Kobra East & Gekko (KEG) on stream ahead of plan

FORNEBU, Norway, Oct. 26, 2023 Aker BP (OSE: AKRBP) (OTCQX: AKRBF) (OTCQX: AKRBY) adalah gembira mengumumkan bahawa pengeluaran telah bermula dari Kobra East & Gekko (KEG) di kawasan Alvheim.

Apabila mengemukakan Pelan Pembangunan dan Operasi (PDO) untuk KEG kepada Kementerian Petroleum dan Tenaga pada Jun 2021, sasaran adalah permulaan pengeluaran pada suku pertama 2024.

“Pelaksanaan projek KEG adalah contoh hebat apa yang boleh kita capai dengan model perikatan, bekerja sebagai satu pasukan dengan pembekal kami ke arah tujuan yang sama dan dengan insentif bersama,” kata Ketua Eksekutif Aker BP, Karl Johnny Hersvik.

“Permulaan pengeluaran berjaya dari KEG juga mewakili bab baru dalam sejarah kebanggaan Alvheim menjadi salah satu pengeluar minyak dan gas paling cekap kos di pentas laut Norway dengan sumber daya yang telah berlipat ganda sejak permulaan,” tambah Hersvik.

Prestasi penggerudian kelas dunia

Selain memulakan pengeluaran dari KEG beberapa bulan lebih awal daripada dianggarkan, projek ini telah disiapkan di bawah bajet asal NOK lapan bilion.

“Ini benar-benar telah menjadi projek satu pasukan di mana rakan kongsi perikatan dan pembekal strategik telah menyampaikan dengan selamat dan cekap serta dengan pencarian berterusan untuk penambahbaikan,” kata pengurus projek KEG, Ronny Åsbø.

Pembangunan KEG melibatkan maraton di bawah laut yang sebenar-benarnya, kerana kira-kira 42 kilometer dari empat sumur bercabang telah ditembak di dalam rizab. Kos penggerudian membentuk sebahagian besar pelaburan dalam projek ini.

“Prestasi penggerudian di KEG telah kelas dunia. Ini telah menyumbang secara signifikan kepada penyampaian selamat dan berjaya ‘di bawah bajet dan lebih awal daripada jadual’ . Terdapat juga penyampaian yang sangat baik dari garis penyampaian lain dalam projek” Åsbø menekankan.

Penurunan emisi CO2 per tong minyak secara mendadak
Pembangunan KEG terdiri daripada dua penemuan Kobra East dan Gekko di lesen 203. Medan itu telah dibangunkan dengan pemasangan luar pantai yang disambungkan ke kapal pengeluaran di medan Alvheim (Alvheim FPSO), yang terletak di bahagian Laut Utara Norway berhampiran sempadan UK.

Sumber boleh pulih di KEG PDO dianggarkan kira-kira 40 juta tong setara minyak (mmboe).

Dengan KEG dalam pengeluaran, pelepasan CO2 per tong akan menurun secara mendadak dan pengeluaran minyak dari Alvheim FPSO meningkat dengan ketara.

Membawa Alvheim ke 2040

“Projek KEG menambah isipadu penting kepada kapasiti pengeluaran sedia ada di Alvheim FPSO dan akan membolehkan hayat lanjutan sehingga 2040. Projek Tyrving yang sedang berjalan, yang dianggarkan akan memulakan aliran pada 2025, akan menambah lagi pengeluaran kepada FPSO,” kata Pengarah Alvheim, Ine Dolve.

“Perkongsian juga melihat peluang besar untuk menambah lagi penemuan kepada infrastruktur sedia ada di kawasan ini,” tambah Dolve.

Sejak permulaan pengeluaran dari Alvheim pada 2008, hampir 600 juta tong setara minyak telah dihasilkan dari kawasan itu.

Hubungan:
Ole-Johan Faret, Jurucakap Media, tel.: +47 402 24 217
Kjetil Bakken, Ketua Hubungan Pelabur, tel.: +47 918 89 889

Fail-fail berikut boleh dimuat turun:

https://mb.cision.com/Main/1629/3862269/2387592.pdf

Lepasan

https://news.cision.com/aker-bp-asa/i/keg-illustrasjon,c3231647

keg ilustrasi

SUMBER CISION AB