20 3 International tourism festival opens in central China's Yangtze River city

YICHANG, China, 19 Sept. 2023 – Festival Pelancongan Antarabangsa Sungai Yangtze Three Gorges ke-14 dibuka di Bandar Yichang, pintu masuk ke tapak Empangan Three Gorge, di tengah China Wilayah Hubei pada malam 16 Sept..


The 14th China Yangtze River Three Gorges International Tourism Festival opened in Yichang City. (PRNewsfoto/The Three Gorges Integrated Media Center of Yichang City)

Selepas majlis pembukaan, persembahan tarian skala besar yang menampilkan unsur puisi dan lukisan tentang Sungai Yangtze dipersembahkan, yang memaparkan keindahan semula jadi dan keluasan sungai serta warisan budaya berusia panjang dan pencapaian bandar dalam perlindungan dan pembangunan Sungai Yangtze, menurut Pusat Media Bersepadu Three Gorges Yichang City.

Festival pelancongan akan berlangsung dari 16 Sept. hingga 27 Sept. untuk mempromosikan pembangunan hijau Sungai Yangtze dan pemandangan ikonik Three Gorges.

Sebanyak 18 aktiviti akan diadakan sepanjang festival 12 hari, termasuk majlis pembukaan, persembahan tarian, mesyuarat pengerusi berputar kerjasama pelancongan serantau Yangtze River Three Gorges, persembahan piano, penuaian jeruk sitrus dan pertandingan berenang air terbuka.

Festival ini adalah festival pelancongan berskala besar yang disokong bersama oleh kerajaan tempatan Hubei dan Chongqing, dua wilayah peringkat provinsi di sepanjang Sungai Yangtze. Sejak 2010, ia telah diadakan di kedua-dua tempat secara bergilir-gilir tahunan dan menjadi acara budaya pelancongan terkenal di China.

Upacara pembukaan menampilkan kehadiran wakil-wakil dari jabatan dan daerah yang relevan Chongqing dan Hubei, wilayah dengan sokongan pasangan ke kawasan Three Gorges, perusahaan penting, artis terkenal, ejen pelancongan, penganjur lawatan akademik, dan lain-lain.

Mempercepatkan pembangunan serantau Yangtze River Three Gorges adalah sangat penting untuk pelaksanaan menyeluruh strategi pembangunan Kawasan Ekonomi Sabuk Sungai Yangtze dan promosi pembangunan serantau berkoordinasi.

Sepanjang dekad lalu, Hubei dan Chongqing telah memperdalam kerjasama dengan menganjurkan festival bersama, memperjenamakan Three Gorges, dan membina taman budaya nasional Sungai Yangtze.

Kerjasama antara kedua belah pihak telah memainkan peranan positif dalam mempromosikan pemuliharaan dan pembangunan ekologi Sungai Yangtze, memacu pembangunan ekonomi dan sosial wilayah Three Gorges, dan meningkatkan kesejahteraan penduduk tempatan.

Pautan Lampiran Imej:
Pautan: https://iop.asianetnews.net/view-attachment?attach-id=442289
Keterangan: Festival Pelancongan Antarabangsa Sungai Yangtze Three Gorges ke-14 dibuka di Bandar Yichang.

SUMBER Pusat Media Bersepadu Three Gorges Yichang City