18 3 Fastmarkets unveils eight new Black Mass prices, reinforcing its commitment to creating transparency in Battery Raw Materials market

LONDON, 19 Sept. 2023 – Fastmarkets, sumber rujukan penting untuk pembuat keputusan dalam industri kitar semula bateri, melancarkan lapan harga jisim hitam baharu di Persidangan Bahan Mentah Bateri Eropahnya di Amsterdam hari ini. Perluasan ini mengukuhkan kedudukan Fastmarkets sebagai agensi pelaporan harga (PRA) terkemuka dalam ruang bahan mentah bateri, menawarkan pakej lengkap petunjuk boleh bayar jisim hitam merentasi Eropah, Asia Tenggara dan Korea Selatan.


(PRNewsfoto/Fastmarkets)

Pelancaran baharu ini menyusul pelancaran boleh bayar untuk CIF Korea Selatan NCM/NCA jisim hitam Fastmarkets yang berjaya pada Mei 2023. Perluasan baharu ini minggu ini bermakna Fastmarkets meningkatkan bilangan boleh bayar jisim hitamnya kepada sejumlah 11 harga.

Jisim hitam merujuk kepada sisa paket bateri selepas ia dihiris dan diproses. Bergantung pada jenis bateri yang dirawat, ia mungkin mengandungi jumlah bahan seperti nikel, kobalt dan lithium, yang boleh dipulihkan oleh pemproses dan diekstrak menjadi bahan mentah bateri kitar semula.

Mewujudkan harga telus untuk jisim hitam akan mendorong pengumpulan dan pemprosesannya, yang seterusnya akan mengurangkan sisa dan beban alam sekitar perlombongan sumber terhad dan penting ini, mengurangkan jejak karbon industri. Apabila permintaan untuk kenderaan elektrik dan penyimpanan tenaga boleh diperbaharui meningkat, pasaran jisim hitam akan berkembang secara eksponen. Seperti yang disebut dalam Gambaran Kitarn Semula Bateri dan Jisim Hitam Fastmarkets, kami menjangkakan jumlah jisim hitam akan meningkat sebanyak kira-kira 1.7 juta tan dalam tempoh 10 tahun akan datang.

“Fastmarkets sentiasa berinovasi untuk memenuhi permintaan pasaran yang berkembang pesat,” kata Lee Allen, Editor Pasaran Strategik untuk penentuan harga skrap dan pakar penentuan harga jisim hitam di Fastmarkets. “Perluasan kami ke pasaran jisim hitam dengan lapan harga baharu, yang merangkumi boleh bayar untuk kedua-dua kimia NCM dan LCO, membuktikan komitmen kami untuk memberi klien kami maklumat penentuan harga yang paling tepat, telus dan komprehensif.”

Harga-harga baharu, yang akan diterbitkan setiap minggu, direka untuk menangani permintaan yang semakin meningkat untuk liputan yang lebih luas di seluruh Asia dan Eropah, menerangi pasaran baru yang muncul yang berkaitan dengan sektor bahan mentah bateri yang pesat membangun. Dengan kaedah yang kukuh dan kepakaran industri Fastmarkets, syarikat ini yakin untuk menerajui dalam membentuk masa depan pasaran ini.

Lapan harga baharu itu akan diterbitkan mulai Rabu, 20 September 2023. Boleh bayar lithium dan kobalt akan dikira sebagai peratusan harga penanda aras Fastmarkets untuk bahan-bahan ini, sementara boleh bayar nikel akan dikira sebagai peratusan harga LME:

