21 5 Global Food Pathogen Testing (E.coli, Salmonella, Campylobacter, Listeria) Market Analysis Report 2023-2028: Food Safety Regulations and Standards Fuel Growth - Emerging Markets Witness a Surge

DUBLIN, 18 Sept. 2023 — Laporan “Pasaran Ujian Patogen Makanan Global mengikut Jenis (E.coli, Salmonella, Campylobacter, Listeria), Teknologi (Tradisional, Pantas), Jenis Makanan (Daging & unggas, Tenusu, Makanan diproses, Buah-buahan & Sayur-sayuran, Bijirin & Bijian), & mengikut Kawasan – Ramalan hingga 2028” telah ditambah ke dalam tawaran ResearchAndMarkets.com.

Research_and_Markets_Logo

Pasaran ujian patogen makanan global bersedia untuk pertumbuhan yang ketara, dengan anggaran nilai USD 15.1 Bilion pada 2023, dijangka mencapai USD 22.7 Bilion menjelang 2028, pada CAGR yang menarik sebanyak 8.4%.

Laporan komprehensif ini menyelami dinamik pasaran, meneroka pemacu utama, halangan, cabaran, dan peluang yang membentuk trajektori pertumbuhannya. Ia menawarkan wawasan berharga kepada pemain industri utama, menyediakan analisis mendalam profil perniagaan, perkhidmatan, strategi, perkongsian, perjanjian, penggabungan, pengambilalihan, dan perkembangan terkini mereka dalam pasaran ujian patogen makanan. Laporan ini juga menerangi permulaan startup yang muncul dalam ekosistem pasaran patogen makanan, menjalankan analisis persaingan untuk memberikan pandangan holistik landskap industri.

Penyakit bawaan makanan, sering diakibatkan penggunaan makanan tercemar yang mengandungi mikotoksin, patogen, yis, atau kulat, menimbulkan kebimbangan kesihatan awam yang ketara. Patogen seperti Salmonella, Campylobacter, E. coli, dan Listeria boleh menjejaskan keselamatan mikrobiologi makanan, membawa kepada penyakit bawaan makanan. Oleh itu, permintaan untuk prosedur ujian patogen makanan yang ketat kekal penting untuk memastikan keselamatan makanan.

Rantau Asia Pasifik dijangka mempamerkan CAGR paling pantas dalam pasaran ujian patogen makanan, bertujuan mencapai nilai USD 5.6 bilion menjelang 2028. Jepun menonjol sebagai pasaran terbesar untuk ujian patogen makanan di rantau ini, dicirikan oleh pertumbuhan mantap dan peraturan keselamatan makanan yang ketat. Walaupun status pasarannya matang, Jepun kekal waspada tentang keselamatan makanan, seperti yang ditunjukkan oleh penguatkuasaan undang-undang sanitasi makanan yang ketat.

Negara ini telah menghadapi wabak penyakit bawaan makanan yang ketara, terutamanya disebabkan patogen seperti E. coli. Akibatnya, Jepun telah mengenakan piawaian keselamatan yang ketat ke atas pemproses daging, menekankan amalan kebersihan di rumah sembelih dan loji pemprosesan daging. Walaupun sistem keselamatan makanan, pensijilan, dan pemiawaian masih berkembang di Jepun, dijangka akan berkembang dengan pesat.

Pemain utama dalam pasaran ujian patogen makanan termasuk SGS Societe Generale de Surveillance SA, Bureau Veritas, Intertek Group Plc., Eurofins Scientific, ALS, JBT, TUV NORD GROUP, AsureQuality, Merieux NutriSciences Corporation, Microbac Laboratories, Inc., IFP Institute for Product Quality GmbH, EMSL Analytical, Inc., Q Laboratories, Symbio Laboratories, dan Hill Laboratories. Pemimpin industri ini memainkan peranan penting dalam memacu inovasi dan mengekalkan piawaian ujian keselamatan makanan yang tinggi.

Subsegmen tenusu dalam segmen makanan yang diuji dianggarkan tumbuh pada CAGR 8.4% sepanjang tempoh ramalan

Kehadiran patogen bawaan makanan dalam susu berlaku disebabkan sentuhan langsung dengan sumber tercemar, seperti bekas susu di ladang tenusu, dan pengeluaran haiwan yang dijangkiti. Pasteurisasi susu yang tidak mencukupi juga merupakan salah satu punca utama kehadiran patogen dalam susu.

