IstockPhoto metamorworks Hyundai Motor Group Revamps Design Organization to Enhance Design Capabilities
  • Hyundai Motor Group (Kumpulan) menubuhkan Bahagian Reka Bentuk Global, yang akan diketuai oleh Luc Donckerwolke, Presiden dan Ketua Pegawai Reka Bentuk
  • Bahagian Reka Bentuk Global akan memacu usaha Kumpulan untuk menjadi perintis trend reka bentuk masa depan untuk mentransformasi industri mobiliti global
  • Bahagian itu akan merangkumi Unit Teknikal Reka Bentuk Global Hyundai & Genesis dan Unit Teknikal Reka Bentuk Global Kia
  • Pusat Reka Bentuk Genesis yang baru, ditubuhkan di bawah Unit Teknikal Reka Bentuk Hyundai & Genesis, akan memberi tumpuan kepada reka bentuk yang meningkatkan kedudukan Genesis sebagai pemimpin dalam segmen mewah global

SEOUL, Korea Selatan, 27 Oktober 2023 — Hyundai Motor Group (Kumpulan) telah mengumumkan penubuhan Bahagian Reka Bentuk Global Hyundai Motor Group, memperkukuh lagi keupayaan reka bentuknya. Bahagian baru ini akan memacu usaha Kumpulan untuk mereka bentuk kenderaan elektrik sepenuhnya dan penyelesaian mobiliti masa depan termasuk kenderaan khas tujuan (PBVs), robotik, dan mobiliti udara maju (AAM).


President Luc Donckerwolke

Luc Donckerwolke, Presiden Hyundai Motor Group, akan dilantik sebagai Ketua Pegawai Reka Bentuk (CDO), memimpin Bahagian Reka Bentuk Global. Beliau juga mengekalkan peranan sebagai Ketua Pegawai Kreatif (CCO), memimpin semua aspek kreatif reka bentuk untuk jenama-jenama Kumpulan Hyundai Motor termasuk mobiliti masa depan, AAM dan Robotik.

“Dalam kerjaya saya selama 32 tahun sebagai pereka kereta, pencapaian saya sering dibantu oleh kerja berpasukan organisasi saya. Saya yakin ia adalah peranan saya untuk mencipta persekitaran di mana pereka boleh bersifat kreatif dan memimpin perubahan,” kata Donckerwolke. “Saya yakin organisasi baharu ini akan membolehkan Kumpulan terus memimpin cara menentukan masa depan industri mobiliti global.”

Bahagian Reka Bentuk Global baharu ini akan merangkumi Unit Teknikal Reka Bentuk Global Hyundai & Genesis, diketuai oleh SangYup Lee, Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Reka Bentuk Global Hyundai & Genesis dan Unit Teknikal Reka Bentuk Global Kia, diketuai oleh Karim Habib, Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Reka Bentuk Global Kia. Kedua-dua pemimpin, sudah diakui meningkatkan nilai jenama melalui kerja reka bentuk mereka, akan mengarahkan arah reka bentuk jenama masing-masing sambil memastikan setiap jenama berbeza.

Selain perubahan organisasi, Pusat Reka Bentuk Genesis yang baharu ditubuhkan di bawah Unit Teknikal Reka Bentuk Global Hyundai & Genesis, membolehkan setiap jenama mobiliti dalam Kumpulan – Hyundai, Kia, dan Genesis – mendapat manfaat dari etos reka bentuk sendiri, dan membina identiti reka bentuk yang kukuh.

Maklumat lanjut mengenai Hyundai Motor Group boleh didapati di:
http://www.hyundaimotorgroup.com atau Newsroom: Media Hub oleh Hyundai, Pusat Media Global Kia (kianewscenter.com), Pusat Media Genesis.


EVP SangYup Lee


EVP Karim Habib


VP Simon Loasby


VP Ilhun Yoon

SUMBER: Hyundai Motor Group