10 2 Renewal jitters: Canadians concerned about upcoming mortgage renewals consider extending their amortization periods, switching lenders

74% daripada peminjam hipotek dengan perjanjian pinjaman yang akan diperbaharui dalam tempoh 18 bulan akan datang melaporkan rasa bimbang tentang kadar faedah yang lebih tinggi

Titik-titik Penting:

  • 16% daripada peminjam hipotek semasa akan memperbaharui perjanjian pinjaman mereka dalam tempoh 12 bulan akan datang, manakala 15% lagi akan memperbaharui dalam tempoh 12 hingga 18 bulan
  • Hampir tiga suku (74%) daripada pemilik rumah Kanada yang mempunyai hipotek kadar tetap semasa; 20% mempunyai hipotek kadar boleh ubah
  • 40% daripada pemegang hipotek kadar boleh ubah atau campuran yang bimbang tentang pembaharuan mereka akan datang mengatakan mereka merancang untuk bertukar kepada kadar tetap
  • 64% daripada pemegang hipotek kadar boleh ubah atau campuran mengatakan kadar faedah yang lebih tinggi telah menyebabkan bayaran bulanan hipotek mereka mencapai kadar pemicu dan dengan itu meningkatkan kos bulanan mereka
  • 76% daripada pemegang hipotek kadar boleh ubah atau campuran mengatakan kadar faedah yang lebih tinggi telah menyebabkan tekanan kewangan terhadap isi rumah mereka, menyebabkan mereka mengurangkan perbelanjaan dan mengambil wang simpanan

TORONTO, Oct. 26, 2023 /CNW/ – Menurut satu kaji selidik terkini Royal LePage yang dijalankan oleh Nanos,1 74 peratus daripada rakyat Kanada yang mempunyai hipotek kediaman yang akan diperbaharui dalam tempoh 18 bulan akan datang mengatakan mereka bimbang tentang pembaharuan itu, memandangkan siri kenaikan kadar faedah yang dilakukan oleh Bank Kanada sejak Mac 2022.

Ketika diminta tentang pembaharuan hipotek mereka yang akan datang, banyak rakyat Kanada mengatakan mereka sedang mempertimbangkan menukar jenis produk hipotek atau meningkatkan tempoh pembayaran balik, bersama-sama dengan pelbagai langkah pengurangan kos. Dua puluh empat peratus daripada pemegang hipotek kediaman yang bimbang tentang pembaharuan mereka mengatakan mereka telah mempertimbangkan untuk memanjangkan tempoh pembayaran balik hipotek mereka, manakala 23 peratus telah merancang untuk bertukar kepada pemberi pinjaman lain bagi mendapatkan kadar yang lebih baik.

Lapan belas peratus daripada pemegang hipotek telah memikirkan untuk memanjangkan tempoh seterusnya bagi hipotek mereka, dan 17 peratus telah mempertimbangkan untuk menjual rumah mereka dan membeli hartanah yang lebih kecil bagi mengurangkan saiz hipotek mereka. Para responden dibenarkan memilih lebih daripada satu jawapan.

“Sesetengah rakyat Kanada yang memegang hipotek kadar boleh ubah telah melihat bayaran bulanan mereka bertambah dua kali ganda atau lebih sejak setahun dan setengah lalu, disebabkan kempen Bank Kanada untuk menaikkan kadar faedah secara agresif bagi mengurangkan inflasi yang tinggi. Mereka yang terkunci kepada hipotek kadar tetap, yang kebanyakannya, telah dilindungi daripada kenaikan tersebut, sekurang-kurangnya untuk sementara waktu,” kata Karen Yolevski, ketua pegawai operasi, Royal LePage Real Estate Services Ltd.

“Walaupun bank pusat dijangka akan menurunkan kadar pinjaman utamanya dalam jangka sederhana, kemungkinan bahawa kita akan kembali kepada kadar yang sangat rendah kurang daripada satu peratus adalah sangat rendah. Apabila diperbaharui, pemegang hipotek kadar tetap akan dihadapkan dengan realiti baharu – bayaran bulanan yang lebih tinggi.”

Tiga puluh peratus daripada pemegang hipotek Kanada mengatakan bahawa mereka tidak bimbang tentang pembaharuan mereka yang akan datang. Lebih daripada separuh daripada mereka (55%) mengatakan mereka yakin bahawa pendapatan mereka akan membolehkan mereka menyerap kadar faedah yang lebih tinggi, dan 33% lagi mengatakan mereka hampir membayar baki hipotek mereka.

