembaga Pengarah dan pasukan pengurusan komited untuk bertindak demi kepentingan terbaik Syarikat, pemegang saham awamnya, pekerjanya dan komunitinya. Setiap alternatif akan dipertimbangkan dengan teliti sebelum mana-mana rakan kongsi strategik dipilih atau apa-apa transaksi dipersetujui. Keputusan mengenai hasil Proses Strategik akan dibuat pada mesyuarat pemegang saham Sigma Lithium, di mana “majoriti pemegang saham minoriti” Sigma Lithium akan diperlukan untuk undi penentu.

Syarikat merancang untuk menyimpulkan Proses Strategik tahun ini, tetapi tidak ada jaminan bahawa ia akan menghasilkan penyelesaian transaksi atau hasil tertentu. Juga tidak boleh ditetapkan jadual waktu yang definitif untuk penyelesaiannya. Syarikat tidak bercadang untuk mendedahkan perkembangan selanjutnya berkenaan Proses Strategik ini, kecuali dan sehingga Lembaga Pengarah telah menyelesaikan penilaian mereka, atau Syarikat menentukan bahawa pendedahan tambahan diperlukan oleh undang-undang atau dianggap sesuai. Syarikat telah melantik BofA Securities dan BTG Pactual untuk bertindak sebagai penasihat kewangan kepada Syarikat berkaitan dengan Proses Strategik.