21 6 Flourishing flora and fauna a great example of Qinghai's ecological efforts

BEIJING, 19 Sept. 2023 /CNW/ — Ini adalah laporan dari China Daily:

Terletak di Dataran Tinggi Qinghai-Tibet, yang dikenali sebagai “Kutub Ketiga Bumi”, wilayah Qinghai di Barat Laut China telah menjadi benteng utama bagi keselamatan ekologi di Asia dan dunia. Melalui 10 tahun usaha, wilayah ini telah menjadi model untuk membina peradaban ekologi dan kewujudan harmoni antara manusia dan alam.

Sungai Chumar dari sumber utara Sungai Yangtze, yang terletak di Taman Negara Sumber Tiga Sungai.

Qinghai adalah wilayah keempat terbesar di China dari segi keluasan dan merupakan rumah kepada hulu Sungai Yangtze, Sungai Kuning dan Sungai Lancang. Ia juga dikenali dengan sumber air, tenaga suria dan angin yang kaya. Langit biru, gunung hijau dan air jernih adalah antara pemandangan semula jadi yang menjadi tanda Qinghai.

Taman Negara Sumber Tiga Sungai, yang terletak di Qinghai, adalah antara taman negara pertama di China. Ia mempunyai ekosistem unik dan kepelbagaian bio yang tinggi di kawasan beraltitud tinggi.

Tasik Qinghai adalah tasik pedalaman dan tasik garam terbesar di China. Data pada 2021 menunjukkan bahawa kawasan air Tasik Qinghai telah meningkat sebanyak hampir 220 kilometer persegi sepanjang dekad lalu.

Undang-Undang Perlindungan Ekologi Dataran Tinggi Qinghai-Tibet mula berkuat kuasa pada 1 Sept, sebagai sebahagian daripada usaha untuk mengawal perlindungan ekologi di Dataran Tinggi Qinghai-Tibet di peringkat negara.

Data menunjukkan bahawa populasi spesies terancam seperti harimau salji, antelop Tibet, gazel Tibet dan burung jenjang hitam semakin meningkat setiap tahun.

Qinghai juga mempunyai banyak gurun dan tanah tandus, menjadikan prospek untuk membangunkan tenaga bersih menjanjikan. Dengan memanfaatkan tenaga suria, hidroelektrik dan angin yang melimpah, Qinghai membina taman penjanaan kuasa fotovolta dan stesen kuasa hibrid.

Setakat akhir 2022, kapasiti penjanaan kuasa wilayah ini mencapai 44.68 juta kilowatt, daripada jumlah itu 91.2 peratus atau 40.75 juta kW berasal daripada tenaga bersih. Dan 28.14 juta kW atau 62.9 peratus adalah daripada tenaga baharu.

Melalui saluran penghantaran voltan ultra tinggi, elektrik hijau Qinghai membekalkan kuasa ke Lapangan Terbang Antarabangsa Daxing Beijing dan akan berkhidmat untuk Sukan Asia Hangzhou yang akan datang.

“Kami memahami dengan mendalam bahawa kawasan Sumber Tiga Sungai dan ‘menara air’ ini bukan sahaja milik Qinghai tetapi juga negara dan dunia. Wilayah Qinghai berusaha untuk membina benteng keselamatan ekologi di sini dan mempromosikan pembangunan hijau serta membina komuniti masa depan bersama untuk manusia dan alam,” kata Chen Gang, Setiausaha Parti Qinghai dalam satu acara mempromosikan pembangunan peradaban ekologi Qinghai di Xining pada bulan September.

Acara itu menjemput kira-kira 150 wakil asing dari hampir 30 negara ke Qinghai untuk menyiasat pencapaian Qinghai dalam membina peradaban ekologi dan menggalakkan keharmonian antara manusia dan alam.

Pemimpin parti politik dari negara yang berbeza menekankan pentingnya kerjasama antara bangsa untuk melindungi alam sekitar ekologi, dengan mengatakan bahawa China telah memulakan laluan pemodenan yang menggalakkan keharmonian antara manusia dan alam.

SUMBER China Daily