lelaki memasang pengecas ke dalam stesen caj kereta elektrik E3 Lithium Closes Fully Oversubscribed Financing for a Total of C$23 Million

Tidak untuk Pengedaran kepada Perkhidmatan Berita Wayar Amerika Syarikat atau untuk Penyebaran di Amerika Syarikat

CALGARY, Alberta-26 September 2023-E3 LITHIUM LTD. (TSXV:ETL) (FSE:OW3) (OTCQX:EEMMF), “E3 Lithium” atau “Syarikat,” pemaju lithium terkemuka Alberta dan inovator teknologi pengekstrakan, hari ini mengumumkan bahawa ia telah menutup tawaran awam “bought deal” sebanyak 6,486,000 saham biasa yang diumumkan sebelum ini pada 18 September 2023, untuk hasil kasar sebanyak C$23,025,300 (the “Tawaran”), termasuk pelaksanaan penuh opsyen overallotment untuk hasil sebanyak C$3,003,300.

“Hasil daripada pembiayaan ini akan menyediakan E3 Lithium dengan kunci kira-kira untuk meneruskan pembangunan projek Clearwater melalui 2024 tanpa perlu berhenti untuk pembiayaan selanjutnya,” kata Chris Doornbos, Presiden dan CEO E3 Lithium. “Dana juga membolehkan E3 Lithium untuk memajukan aktiviti pembangunan komersial kami yang bertujuan untuk mewujudkan nilai untuk pemegang saham melalui penggabungan dan pengambilalihan strategik. Gabungan dana kerajaan yang kukuh, kunci kira-kira E3 Lithium membuka peluang yang signifikan, dan pasukan bersemangat untuk terus menyampaikan laluan kami menuju kejayaan.”

Butiran Tawaran

Tawaran diketuai oleh Eight Capital dan termasuk Echelon Wealth Partners Inc. (“Echelon”) (secara kolektif, “Penjamin”). Menurut perjanjian penjaminan, Para Penjamin menerima komisen tunai sebanyak 5.0% daripada jumlah hasil kasar Tawaran, dan waran broker tidak boleh dipindah milik Syarikat (the “Waran Broker”) bersamaan dengan 5.0% daripada jumlah saham kasar yang dikeluarkan. Setiap Waran Broker memberi hak pemegang untuk membeli satu saham biasa Syarikat pada harga C$3.55 untuk tempoh 24 bulan dari tarikh penerbitan. Eight Capital menerima komisen tunai sebanyak $978,575 dan 275,655 Waran Broker. Echelon menerima komisen tunai sebanyak $172,690 dan 48,645 Waran Broker. Di bawah Tawaran, Syarikat mengeluarkan 6,486,000 saham biasa pada harga C$3.55 setiap saham biasa dan kini mempunyai 74,750,647 saham yang beredar.

Penggunaan Hasil

Seperti yang dirujuk dalam Prospektus Tambahan yang difailkan pada 20 September 2023, anggaran perbelanjaan memasuki 2024 adalah kira-kira C$38.7M, yang tidak termasuk penerimaan sebarang dana daripada geran kerajaan yang dianugerahkan, dianggarkan kira-kira C$23.1M dalam tempoh 12 bulan akan datang. Sebarang dana kerajaan yang diterima dan yang masih ada pada akhir 2023 akan digunakan untuk Kajian Kebolehlaksanaan dan modal kerja am pada 2024.

Ringkasan penggunaan hasil dinyatakan di bawah:

cc E3 Lithium Closes Fully Oversubscribed Financing for a Total of C$23 Million

Prospektus Tambahan bertarikh 20 September 2023 tersedia di bawah profil SEDAR+ Syarikat di www.sedarplus.ca. Tawaran adalah tertakluk kepada penerimaan akhir Bursa Saham Ventura TSX.

ATAS NAMA LEMBAGA PENGARAH

Chris Doornbos, Presiden & CEO

E3 Lithium Ltd.

Mengenai E3 Lithium

E3 Lithium ialah sebuah syarikat pembangunan dengan jumlah 16.0 juta tan setara karbonat lithium (LCE) Terukur dan Terunjuk dan 0.9 juta tan LCE Tersirat sumber mineral1 di Alberta. Seperti yang digariskan dalam Penilaian Ekonomi Awal E3, Projek Lithium Clearwater mempunyai NPV8% USD 1.1 Bilion dengan IRR 32% sebelum cukai dan USD 820 Juta dengan IRR 27% selepas cukai1. Matlamat E3 Lithium adalah untuk menghasilkan produk lithium gred bateri ketulen tinggi untuk memberi kuasa revolusi elektrik yang semakin meningkat. Dengan sumber lithium yang signifikan dan penyelesaian teknologi inovatif, E3 Lithium berpotensi untuk menghantar lithium ke pasaran dari salah satu bidang kuasa terbaik di dunia.

1: Laporan teknikal NI 43-101 Penilaian Ekonomi Awal (PEA) untuk Projek Lithium Clearwater dipinda pada 17 September 2021. Laporan teknikal sumber mineral NI 43-101 untuk Harta Tanah Rocky Utara, berkuat kuasa 27 Oktober 2017, mengenal pasti 0.9Mt LCE (tersirat). Laporan teknikal sumber mineral NI 43-101 untuk Projek Daerah Bashaw, berkuat kuasa 21 Mac 2023, mengenal pasti 16.0Mt LCE (Diukur & Terunjuk). Semua laporan boleh didapati di laman web E3 Lithium (e3lithium.ca/technical-reports) dan SEDAR+ (www.sedarplus.ca).

Kenyataan Prospektif dan Amaran

Berita ini mengandungi kenyataan prospektif tertentu serta objektif, strategi, kepercayaan dan niat pengurusan. Kenyataan prospektif sering dikenal pasti dengan perkataan seperti “mungkin”, “akan”, “rancangan”, “jangkaan”, “anggaran”, “berniat” dan perkataan serupa yang merujuk kepada peristiwa dan keputusan masa depan. Secara khusus, berita ini mengandungi maklumat prospektif berkaitan Tawaran dan cadangan penggunaan hasil daripadanya. Kenyataan prospektif adalah berdasarkan pendapat dan jangkaan pengurusan semasa. Semua maklumat prospektif secara semula jadi tidak menentu dan tertakluk kepada pelbagai andaian, risiko dan ketidakpastian, termasuk sifat spekulatif penerokaan dan pembangunan mineral, turun naik harga komoditi yang berubah-ubah, keberkesanan dan kebolehlaksanaan teknologi pengekstrakan lithium yang baru muncul yang belum diuji atau dibuktikan pada skala komersial atau pada air masin E3, risiko persaingan dan ketersediaan pembiayaan, seperti yang dijelaskan lebih lanjut dalam pengemukaan sekuriti terkini kami yang boleh didapati di www.sedar.com. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza dengan ketara daripada maklumat prospektif tersebut termasuk, tetapi tidak terhad kepada, perubahan dalam keadaan ekuiti dan hutang pasaran, kelewatan dalam mendapatkan kelulusan pengawalseliaan yang diperlukan dan risiko dan ketidakpastian lain yang terlibat dalam industri penerokaan dan pembangunan mineral. Maklumat prospektif dalam berita ini adalah berdasarkan