mortgage rates
  • Inflasi Ogos Melebihi Jangkaan, Membakar Kenaikan Kadar
  • Permintaan Pembeli Rumah Menurun, Inventori Menurun
  • Pakar Memberi Pandangan tentang Langkah Seterusnya Fed

Data Freddie Mac menunjukkan bahawa kadar pinjaman tetap 30 tahun telah meningkat daripada 7.12% minggu sebelumnya kepada 7.18%. Ini menandakan minggu kelima berturut-turut kadar melonjak melebihi 7%. Dengan keputusan kadar faedah akan datang oleh Rizab Persekutuan, pasaran menjangkakan kadar ini mungkin berterusan.

Cabaran untuk Pembeli Rumah Semakin Menjadi-jadi

Bakal pembeli rumah menghadapi cabaran dual kadar yang meningkat dan inventori yang terhad. Keith Gumbinger, Naib Presiden HSH.com, berkata, “Tidak banyak sebab untuk menjangkakan sebarang perubahan serta-merta ke arah yang lebih baik setakat kadar pinjaman perumahan.”

Bob Broeksmit, Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Pemberi Pinjaman Gadai Janji, menekankan bahawa “kadar pinjaman yang tinggi terus meredakan permintaan peminjam,” yang membawa kepada penurunan permohonan gadai janji yang menyerupai tahap 1996. Pemilik rumah semasa enggan menyenaraikan hartanah, memandangkan mereka mungkin menukar kadar pinjaman semasa yang menguntungkan dengan satu yang lebih tinggi.

Jumlah Jualan Stagnan

Altos Research melaporkan penurunan 14% dalam jualan baharu berbanding minggu Buruh tahun lalu, dan penurunan ketara daripada tahap September 2021. Mike Simonsen dari Altos Research berkata, “Tiada jalan mengelaknya. Bekalan terhad, permintaan terhad.”

Harga Rumah Kekal Tinggi di Tengah Inventori Rendah

Walaupun penurunan permintaan, harga rumah median pada minggu berakhir 11 September berada pada $444,990. Harga rumah baru disenaraikan purata pada $390,000, mencerminkan angka tahun lalu.

Sikap Anti-Inflasi Fed Mempengaruhi Kadar

Daryl Fairweather, ketua ekonom Redfin, menunjukkan inflasi sebagai pendorong di sebalik peningkatan kadar pinjaman yang mendadak. Jabatan Buruh AS mengesahkan peningkatan 0.6% dalam kadar inflasi pada Ogos, meletakkan kadar tahunan pada 3.7%, melebihi sasaran Fed 2%.

Semua mata tertumpu pada mesyuarat dasar penetapan kadar Rizab Persekutuan yang akan datang. Gumbinger berkata, “Pada masa ini, ia lebih tentang apa yang perlu dikatakan Fed… daripada sama ada kenaikan kecil lagi dalam kadar akan datang atau tidak.”