Pendanaan menyokong pembangunan dan pengujian platform ablasi kateter denyut medan FieldBendingTM hak milik eksklusif

CARDIFF-BY-THE-SEA, Calif., 18 Sept. 2023 — Field Medical, Inc. (Field Medical), pemimpin baru yang muncul dalam ablasi kateter jantung, hari ini mengumumkan bahawa ia telah menutup pusingan benih yang melebihi sasaran dengan pelaburan berjumlah $14M.

Kateter ablasi jantung

Pendanaan nota boleh tukar yang diketuai oleh pelabur swasta yang disertai oleh beberapa pelabur strategik. Pembiayaan ini akan menyokong aktiviti pembangunan pra-klinikal hingga klinikal termasuk kajian pertama dalam manusia yang dirancang untuk awal 2024.

Field Medical sedang membangunkan sistem ablasi medan denyut (PFA) generasi kedua yang menjanjikan untuk pasaran ablasi kateter jantung bernilai $3.6B – pasaran yang pesat meningkat pada 14% CAGR. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2022 oleh pakar dunia yang diiktiraf dalam PFA dan pakar elektrofisiologi yang berpraktis Dr. Steven Mickelsen. Sebelum Field Medical, Dr. Mickelsen adalah pengasas FARAPULSE Inc. (WW generasi pertama PFA) yang diperoleh oleh Boston Scientific dengan harga lebih $460M pada tahun 2021. Produk teras syarikat – Kateter FieldForceTM dan Penjana FieldForceTM – menggunakan teknologi hak milik yang disebut FieldBendingTM – yang mewakili langkah besar ke hadapan untuk mengatasi batasan teknologi PFA generasi pertama dan menangani keperluan yang belum dipenuhi yang besar untuk merawat sebarang aritmia jantung sambil memperluaskan keupayaan untuk merawat aritmia ventrikel yang kompleks.

“Dr. Steven Mickelsen adalah pakar elektrofisiologi jantung yang ternama dan dikenali sebagai bapa ablasi denyut medan jantung,” kata pelabur utama Tajar Varghese. “Beliau dan pasukan di Field Medical bersedia untuk mengubah pasaran ablasi jantung dengan evolusi seterusnya teknologi ini, dan saya benar-benar percaya mereka akan melakukannya.”

Field Medical dilancarkan sedikit lebih setahun yang lalu dengan matlamat untuk mencipta semula ablasi kateter dan mengaplikasikan pemahaman yang diperoleh daripada teknologi pasaran yang mapan dan PFA generasi pertama yang baru muncul. Persekitaran permulaan ramping memberikan asas untuk mencipta alat perintis yang mencapai di luar petunjuk seperti fibrilasi atrium paroksismal. Dalam konteks itu, PFA dikenali dengan baik untuk manfaat keselamatan dan impak positif terhadap kelajuan prosedur, walau bagaimanapun aplikasi di luar atrium kiri kekal sebahagian besarnya tidak diterokai. PFA jelas berpotensi untuk membuka peluang pasaran baru di mana teknologi terkini dan PFA yang baru muncul kurang berkesan.

“Di Field Medical, matlamat kami adalah menjadi pemimpin industri dalam ablasi kateter medan denyut dengan membina teknologi yang doktor perlukan dan pesakit layak. Dalam iklim pelaburan yang tidak menentu pada hari ini, kami sangat gembira telah menarik perhatian yang kuat dari komuniti pelabur dan rakan kongsi strategik,” kata Dr. Steven Mickelsen, CEO, Field Medical. “Saya mengucapkan terima kasih kepada pasukan berbakat di Field Medical kerana membentuk barisan hadapan inovasi kami dan menggerakkan projek dengan kelajuan yang luar biasa.”

Field Medical menjangkakan berkongsi keputusan klinikal awal pada pertengahan 2024. Perkembangan akan datang ini akan meletakkan syarikat untuk pertumbuhan selanjutnya kerana mereka terus membina pasukan, menyelesaikan semua kajian perintis klinikal yang diperlukan, dan mendapatkan kelulusan kawal selia (CE Mark dan FDA) melalui percubaan penting. Field Medical berada di landasan yang tepat untuk mendefinisikan semula ablasi kateter medan denyut yang berakhir dengan komersialisasi masa depan.

Perihal Field Medical, Inc.

Field Medical, Inc. adalah pemimpin dunia dalam ablasi kateter medan denyut fokal. Ditubuhkan pada tahun 2022 oleh Dr. Steven Mickelsen, syarikat ini sedang membangunkan teknologi hak milik yang disebut FieldBendingTM yang direka untuk memusatkan kesan terapeutik dan mengurangkan kesan medan jauh yang tidak diingini yang dikaitkan dengan teknologi PFA generasi pertama. Field Medical bercadang untuk memperluaskan indikasi untuk ablasi denyut medan (PFA) di luar rawatan fibrilasi atrium dengan menangani aritmia yang jauh lebih mencabar di ventrikel dan prosedur biasa seperti takikardia supraventrikular (SVT) yang memerlukan sedasi minimum. Untuk ketahui lebih lanjut, lawati: www.fieldmedicalinc.com. Untuk berita dan pengumuman syarikat tambahan, ikuti Field Medical di LinkedIn dan X.

logo field medical

Foto – https://www.malaysianbuzz.com/wp-content/uploads/2023/09/8b461f62-fieldforcecathetertip.jpg
Logo – https://www.malaysianbuzz.com/wp-content/uploads/2023/09/8b461f62-field_medical_block_whiteonblack_logo.jpg