Apple Inc. (NASDAQ:AAPL) mungkin menghadapi kesukaran pada separuh kedua tahun ini disebabkan penilaian yang tinggi dan peningkatan kebimbangan berkaitan China, menurut JPMorgan Chase & Co. Ini boleh menenggelamkan kegembiraan menjelang pelancaran produk akan datang minggu depan.

Dalam nota yang dikeluarkan pada hari Jumaat, para penganalisis yang diketuai oleh Samik Chatterjee mengurangkan sasaran harga mereka untuk syarikat terbesar dunia itu daripada AS$235 setiap saham kepada AS$230. Mereka menyuarakan kebimbangan mengenai penindasan China terhadap penggunaan iPhone, bertepatan dengan persaingan yang semakin meningkat di pasaran asing terbesar Apple. Baru-baru ini, Huawei Technologies Inc. melancarkan model flagshipnya, Mate 60 Pro, di pasaran ini.

Para penganalisis mencatat, “Sekatan itu akan menyukarkan Apple untuk terus meningkatkan bahagian pasaran di pasaran tempatan.”

Walau bagaimanapun, mereka percaya bahawa rancangan China untuk memperluaskan larangan penggunaan iPhone di kalangan kakitangan kerajaan dan syarikat milik negara tidak mungkin memberi kesan besar terhadap jualan, kerana sekatan sebelum ini tidak secara substansial mengubah kelakuan pengguna.

Pada hari Jumaat, saham Apple mengalami peningkatan 1% berikutan penurunan dua hari yang memadamkan hampir AS$200 bilion nilai pasaran syarikat itu.

Citigroup Inc. juga menyuarakan kebimbangan mengenai prestasi saham Apple, mengeluarkan pengawasan pemangkin 90 hari ke atas saham itu. Para penganalisis yang diketuai oleh Atif Malik menyatakan, “Kami menganggap berita baru-baru ini mengenai China dan pelancaran Huawei Mate 60 sebagai risiko tajuk untuk saham itu.”

JPMorgan menekankan bahawa prestasi saham Apple untuk baki tahun ini akan bergantung sepenuhnya kepada kejayaan pelancaran iPhone 15 minggu depan. Walau bagaimanapun, walaupun pelabur menjadi lebih optimis tentang jualan iPhone berikutan acara itu, para penganalisis percaya bahawa potensi kenaikan saham akan terhad disebabkan lonjakan saham sebanyak 38% pada awal tahun ini. Selain itu, mereka menunjukkan bahawa penilaian berganda tinggi Apple, didagang pada 27 kali pendapatan satu tahun ke hadapan, mewakili premium 16% berbanding purata lima tahunnya.