Chevron Stock

(NYSE: CVX) mengalami penurunan signifikan selepas laporan keuntungan yang mengakibatkan pengurangan kira-kira $6.5 bilion dalam nilai tawarannya untuk semua saham Hess Corp.

Saham Chevron merosot sebanyak 5.9% pada Jumaat berikutan keuntungan yang jauh kurang dari jangkaan sebanyak 66 sen setiap saham, terutamanya disebabkan oleh keputusan penapisan luar negara yang lemah tidak disangka. Penurunan ini mempengaruhi pulangan yang dijangka oleh pelabur dari 1.025 saham Chevron yang akan diterima untuk setiap unit saham Hess.

Akibat penurunan harga saham Chevron ini, premium tawaran untuk pelabur Hess berkurangan daripada 10% apabila perjanjian asal diumumkan pada 23 Oktober kepada 3.1%.

Walaupun penurunan harga saham Chevron, perjanjian itu sendiri tidak berisiko, seperti yang dinyatakan oleh Vincent Piazza, seorang penganalisis di Bloomberg Intelligence. Beliau menunjukkan bahawa sebaik sahaja perjanjian selesai, pelabur Hess akan memegang saham cair yang disokong oleh program pembelian balik yang kukuh.

Penapisan luar negara Chevron menghasilkan kira-kira separuh daripada pendapatan bersih yang dijangka oleh para penganalisis. Perniagaan minyak mentah syarikat di lembah Permian berprestasi di bawah jangkaan, dan kos projek besar Tengiz di Kazakhstan meningkat kira-kira 4%. Berikutan prestasi Chevron, Hess juga menyaksikan penurunan harga sahamnya, merosot 5% kepada $141.51.