Mining 46 Depositphotos 260075104 S @yayimages Fastmarkets launches Indonesia prices for nickel pig iron and mixed hydroxide precipitate

LONDON, Oct. 26, 2023 — Fastmarkets, sebuah agensi pelaporan harga lintas komoditi terkemuka (PRA), menciptakan ketelusuran dalam pasaran bahan mentah baterai dengan melancarkan harga bebas di atas kapal (FOB) Indonesia untuk nikel pig iron (NPI) dan campuran hidroksida tersadur (MHP).


(PRNewsfoto/Fastmarkets)

NPI dan MHP adalah produk utama dalam industri nikel. NPI digunakan dalam pengeluaran keluli tahan karat dan semakin banyak digunakan dalam pengeluaran antara produk nikel lain. MHP adalah penting dalam pengeluaran komponen antara untuk komponen litium-ion bateri kaya nikel, terutamanya kimia bateri nikel mangan kobalt (NMC).

Nikel yang dihasilkan di Indonesia mewakili lebih daripada separuh pengeluaran nikel global, tahap yang diramalkan akan meningkat kepada sehingga 70% pengeluaran nikel global menjelang 2030. Pengeluaran produk nikel kelas 2, bukan LME yang boleh didistribusikan sedang berkembang dari pusat pengeluaran yang telah ditubuhkan, di mana Indonesia adalah pemimpin global. Keputusan Fastmarkets untuk melancarkan harga-harga ini menekankan peranan penting Indonesia memainkan dalam rantaian bekalan logam dan bahan mentah bateri global.

Perbezaan harga serantau dan produk telah menjadi trend konsisten di seluruh pasaran nikel global, mencipta keperluan untuk pelaporan harga lebih terperinci. Harga-harga NPI dan MHP FOB Indonesia baru ini akan menyumbang kepada rangkaian harga nikel sedia ada Fastmarkets, termasuk penilaian atas asas penghantaran bebas bea (ddp) China untuk NPI dan atas asas cif China, Jepun dan Korea Selatan untuk MHP.

Raju Daswani, CEO Fastmarkets, berkata: “Pasaran nikel global sedang mengalami transformasi struktur utama, didorong oleh permintaan untuk kenderaan elektrik. Fastmarkets telah bekerja rapat dengan pemangku kepentingan industri, termasuk pengeluar utama, kerajaan Indonesia dan badan perdagangan, untuk memudahkan pengenalan harga-harga yang kami umumkan hari ini. Pelancaran ini mewakili titik perubahan penting dalam menyediakan ketelusuran yang diperlukan pasaran ketika ia menavigasi tempoh perubahan ini. Kami kekal teguh dalam komitmen untuk menyediakan pasaran dengan harga dan analisis yang dipercayai.”

Harga-harga utama FOB Indonesia pelabuhan utama akan dinilai setiap hari dan diterbitkan pada 4 petang waktu London. Spesifikasi harga boleh didapati di sini.

MENGENAI FASTMARKETS

Fastmarkets adalah agensi pelaporan harga (PRA) dan pembekal maklumat industri terkemuka untuk komoditi pertanian, produk hutan, logam dan perlombongan, serta tenaga generasi baharu. Data Fastmarkets adalah penting bagi pelanggan yang cuba memahami dan meramal pasaran dinamik, kadang-kadang tidak telus, membolehkan perdagangan dan pengurusan risiko. Fastmarkets adalah perniagaan global dengan sejarah yang bermula pada 1865 dan dibina atas kepercayaan dan pengetahuan pasaran mendalam. Ia mempunyai lebih daripada 500 pekerja yang tersebar di lokasi global di UK, AS, China, Singapura, Brazil, Belgium dan Finland. Fastmarkets merupakan syarikat Astorg.

SUMBER Fastmarkets