1 Huawei Announces the Winners of the XMAGE Awards 2023

SHENZHEN, China, Nov. 6, 2023 /CNW/ — Huawei mengumumkan 57 pemenang Anugerah XMAGE 2023. Persaingan ini, yang menonjolkan gambar-gambar yang diambil dengan peranti Huawei, menamakan tiga pemenang Hadiah Utama, 17 pemenang Terbaik dalam Kategori, 34 pemenang Naib Juara, dan tiga Penghargaan Khas.

Tahun ini, pemenang dipilih daripada lebih daripada 600,000 sumbangan yang diterima antara 7 April hingga 15 Ogos daripada peserta daripada hampir 100 negara. Selepas China, lima negara dengan bilangan sumbangan tertinggi ialah Malaysia, Turki, Poland, Filipina, dan Emiriah Arab Bersatu. Model telefon pintar yang paling popular yang digunakan ialah HUAWEI P60 Pro, HUAWEI P40 Pro, dan HUAWEI Mate 40 Pro.

Tiga gambar yang memenangi Hadiah Utama yang menawan hati para juri

“Dragon Clouds” oleh Domcar Calinawan Lagto dari Filipina, “Airshow” oleh Piotr Cebula dari Poland, dan “Fearless Eagle” oleh Dou Chuanli dari China dianugerahi Hadiah Utama. Setiap pemenang akan menerima 10,000 USD (sebelum cukai) daripada tabung penciptaan XMAGE, untuk menyokong fotografi mereka dan untuk menggalakkan mereka terus menggunakan peranti Huawei pada masa hadapan.

© Domcar Calinawan Lagto (Filipina)
Dragon Clouds | HUAWEI P30 Pro

Komentar juri: Hanya apabila seorang jurugambar melanggar sempadan konvensional barulah kita dapat melihat adegan yang hampir hilang, luar biasa, atau sukar dilihat. — Chen Xiaobo, Naib Presiden ke-9 Persatuan Jurugambar China

© Piotr Cebula (Poland)
Airshow | HUAWEI P40 Pro

Komentar juri: Imej ini membangkitkan lebih banyak persoalan berbanding jawapan, jadi ia menggalakkan imaginasi penonton. Adakah pesawat itu akan mendarat dengan selamat, atau akan jatuh? Ke mana ia akan pergi? Siapakah lelaki siluet di depan? Terdapat rasa cerita yang sedang berkembang dan pergerakan dalam foto ini yang menjemput penonton untuk mengisi ruang kosong. — Jurugambar potret Australia Jessica Hromas

© Dou Chuanli (China)
Fearless Eagle | HUAWEI Mate 40 RS

Komentar juri: Selain apa yang ada di luar, lebih penting lagi untuk mencari dalam subjek, watak mereka, atau emosi mereka pada masa itu. Kami telah melihat banyak elang dalam lukisan, fotografi dan video, tetapi saya pasti akan sentiasa mengingati ini — ia menangkap jiwa sebenar elang. Di bawah bulu tebal dan berisi mereka adalah mata tajam dan menakutkan mereka.

Kategori baru memberi inspirasi kepada kreativiti luar biasa

Persaingan tahun ini menampilkan pelbagai kategori termasuk Perjalanan Malam, Potret, Seni & Fesyen, Outdoor, Hidup Sihat, Storyboard, Aksi, dan Penceritaan. Kategori baru ditambah untuk membantu peserta melepaskan kreativiti dan memaparkan perspektif unik mereka.

17 pemenang Terbaik dalam Kategori dan 34 pemenang Naib Juara dipilih daripada setiap kategori, dan masing-masing akan menerima 1500 USD dan 1000 USD, oleh tabung penciptaan XMAGE.

© Zhang Wei (China)
Night View on the Bridge | HUAWEI P40 | Pemenang Terbaik dalam Kategori Perjalanan Malam

© Rhon Paolo C. Velarde (Filipina)
Child's Future | HUAWEI P40 Pro | Pemenang Terbaik dalam Kategori Potret

© Wang Hanbing (China)
Mountain View | HUAWEI Mate 50 RS | Pemenang Naib Juara Kategori Outdoor

Anugerah XMAGE perlihatkan keupayaan pengimejan profesional XMAGE

Anugerah HUAWEI XMAGE memperlihatkan bagaimana jenama XMAGE telah memberi inspirasi kepada pengguna dalam kreativiti menggunakan peranti mudah alih. Huawei menganggap pengimejan mudah alih sebagai kanta kuasa untuk melihat dan merakam momen berharga kehidupan, dan sebagai alat untuk merangsang idea visual. Misi kami adalah untuk memberdayakan pengguna untuk melepaskan kreativiti dan terus melanggar sempadan pengimejan mudah alih.

Anugerah HUAWEI XMAGE telah berkembang jauh sejak pelancarannya pada tahun 2017. Bukan sahaja persaingan ini memberi inspirasi kepada ramai individu untuk mengambil telefon pintar dan mengambil gambar-gambar hebat, tetapi ia juga menjadi platform untuk memaparkan ciptaan luar biasa yang memberi orang pandangan ke dalam pandangan jurugambar tentang dunia dan kehidupan seharian mereka. Hari ini, Anugerah XMAGE telah muncul sebagai acara fotografi global terkemuka, memantik gelombang semangat di kalangan individu untuk mengekspresikan emosi, memancarkan keyakinan, dan melepaskan “kuasa imej” melalui fotografi mudah alih.

Untuk senarai penuh pemenang anugerah, sila lawati laman web rasmi kami:
https://consumer.huawei.com/en/campaign/xmage

SUMBER HUAWEI