34 5 J&T Express named Saudi Arabia's Best New Last Mile Delivery Company of 2023
  • Penyedia Logistik Global menerima Kemenangan Ganda di Anugerah Kewangan Antarabangsa.
  • J&T Express diiktiraf sebagai ‘Penyedia Perkhidmatan Paling Inovatif di Arab Saudi‘.
  • Langkah maju di Arab Saudi memenangi gelaran industri yang diperlukan.

RIYADH, Arab Saudi, 17 Sept. 2023 – J&T Express muncul sebagai pemenang anugerah ganda di Anugerah Kewangan Antarabangsa 2023. Penyedia logistik global itu menjamin gelaran ‘Syarikat Penghantaran Jarak Terakhir Terbaik’ dan ‘Penyedia Perkhidmatan Penghantaran Ekspres Paling Inovatif’ di Arab Saudi.

J&T Express named Saudi Arabia’s Best New Last Mile Delivery Company of 2023

Program ini mengiktiraf pemain industri yang cemerlang yang telah mencapai kejayaan di peringkat antarabangsa dan di rantau Timur Tengah. Dengan sokongan pasukan penyelidikan yang layak secara industri, pencalonan dan penyerahan dinilai berdasarkan standard kecemerlangan perniagaan antarabangsa. Pemenang tahun sebelumnya termasuk Saudi Telecom Company (STC), Emirates NBD, Kuwait Aviation Services (KAS), Saudi Ground Services Company, Sahl Gulf Logistics Services Company, J&T Express – Filipina, Hitachi Transport System (M) Sdn Bhd (Malaysia) dan banyak lagi.

“Kami berbesar hati menerima anugerah ini yang menekankan peranan asas inovasi dan teknologi dalam pertumbuhan sektor logistik, terutama di pasaran yang berkembang pesat seperti Arab Saudi, di mana ia dijangka menyumbang 10% daripada KDNK menjelang 2030,” kata Sean Xiao, CEO J&T Express, “Pengiktirafan industri sedemikian mengesahkan dedikasi ketara kami untuk memberikan perkhidmatan yang luar biasa. Selanjutnya, kemenangan ini menekankan usaha gigih kami untuk terus mendorong sempadan inovasi.”

Mengulas kemenangan itu, jurucakap Penerbitan Kewangan Antarabangsa berkata, “Kami gembira dapat mengiktiraf J&T Express sebagai kekuatan perintis dalam sektor logistik, merentasi udara, darat, laut dan jalan raya. Dalam kategori ini, J&T Express telah dipuji atas sumbangan pentingnya kepada ekonomi serantau, terutama perkhidmatan penghantaran jarak terakhir yang luar biasa di Arab Saudi. Elemen yang patut diberi perhatian dalam pencapaian syarikat ini meliputi dedikasi mereka kepada penyelesaian inovatif, keutamaan kepuasan pelanggan, dan kepimpinan mereka dalam menggalakkan kelestarian di seluruh industri.”

J&T secara rasmi memperluas kehadiran serantau untuk menubuhkan hab di Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu pada Januari 2022. Sejak itu, ia telah mencapai liputan penuh semua wilayah dan rantau tempatan di kedua-dua negara.

Di Kerajaan, perkhidmatan penghantaran jarak terakhir meliputi 100% kerajaan. Disokong oleh tujuh pusat pengisihan, salah satunya yang terbesar di rantau ini, 40 stesen milik sendiri di seluruh negara, dan 3,000 anggota, semuanya bekerja seirama untuk menawarkan perkhidmatan yang tiada tandingan kepada pelanggannya.

Secara global dan di rantau Timur Tengah, J&T melabur dalam teknologi dan infrastruktur terkini. Dengan operasi yang pantas, ia memastikan pelanggan dapat mengalami penghantaran yang boleh dipercayai dan selamat.

Kemenangan J&T Express di Anugerah Kewangan 2023 mencerminkan komitmennya untuk mendefinisikan semula penghantaran jarak terakhir. Semangat inovasi syarikat telah memainkan peranan utama dalam mendorongnya ke barisan hadapan industri penghantaran di Arab Saudi dan di seluruh rantau.

“Walaupun sektor e-dagang masih menghadapi cabaran seperti penghantaran jarak terakhir dan perkhidmatan pelanggan, fokus kerajaan Arab Saudi kepada kepelbagaian dan pembangunan infrastruktur mewujudkan persekitaran yang menjanjikan untuk pertumbuhan industri. Oleh itu, industri, yang kini bernilai USD 23.85 bilion pada tahun 2023, dijangka berkembang kepada USD 32.97 bilion menjelang 2029. Membolehkan rakan kongsi dan pelanggan kami menjadi sebahagian daripada pertumbuhan ini adalah keutamaan kami. Melalui semangat kami untuk memanfaatkan amalan industri kelas terbaik, kami akan terus memberikan perkhidmatan yang luar biasa kepada pelanggan kami. Pada hakikatnya, kejayaan rakan kongsi dan pelanggan kami merupakan refleksi langsung kejayaan kami sendiri.” tambah Xiao.

Mengenai J&T Express
Ditubuhkan pada 2015, J&T Express beroperasi secara global, termasuk Indonesia, Filipina, Malaysia, Kemboja, Singapura, Thailand, Vietnam dan China. Menumpukan kepada logistik berteknologi, perkhidmatan merangkumi penghantaran ekspres, penghantaran kargo, pergudangan dan pengurusan rantaian bekalan. Syarikat itu berkembang ke Arab Saudi dan UAE pada 2022, menubuhkan rangkaian pengedaran dan pergudangan tempatan yang cekap.

Mengenai Anugerah Kewangan Antarabangsa
Anugerah Tahunan Kewangan Antarabangsa adalah khusus untuk meraikan kecemerlangan dalam sektor korporat dan profesional. Acara ini menghormati mereka yang sentiasa berusaha untuk inovasi, peningkatan prestasi, dan sumbangan positif kepada komuniti perniagaan global. Memenangi Anugerah Kewangan Antarabangsa menandakan dedikasi dan komitmen yang berterusan oleh individu atau organisasi untuk meningkatkan prestasi perniagaan.

Foto – https://www.malaysianbuzz.com/wp-content/uploads/2023/09/f19c4d56-jt_express_middle_east.jpg