 • Jisim hitam, NCM/NCA, penunjuk boleh bayar, nikel, domestik, exw Eropah, % boleh bayar harga rasmi tunai nikel LME
 • Jisim hitam, NCM/NCA, penunjuk boleh bayar, kobalt, domestik, exw Eropah, % boleh bayar harga kobalt gred standard Fastmarkets (penghujung rendah)
 • Jisim hitam, LCO, penunjuk boleh bayar, kobalt, domestik, exw Eropah, % boleh bayar harga kobalt gred standard Fastmarkets (penghujung rendah)
 • Jisim hitam, NCM/NCA, penunjuk boleh bayar, nikel, cif Asia Tenggara, % boleh bayar harga rasmi tunai nikel LME
 • Jisim hitam, NCM/NCA, penunjuk boleh bayar, kobalt, cif Asia Tenggara, % boleh bayar harga kobalt gred standard Fastmarkets (penghujung rendah)
 • Jisim hitam, NCM/NCA, penunjuk boleh bayar, lithium, cif Asia Tenggara, % boleh bayar harga spot lithium karbonat 99.5% Li2CO3 min, gred bateri, cif China, Jepun & Korea Fastmarkets
 • Jisim hitam, LCO, penunjuk boleh bayar, kobalt, cif Korea Selatan, % boleh bayar harga kobalt gred standard Fastmarkets (penghujung rendah)
 • Jisim hitam, LCO, penunjuk boleh bayar, lithium, cif Korea Selatan, % boleh bayar harga spot lithium karbonat 99.5% Li2CO3 min, gred bateri, cif China, Jepun & Korea Fastmarkets

Harga-harga baharu ini akan melengkapi tiga harga Fastmarkets yang sedia ada, yang juga diterbitkan setiap minggu:

 • Jisim hitam, NCM/NCA, penunjuk boleh bayar, nikel, cif Korea Selatan, % boleh bayar harga rasmi tunai nikel LME
 • Jisim hitam, NCM/NCA, penunjuk boleh bayar, kobalt, cif Korea Selatan, % boleh bayar harga kobalt gred standard Fastmarkets (penghujung rendah)
 • Jisim hitam, NCM/NCA, penunjuk boleh bayar, lithium, cif Korea Selatan, % boleh bayar harga spot lithium karbonat 99.5% Li2CO3 min, gred bateri, cif China, Jepun & Korea Fastmarkets

Harga-harga baharu Fastmarkets membina ke atas penanda aras sedia ada dalam kobalt dan lithium, menyediakan konsistensi untuk klien dengan menjadi salah satu PRA utama untuk boleh bayar dan harga asas. Komitmen syarikat kepada ketelusan, ketepatan dan maklumat harga yang komprehensif memberi kuasa kepada klien untuk membuat keputusan yang dimaklumkan, mengemudi perbatasan baharu yang menarik dalam pasaran jisim hitam.

Merenung pelancaran, Raju Daswani, Ketua Pegawai Eksekutif Fastmarkets berkata: “Sebagai satu-satunya PRA yang menawarkan liputan komprehensif merentasi ketiga-tiga pasaran utama Korea Selatan, Asia Tenggara, dan Eropah, perluasan kami ke pasaran jisim hitam lebih daripada sekadar perluasan perkhidmatan kami. Ia menandakan janji kami untuk mengikuti keperluan pasaran bahan bateri yang berkembang pesat, dan ia menggariskan komitmen kami untuk menggalakkan ekonomi mampan dan kelestarian, selaras dengan usaha global menuju masa depan yang lebih hijau.”

TENTANG FASTMARKETS

Fastmarkets ialah agensi pelaporan harga (PRA) dan penyedia maklumat industri terkemuka untuk komoditi global, menyediakan data harga, berita, analitik dan acara untuk pasaran pertanian, produk hutan, logam dan perlombongan, serta tenaga generasi baharu. Data Fastmarkets penting untuk pelanggan yang ingin memahami dan meramalkan pasaran yang dinamik, kadangkala tidak jelas, membolehkan perdagangan dan pengurusan risiko. Fastmarkets ialah perniagaan global dengan sejarah yang bermula pada 1865 dan dibina di atas kepercayaan dan pengetahuan pasaran yang mendalam. Ia mempunyai lebih daripada 550 pekerja yang tersebar di lokasi global di UK, AS, China, Singapura, Brazil, Belgium dan Finland.

SUMBER Fastmarkets