image1 2 Airports Use AI to Bolster Employee Screening Amid Rising Criminal Activity

Rakyat banyak tidak sedar, tetapi sesiapa sahaja yang bekerja di lapangan terbang dikecualikan daripada pemeriksaan.

Sama ada mereka mengisi minyak ke pesawat atau membantu pelanggan di kedai cenderamata, pekerja tidak dikehendaki melalui sebarang pemeriksaan keselamatan selain pemeriksaan latar belakang. Sampai sekarang.

Berikutan peningkatan aktiviti haram di kalangan pekerja lapangan terbang, Agensi Keselamatan Pengangkutan Amerika Syarikat (TSA) telah mewajibkan peraturan baru untuk mencegah penjenayah daripada menyusup ke kawasan terhad.

Walaupun mendapat tentangan daripada ahli politik, TSA kekal tegas dengan mandat baru ini yang akan berkuatkuasa tahun hadapan

Jelas pemeriksaan pekerja diperlukan berikutan siri insiden yang melibatkan staf lapangan terbang. Baru-baru ini, tiga pekerja syarikat di Lapangan Terbang Lisbon telah ditahan kerana penyeludupan dadah. Penahanan dibuat ketika suspek sedang melakukan jenayah, menyebabkan rampasan jumlah kokain yang besar.

Beberapa hari sebelumnya, tujuh pekerja di Lapangan Terbang Schiphol ditahan kerana terlibat dalam operasi penyeludupan dadah antarabangsa di lapangan terbang.

Butiran baru juga baru-baru ini muncul mengenai rompakan emas bernilai $20 juta yang berlaku di Lapangan Terbang Antarabangsa Toronto Pearson pada April lalu, salah satu pencurian terbesar dalam sejarah Kanada, yang masih belum terselesaikan.

Untungnya, syarikat teknologi keselamatan AI Liberty Defense Holdings (TSXV:SCAN) (OTCQB:LDDFF) sudah mula melaksanakan sistem HEXWAVETM di lapangan terbang utama Amerika Utara untuk meningkatkan pemeriksaan bagi penumpang dan staf.

Liberty Defense menggunakan kombinasi AI, gelombang elektromagnetik dan imej 3D untuk mengesan dan mengenal pasti item berbahaya seperti logam, senjata plastik 3D tercetak, serbuk dan cecair dengan cepat. Proses ini memerlukan pekerja untuk melalui portal berjalan tanpa perlu menanggalkan kunci atau telefon bimbit mereka.

Pemeriksaan Keselamatan Berjalan Melalui Dengan Bantuan AI

Liberty Defense Holdings ialah pembekal teknologi terkemuka yang menumpukan kepada penyelesaian pengesanan generasi seterusnya berasaskan AI untuk melindungi lokasi selamat terhadap senjata larangan dan ancaman pelbagai.

Syarikat ini terus menandatangani perkongsian dalam sektor penerbangan, dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Denver menjadi lapangan terbang terbaru untuk mula ujian mingguan sistem Liberty Defense HEXWAVE untuk menjalankan pemeriksaan ke atas pekerjanya.

Ujian teknologi inovatif ini juga sedang dijalankan di lapangan terbang di California dan New Hampshire, manakala Lapangan Terbang Antarabangsa Toronto Pearson, lapangan terbang terbesar Kanada sudahpun memperoleh dan melaksanakan teknologi ini.

Memandang ke hadapan, terdapat mandat persekutuan yang akan berkuatkuasa pada April 2026, mewajibkan lapangan terbang utama di seluruh Amerika Syarikat melaksanakan pemeriksaan pengesanan bahan letupan untuk kakitangan penerbangan.

Liberty Defense (TSXV:SCAN) (OTCQB:LDDFF) juga baru-baru ini mengumumkan perkongsian edaran eksklusif dengan anak syarikat OSI Systems iaitu Rapiscan Systems untuk menjual dan memberikan perkhidmatan HEXWAVETM antarabangsa di pasaran keselamatan dan penerbangan.

OSI Systems telah memesan awal 20 sistem HEXWAVE untuk memenuhi permintaan awal pelanggan, dan Liberty Defense dijadual menghantar lima unit pertama menjelang akhir 2023. Perjanjian ini membolehkan Rapiscan menambah sistem pemeriksaan orang berjalan HEXWAVE ke dalam julat produk dan perkhidmatan keselamatan mereka.

Rapiscan Systems dikenali kerana menyediakan teknologi pengesanan yang membantu kerajaan, agensi pertahanan, dan pelbagai industri dalam melindungi terhadap ancaman seperti keganasan, dan mencegah penyeludupan dadah, senjata, dan kontraband. Dengan rangkaian global untuk perkhidmatan dan sokongan, Rapiscan Systems memastikan bahawa penyelenggaraan dan bantuan untuk sistem HEXWAVE akan sentiasa tersedia di mana sahaja ia dideploykan.

“Kami gembira dapat bergabung tenaga dengan Rapiscan, pemimpin pasaran industri keselamatan di peringkat global, dan kami berharap untuk meluaskan jangkauan HEXWAVE ke lebih banyak negara antarabangsa,” kata Bill Frain, CEO Liberty Defense. “Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, kami telah melihat permintaan meningkat dengan mendadak untuk HEXWAVE bagi pemeriksaan diperkukuh di lokasi semakan, dan penting bagi Liberty untuk memasuki perjanjian penting ini dengan Rapiscan untuk memenuhi permintaan tersebut.”

Perjanjian ini secara signifikan meluaskan kehadiran global Liberty, meliputi kawasan Eropah, Timur Tengah, Afrika, dan Asia Pasifik, termasuk Australasia, untuk penembusan pasaran HEXWAVE.

Selain itu, Liberty Defense baru-baru ini menerima kontrak bernilai $1.25 juta daripada Agensi Keselamatan Pengangkutan (TSA), yang termasuk opsyen untuk jumlah keseluruhan sehingga $3.86 juta. Kontrak Penyelidikan dan Pembangunan ini akan menyediakan TSA dengan perisian Seni Bina Terbuka (OA), pembangunan kejuruteraan ujung ke ujung, dan penambahbaikan Kit Peningkatan Teknologi Pemeriksaan Imej Lanjutan (HD-AIT) Jalur Lebar. Matlamatnya adalah untuk meningkatkan pengesanan ancaman dan meningkatkan pengalaman penumpang.

Sebagai agensi Kementerian Keselamatan Dalam Negeri Amerika Syarikat, TSA bertanggungjawab terhadap pemeriksaan keselamatan lapangan terbang di seluruh Amerika Syarikat. TSA’