Pengendali armada mendapat manfaat daripada data hampir masa nyata yang cerdas dan penyelesaian telematik bersepadu dalam satu ekosistem

LONDON, 15 Sept. 2023Geotab, pemimpin global dalam penyelesaian pengangkutan berhubung, hari ini mengumumkan perkongsian dengan pengeluar kereta BMW Group, menambah lagi rakan kongsi OEM yang semakin berkembang. Gabungan data berkualiti tinggi BMW Group dan kuasa platform Geotab memberi pengendali armada penyelesaian kesalinghubungan tersedia pakai. Armada, syarikat pajakan dan sewaan, perkongsian kereta dan organisasi teksi dan teksi bersama sama-sama mendapat manfaat daripada data pintar untuk membuat keputusan hampir masa nyata tentang prestasi armada. Ini termasuk produktiviti, pematuhan, dan keselamatan pemandu.

BMW Group

Di samping itu, analitik berharga boleh disalurkan ke dalam usaha kelestarian serta laporan CSRD (Arahan Pelaporan Kelestarian Korporat), yang akan menjadi mandatori bagi syarikat tertentu di EU bermula 2024. Sebagai contoh, pengendali armada boleh menggunakan platform Geotab untuk membantu mengoptimumkan laluan, meningkatkan kecekapan bahan api dan mengenal pasti potensi elektrifikasi serta mengurangkan masa berjalan mati berdasarkan data kenderaan mereka. Platform memproses set data yang dikumpulkan kepada maklumat yang berguna, memberi pengurus armada semua wawasan yang mereka perlukan untuk lebih memahami prestasi armada mereka.

Fungsi telematik terintegrasi kenderaan BMW Group* kini boleh digabungkan dengan platform MyGeotab yang maju. Pengguna mendapat manfaat daripada data OEM tahap satu, berkualiti tinggi – diagregatkan dalam platform berkuasa, neutral pengeluar, di mana mereka boleh menguruskan seluruh armada mereka. Perkongsian ini menyediakan pengendali armada dengan titik akses tunggal untuk membuat keputusan bermaklumat dan menyediakan penyelesaian kesalinghubungan untuk armada semua saiz. Pengaktifan adalah tanpa sentuhan melalui akses jauh dan tidak memerlukan lawatan bengkel, menjimatkan masa dan kos.

“Bekerjasama dengan jenama utama global yang ternama dan terkemuka seperti BMW Group menandakan tonggak penting dalam strategi kami untuk menjadi rakan dipercayai untuk OEM. Bekerja dengan syarikat telematik pakar menawarkan banyak kelebihan kepada pengeluar kenderaan dan pelanggan. OEM tidak perlu membina infrastruktur mereka sendiri untuk analisis data dan visualisasi tetapi sebaliknya boleh menyalurkan data mereka ke dalam platform telematik melalui awan menggunakan API moden. Pelanggan masih menerima semua titik data OEM spesifikᅳ diproses secara optimum dan bersepadu dengan data armada lain untuk memberikan pandangan menyeluruh 360 darjah operasi armada mereka,” kata Christoph Ludewig, Naib Presiden OEM Eropah di Geotab.

Platform MyGeotab kini boleh mengintegrasikan data OEM proprietari daripada pelbagai pengeluar, termasuk BMW, Renault, Ford, Peugeot, Citroen, Opel / Vauxhall, DS, dan Mercedes-Benz, antara lain, serta data daripada peranti telematik dipasang sendiri Geotab.

Perisian mengintegrasikan sepenuhnya kenderaan elektrik (EV) dan hibrid plug-in (PHEV) serta enjin pembakaran dalaman (ICE) konvensional dan mengambil kira titik data yang relevan untuk setiap jenis kuasa. Bergantung kepada keperluan mereka, pengguna boleh memilih antara pelan data yang berbeza. Pelanggan Geotab boleh memilih daripada pelbagai pelan kadar yang telah dikonfigurasi.

Ini membolehkan gambaran konsisten keseluruhan armada, merentasi semua jenama, tahun model, dan jenis pemanduan. Dengan cara ini, data dari sumber yang berbeza bukan sahaja diintegrasikan dan disinkronkan, tetapi juga dikumpulkan dan dibentangkan kepada pengurus armada dengan cara seragam dan menyeluruh.

Perjanjian OEM Geotab dan BMW tersedia dari September 2023 merentasi 30 negara Eropah*.

Nota editor

* Penyelesaian telematik baharu tersedia dari September di 30 negara Eropah berikut:**: Austria, Belgium, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, United Kingdom.

*Kesalinghubungan ke Geotab boleh ditawarkan untuk model Kumpulan BMW dari tahun pembuatan 07/2018, serta sehingga tahun pembuatan 06/2018. Yang terkemudian mesti mempunyai peralatan Teleservices aktif 6AE (sebahagian daripada 6AC “eCall” atau 6AK “ConnectedDrive”) atau peralatan ‘Perkhidmatan Jauh’ 6AP. Kenderaan lama tanpa peralatan ini boleh dipasang semula dengan peranti Geotab GO untuk merangkumi keseluruhan armada.

Mengenai Geotab

Geotab adalah pemimpin global dalam penyelesaian pengangkutan berhubung. Kami menyediakan telematik – penjejakan kenderaan dan aset – kepada lebih 47,000 pelanggan di 150 negara. Selama lebih 20 tahun, kami telah melabur dalam penyelidikan data dan inovasi pelopor untuk membolehkan rakan kongsi dan pelanggan, termasuk organisasi Fortune 500 dan sektor awam, untuk mengubah armada dan operasi mereka. Kami menyambungkan lebih 3.6 juta kenderaan dan memproses lebih 55 bilion titik data sehari supaya pelanggan boleh membuat keputusan yang lebih baik, meningkatkan produktiviti, mempunyai armada yang lebih selamat, dan mencapai matlamat kelestarian mereka. Platform terbuka dan Pasaran Geotab menawarkan ratusan pilihan penyelesaian pihak ketiga. Disokong oleh pasukan saintis data dan pakar AI terkemuka industri, Geotab membuka kuasa data untuk memahami analitik masa nyata dan ramalan – menyelesaikan cabaran hari ini dan dunia esok. Untuk ketahui lebih lanjut, lawati www.geotab.com/uk, ikuti @GEOTAB di Twitter dan LinkedIn atau lawati Blog Geotab.

Hubungi: Tony Brown, Pengurus Komunikasi Eropah, Geotab, anthonybrown@geotab.com, 00 44 7796 888955

Foto –