Tambahan pula, beberapa patogen, seperti Listeria, boleh terus hidup selepas teknik pasteruasi dan menyebabkan pencemaran semula produk. Susu tanpa pasteruasi digunakan dalam pembuatan keju, dan oleh itu, produk tenusu tercemar mungkin dikonsumsi oleh sebahagian besar penduduk. Penggunaan susu tanpa pasteruasi dan pengendalian produk tenusu yang tidak bersih telah meningkatkan permintaan untuk ujian produk tenusu, yang seterusnya dijangka meningkatkan pasaran ujian patogen makanan secara ketara.

Teknologi tradisional dianggarkan bernilai USD 8 bilion menjelang 2028 untuk pasaran ujian patogen makanan yang tumbuh pada CAGR 5.4%

Kaedah kultur tradisional melibatkan pemencilan dan pengenalpastian bahan cemar dengan menumbuhkannya dalam media kultur tertentu. Walaupun teknik mikrobiologi pantas telah diterima pakai, kaedah kultur kekal berkesan dalam mengenal pasti bakteria dan organisma berbahaya bawaan makanan yang lain.

Kemajuan terkini dalam media kultur telah membawa kepada formulasi yang lebih tepat dan sensitif, terutamanya apabila menggunakan bahan kimia kromogenik. Kaedah ini digunakan secara meluas di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, proses tradisional memerlukan tenaga kerja yang ramai kerana ia memerlukan juruteknik makmal terlatih untuk menyediakan media kultur atau menggunakan jumlah media prapenyediaan yang besar.

Teknologi tradisional digunakan dalam assay mikrob, pemeriksaan visual, dan kaedah pengkulturan. Ujian imunoserapan berenzim bersambung (ELISA) dan kaedah pengkulturan biasanya memerlukan sekurang-kurangnya dua hingga tiga hari untuk mendapatkan keputusan. Kelemahan utama kaedah ini adalah sifatnya yang memakan masa. Masa yang diperlukan untuk ujian keselamatan makanan bergantung kepada penilaian kualiti dan pemeriksaan makanan. Oleh sebab produk makanan mudah rosak, menggunakan kaedah tradisional boleh mencabar disebabkan tempoh ujian yang panjang.

Ini juga meningkatkan keseluruhan kos ujian, kerana makanan mesti disimpan sepanjang tempoh ujian, yang boleh membebankan pengeluar makanan berskala kecil. Walau bagaimanapun, segmen tradisional dijangka berkembang dengan mantap kerana ujian biasa kekal sebagai komponen penting makmal ujian keselamatan makanan biasa.

Wawasan Premium

 • Kesedaran kesihatan yang meningkat mendorong peralatan dan bekalan Ujian Keselamatan Patogen Makanan
 • Segmen Kemudahan Pemborongan dan Jerman Mencatatkan Bahagian Ketara pada 2022
 • Segmen Daging & Unggas akan Mendominasi Pasaran Sepanjang Tempoh Ramalan
 • Segmen Kemudahan Pemborongan akan Memimpin Pasaran menjelang 2028
 • Segmen Daging & Unggas dan Eropah akan Mencatatkan Bahagian Ketara Sepanjang Tempoh Ramalan
 • AS akan Mencatatkan Bahagian Terbesar pada 2023

Dinamik Pasaran

Pemacu

 • Penekanan yang Meningkat pada Kualiti Makanan dan Melindungi Reputasi Jenama
 • Pengenalan Peraturan dan Piawaian Keselamatan Makanan yang Ketat
 • Peningkatan Penyakit Bawaan Makanan

Halangan

 • Kos Peralatan yang Tinggi
 • Risiko Pencemaran Semasa Prosedur Ujian Makanan

Peluang

 • Permintaan yang Meningkat untuk Ujian Makanan di Pasaran Memerging
 • Integrasi Teknologi Canggih
 • Fokus yang Meningkat pada Kepentingan Keselamatan Makanan

Cabaran

 • Perkembangan Pesat Strain Patogen
 • Kaedah Ujian yang Kompleks
 • Pemiawaian Protokol Ujian

Tren Industri

Analisis Rantaian Nilai

 • Penyelidikan dan Pembangunan Produk
 • Perolehan Bahan Mentah
 • Pembuatan dan Pemasangan
 • Logistik dan Pengedaran
 • Pemasaran dan Jualan
 • Badan dan Piawaian Peraturan