36 3 EVE Energy Steals the Show at IAA Mobility 2023 With Flagship Power Cell Solutions

MUNICH, 11 Sept. 2023 – Pameran Antarabangsa Automobil dan Mobiliti Pintar (IAA MOBILITY 2023) secara rasmi dibuka di Munich, Jerman, pada 4 September, dan EVE Energy, pengeluar bateri lithium-ion utama global, hadir untuk membuat kejutan dengan penyelesaian sel kuasa untuk kenderaan penumpang. Syarikat itu juga mengadakan acara pelancaran yang dinantikan dengan tema “π-SYSTEM: Kurang tetapi Lebih” di boothnya.

Booth EVE di IAA Mobility 2023

Acara ini menyerlahkan pencapaian pembelahan EVE Energy dalam bidang bateri silinder sejak 20 tahun lalu. Alexander Holden, Naib Presiden Kanan di Jabatan OEM Antarabangsa Kuasa EVE, hadir untuk memperkenalkan syarikat dan misinya semasa acara manakala Dr. Xu Yuhong, Naib Presiden Institut Sistem Bateri Penyelidikan EVE Energy, turut menyampaikan ucapan kepada para hadirin. Sejak dilancarkan, teknologi inovatif syarikat telah menarik banyak minat daripada pelanggan kerana prestasi bateri, kecekapan pembuatan, dan kos efektif yang unggul.

Syarikat telah mencapai banyak kejayaan dalam menstandardkan reka bentuk, pembuatan, dan kitar semula proses untuk bateri silinder besar. Dari segi reka bentuk, bateri silinder besar 46mm diameter boleh diubah ketinggian untuk memenuhi pelbagai model kenderaan, dari sedan segmen A, B, atau C hingga SUV. Untuk pembuatan, masa pengeluaran bateri silinder besar telah dikurangkan kepada hanya tujuh hari, menyepadukan proses sebanyak 30% berbanding kaedah tradisional. Ini telah membawa kepada peningkatan kecekapan pengeluaran sebanyak 40 kali ganda berbanding talian pemasangan bateri konvensional, sejajar dengan permintaan era pengeluaran massa.

Beberapa jenis sel silinder besar telah memasuki fasa ujian C-sampel, dengan satu juta unit bateri silinder 46-siri besar syarikat dihasilkan pada bulan Jun. Output dijadualkan mencapai dua juta kemudian bulan ini, sementara pak bateri silinder besar telah berjaya dihasilkan sejak Ogos.

Dalam pasaran bateri kuasa yang berkembang pesat, pengguna semakin memberi tumpuan kepada ketahanan bateri dan keupayaan pengecasan pantas, sambil menekankan nilai hijau seperti pelepasan karbon rendah dan kelestarian alam sekitar. EVE Energy komited untuk menggunakan sumber tenaga hijau dan bahan kitar semula untuk mencapai neutraliti karbon bagi produk silinder besarnya.

Bateri silinder yang digunakan dalam sistem π telah dibangunkan untuk memaksimumkan kecekapan pengeluaran sambil meminimumkan penggunaan tenaga keseluruhan kenderaan. Dengan reka bentuk bersepadu tinggi dan penggunaan bahan ringan, sistem ini mempunyai keupayaan pengecasan pantas, yang hanya mengambil masa sembilan minit pada suhu bilik untuk mengecas dari 10% hingga 80% cas, dan arus cas maksimum adalah 6.3C. Bahkan pada suhu sejuk sehingga -10°C, sistem π hanya mengambil masa 20 minit untuk mengecas dari 10% hingga 80% cas dengan arus cas maksimum 4.5C, dan kadar pemanasan boleh mencapai 2°C/min.

EVE Energy percaya keselamatan adalah sifat semula jadi bateri kuasa, dan sistem π direka dengan tiga strategi keselamatan untuk mencapai sifat ini: yang pertama adalah pengekalan, untuk memastikan integriti mekanikal komponen dan sel pak dalam apa jua keadaan salah guna, yang kedua adalah pelepasan gas, untuk memastikan semua sel hanya boleh melepaskan dari bahagian bawah sel dalam apa jua keadaan salah guna, yang ketiga adalah penyejukan, untuk memastikan suhu sel sekitar dapat dikawal di bawah 50°C. Semasa pembentangannya, Dr. Xu Yuhong menunjukkan video ringkas bahawa sistem π boleh membuka lubang pelepasan sel dalam 4 milisaat, dan melepaskan 90% entalpi dalam 2.98 saat untuk mencegah penyebaran haba. Di samping itu, sistem ini mempunyai struktur penyejukan berbentuk π yang unik untuk membina laluan pemindahan haba pada sisi kanan, kiri dan atas setiap sel, yang memastikan keupayaan pengecasan pantas yang boleh dipercayai dan keselamatan haba.

Produk silinder besar syarikat direka untuk merevolusikan elektrifikasi pengangkutan dengan mengurangkan kos keseluruhan masyarakat dan menyediakan pelanggan dengan jejak karbon yang lebih rendah dan pengalaman perjalanan yang lebih mudah. Syarikat sentiasa meneroka dan berinovasi dalam bidang kenderaan tenaga baharu, dengan dedikasi untuk menyediakan produk berkualiti tinggi dan penyelesaian hijau, mampan dan boleh dipercayai kepada pelanggan global. Bersama-sama, EVE Energy bekerja ke arah masa depan yang lebih cerah dan mampan untuk pengangkutan hijau.

Mengenai EVE Energy

Ditubuhkan pada 2001 dan disenaraikan di Shenzhen pada 2009, EVE Energy telah berkembang menjadi pemain global dalam pasaran, menyediakan teknologi teras dan penyelesaian komprehensif untuk kedua-dua bateri pengguna dan kuasa, terutamanya dalam Internet of Things dan internet tenaga. Pada masa ini, EVE Energy telah menubuhkan sebuah institut penyelidikan dengan 60 doktor dan lebih 4,990 jurutera antara disiplin dalam bahan, elektrokimia, reka bentuk struktur, dan reka bentuk litar elektronik, memperoleh lebih 5,910 paten kebangsaan di China. Syarikat melancarkan peta jalan pengurangan karbon dengan beberapa usaha pengurangan karbon rendah dalam penggunaan tenaga, proses pembuatan, rantaian bekalan, dan pengurusan sumber, dan dinamakan “Kilang Hijau Kebangsaan.”

Untuk maklumat lanjut mengenai EVE Energy, sila layari https://www.evebattery.com/en.

Foto – https://www.malaysianbuzz.com/wp-content/uploads/2023/09/2c2276d1-eve_energy_booth.jpg

Cision Lihat kandungan asal:https://www.prnewswire.co.uk/news-releases/eve-energy-steals-the-show-at-iaa-mobility-2023-with-flagship-power-cell-solutions-301923021.html