Enbridge Stock

Syarikat infrastruktur tenaga Kanada, Enbridge Inc (NYSE: ENB), melaporkan keuntungan suku ketiga yang melebihi jangkaan analis. Syarikat itu juga menunjukkan minatnya dalam mengejar pengambilalihan lebih kecil sementara menyelesaikan perjanjian $14 bilion untuk mengambil alih tiga utiliti gas AS.

Urus niaga Enbridge dengan Dominion Energy (NYSE: D) masih berjalan seperti jadual untuk ditutup pada 2024. Selain urus niaga penting ini, syarikat telah mengumumkan perjanjian untuk meningkatkan ekuiti dalam projek angin laut Jerman sebanyak 625 juta euro ($668.7 juta) dan membeli tujuh kemudahan gas semula jadi AS sebanyak $1.2 bilion.

Ketua Pegawai Eksekutif Greg Ebel menyatakan bahawa Enbridge akan mengkaji peluang pengambilalihan lanjut secara selektif, selagi syarikat mengekalkan nisbah hutang kepada EBITDA (pendapatan sebelum faedah, cukai, hutang dan penyusutan) antara 4.5 hingga 5 kali. Beliau menambah, “Saya tidak melihat kami melakukan sebarang M&A utama di sini ketika kami membawa masuk tiga utiliti di Amerika Syarikat… tetapi kami melihat banyak perkara.”

Ebel juga menyebut bahawa Enbridge mempunyai kapasiti sebanyak C$2.5 bilion hingga C$3 bilion ($1.83 bilion hingga $2.19 bilion) untuk pengambilalihan tuck-in.

Enbridge dikenali kerana mengendalikan sistem paip minyak utama, yang mengangkut sebahagian besar eksport minyak mentah Kanada ke Amerika Syarikat. Syarikat melaporkan peningkatan pendapatan disebabkan oleh peningkatan isi padu minyak dan cecair pengangkutan.

Persediaan minyak AS yang rendah dan permintaan yang meningkat untuk alternatif minyak Rusia, dipacu oleh serangan Rusia ke atas Ukraine tahun lalu, telah menyebabkan peningkatan eksport mentah dan meningkatkan keuntungan untuk syarikat pengangkutan minyak dan gas. Enbridge melaporkan penggunaan rekod dalam perniagaan cecairnya semasa suku ketiga 2023.

Keuntungan inti daripada operasi paip cecair syarikat di suku ketiga meningkat sebanyak 15.5% kepada C$2.25 bilion berbanding tahun sebelumnya, dengan isi padu Utama meningkat lebih 1% kepada 3 juta barel sehari (bpd).

Enbridge melaporkan keuntungan disesuaikan 62 sen Kanada setiap saham bagi suku berakhir pada 30 September, melebihi purata anggaran 60 sen Kanada setiap saham mengikut data LSEG.

Saham Enbridge meningkat 0.3% di Bursa Saham Toronto, mencapai C$46.18.