Profil pemegang hipotek Kanada

Menurut kaji selidik itu, 80% daripada pemegang hipotek kediaman mengatakan bahawa mereka menggunakan pemberi pinjaman utama untuk hipotek semasa mereka (TD, RBC, Scotiabank, CIBC, BMO, National Bank, HSBC, Desjardins). Di Quebec, angka ini meningkat kepada 94%, kadar tertinggi di peringkat wilayah di negara ini. Sementara itu, sembilan peratus daripada pemegang hipotek Kanada menggunakan pemberi pinjaman sub-utama atau monoline.

“Banyak rakyat Kanada hari ini menghadapi pembaharuan hipotek pada kadar yang jauh lebih tinggi daripada yang biasa mereka terbiasa, dan ini akan terus berlaku dalam tahun-tahun akan datang kerana lebih banyak pinjaman matang,” kata Yolevski. “Rakyat Kanada secara amnya cenderung untuk bersikap berhati-hati apabila berurusan dengan kewangan mereka, dan kami percaya ini telah memberi manfaat kepada mereka. Institusi kewangan kami berada dalam kedudukan yang baik untuk menyokong pengguna melalui salah satu pembelian terbesar dan paling penting dalam hidup mereka.”

Piawaian pinjaman yang ketat di Kanada memerlukan bayaran pendahuluan sebanyak 20 peratus, tanpa mana peminjam memerlukan insurans hipotek, satu perbelanjaan bulanan tambahan. Ini dikenali sebagai hipotek nisbah tinggi. Hanya 27 peratus daripada pemegang hipotek kediaman mengatakan mereka mempunyai hipotek nisbah tinggi.

Kos hipotek yang lebih tinggi memberi tekanan kepada pemegang hipotek kadar boleh ubah dan campuran

Sejak Mac 2022, Bank Kanada telah melaksanakan bilangan kenaikan kadar tanpa sebelumnya, menaikkan kadar faedah dari tahap sejarah terendah ke tahap tertinggi sejak dua dekad. Kadar pinjaman utama bank pusat kini berada pada 5.0 peratus – tahap tertinggi sejak 2001. Bagi pemegang hipotek kadar boleh ubah, bayaran bulanan mereka berubah-ubah mengikut perubahan kadar faedah, ini telah menyebabkan kenaikan mendadak dalam kos hipotek bulanan mereka.

Enam puluh empat peratus daripada mereka yang mempunyai hipotek kadar boleh ubah atau campuran mengatakan bahawa kadar faedah yang lebih tinggi telah menyebabkan bayaran hipotek mereka mencapai kadar pemicu – apabila bayaran hipotek tidak lagi menampung bahagian faedah – dan dengan itu menyebabkan bayaran bulanan mereka meningkat.

“Tidak dapat dinafikan bahawa kestabilan kewangan rakyat Kanada telah diuji ketika ini. Selain harga rumah melonjak pada tahun 2021 dan awal 2022 – diikuti dengan kenaikan kadar faedah yang menyebabkan bayaran bulanan hipotek meningkat beratus-ratus, jika tidak beribu-ribu, dolar – kos barang-barang keperluan harian seperti makanan dan minyak juga meningkat,” kata Yolevski.

“Kadar pekerjaan yang kukuh di Kanada dan amalan pinjaman berdisiplin oleh bank-bank utama kami terus memastikan majoriti isi rumah mampu menangani cabaran kewangan ini tanpa perlu menjual rumah mereka.”

Menurut Persatuan Bank Kanada, hanya 15 daripada setiap 10,000 isi rumah hipotek di Kanada lebih daripada 90 hari lewat membayar bayaran mereka pada Ogos 2023, hampir pada tahap terendah beberapa dekad lalu.3

Peningkatan mendadak kepada bayaran bulanan hipotek mereka telah menimbulkan tekanan ke atas kesihatan kewangan banyak pemegang hipotek kadar boleh ubah dan campuran. Daripada segmen pemegang hipotek ini, 42 peratus mengatakan bahawa kadar faedah yang lebih tinggi telah menimbulkan tekanan kewangan besar ke atas isi rumah mereka, menyebabkan mereka mengurangkan perbelanjaan dan mengambil wang simpanan.