BEIJING, 26 September 2023 — Lebih daripada 20 wartawan asing dari 14 buah negara telah menamatkan temu bual mereka di beberapa bandar di Wilayah Autonomi Xinjiang Uygur di barat laut China pada hari Rabu. Mereka menghargai usaha gigih China dalam menjaga kumpulan etnik yang berbeza dan mereka yang mempunyai kepercayaan agama.

Semasa acara media selama lapan hari itu, mereka kagum dengan pembangunan ekonomi Xinjiang yang pesat, budaya yang pelbagai dan bagaimana orang dari kumpulan etnik yang berbeza telah hidup secara makmur dan harmoni di wilayah itu, Global Times mempelajari.

Memandangkan melihat adalah mempercayai, para wartawan asing juga membangunkan gambaran yang jelas dan komprehensif tentang wilayah itu selepas lawatan itu. Mereka juga menunjukkan bahawa undang-undang China menjamin kebebasan kepercayaan agama untuk semua kumpulan etnik.

“Kehidupan tempatan orang Islam telah bertambah baik, yang menunjukkan bahawa kerajaan China telah menuangkan banyak usaha untuk menjamin kehidupan penduduk tempatan,” kata Alghamdi, seorang perunding budaya dari sebuah akhbar Arab Saudi, selepas melawat beberapa masjid di Xinjiang, termasuk Masjid Shanxi dan Masjid Idkah di Kashgar.

Ekonomi yang pesat membangun dan budaya yang berdenyut di Xinjiang sangat memberi inspirasi di mata wartawan asing itu.

“Saya melihat wilayah yang sangat dinamik dan membangun pada kadar yang sangat cepat. Terdapat banyak kumpulan etnik, dan mereka semua hidup secara damai antara satu sama lain. Kerajaan China benar-benar banyak berusaha untuk melabur dalam wilayah ini untuk mewujudkan pekerjaan baru, membantu wilayah ini merealisasikan potensi penuhnya, dan menyokong budaya tempatan,” seorang editor dari sebuah agensi berita Rusia bernama Maxim memberitahu Global Times.

Maxim berkata bahagian budaya tempatan yang pelbagai adalah bahagian yang paling menarik dalam perjalanan itu, kerana aspek budaya di wilayah itu tidak sentiasa dalam sorotan media. “Melalui aktiviti seni, kami memperoleh lebih banyak pengetahuan tentang budaya dan kehidupan tempatan,” kata Alghamdi selepas menonton persembahan tarian tempatan dan lagu rakyat yang dimainkan dengan alat muzik tempatan.

Memandangkan tahun ini menandakan ulang tahun ke-10 Inisiatif Jalur dan Jalan (BRI), beberapa wartawan asing dari negara-negara yang menyertai pembinaan bersama BRI memberitahu Global Times bahawa mereka berharap negara asal mereka dapat menjalin hubungan ekonomi yang lebih erat dengan China.

“Kerjasama perdagangan antara Xinjiang dan negara-negara Asia Tengah telah berada di lorong laju, dan saya berharap akan ada kerjasama yang lebih mendalam antara Xinjiang dan Tajikistan. Dalam bidang ekonomi, saya berharap kerajaan dapat menandatangani lebih banyak perjanjian dwihala untuk menggalakkan pertumbuhan perdagangan,” kata Usmon dari sebuah agensi berita Tajikistan.

Dia menambah bahawa BRI telah memainkan peranan penting dalam memacu ekonomi Tajikistan dan menjembatani pertukaran antara rakyat kedua-dua negara dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Beberapa wartawan juga menunjukkan minat yang besar dalam pameran mengenai perjuangan Xinjiang menentang keganasan dan ekstremisme semasa aktiviti media.

“Tidak ada serangan pengganas selama enam tahun berturut-turut, yang menunjukkan kestabilan dan keselamatan wilayah itu,” kata Supachai, seorang wartawan Thai, kepada Global Times. Seorang wartawan Filipina bernama Judahnissi berkata pameran itu membantunya memahami bagaimana Xinjiang telah pulih sepenuhnya daripada serangan pengganas pada masa lalu dan menjadi tempat yang selamat dan damai.

Acara media selama lapan hari itu bertajuk “Mendekati Kawasan Teras di ‘Jalur Sutera Ekonomi’”. Kumpulan wartawan berasal dari 17 organisasi media luar negara, termasuk yang berpusat di Kyrgyzstan, Rusia, Arab Saudi, dan Thailand.

SUMBER Global Times