ai generated illustration battery renewable energy innovation ev 2 E3 Lithium Provides Preliminary Results From the First Test Sequence at the Field Pilot Plant

CALGARY, Alberta–15 September 2023–E3 LITHIUM LTD. (TSXV:ETL) (FSE:OW3) (OTCQX:EEMMF), “E3 Lithium” atau “Syarikat,” peneraju pembangunan lithium Alberta dan inovator teknologi pengekstrakan, hari ini menyediakan kemas kini awal tentang keputusan teknologi Pengekstrakan Lithium Langsung (DLE) di loji perintis lapangan.

Melalui loji perintis lapangan DLE, E3 Lithium sedang menjalankan siri tiga ujian pratakrif untuk mengkaji pelbagai keadaan operasi untuk memahami prestasi yang dijangka dalam persekitaran komersial. Setelah ketiga-tiga ujian selesai, E3 Lithium akan memilih keadaan operasi yang menghasilkan keputusan terbaik untuk beroperasi dalam tempoh yang lebih lama.

Kejayaan tempoh operasi yang lebih lama akan mengesahkan keputusan pengujian awal dan akan membolehkan reka bentuk komersial sistem ini untuk Kajian Kebolehlaksanaan Awal (PFS) dan reka bentuk kejuruteraan seterusnya. Di samping itu, pekatan lithium yang dihasilkan oleh tempoh operasi yang lebih lama akan digunakan untuk pembangunan sistem pengeluaran lithium untuk PFS dan reka bentuk kejuruteraan seterusnya.

Analisis dan keputusan dalaman ujian pertama daripada tiga ujian dinyatakan di bawah:

  • Perolehan semula lithium awal: > 94%
  • Ketulenan pekatan: > 80%
  • Purata gred lithium dalam pekatan: 884 mg/L

“Keputusan ini menunjukkan petunjuk positif awal bahawa loji perintis beroperasi seperti yang dijangka,” kata Chris Doornbos, Presiden dan CEO E3 Lithium. “Pasukan E3 Lithium bekerja keras untuk memajukan loji perintis dan terus mengoperasikan loji perintis dengan selamat. Kami menghargai sokongan masyarakat sejak operasi bermula dan sangat teruja dapat menggariskan keputusan awal ini.”

Sepanjang operasi loji perintis, E3 Lithium akan menguji teknologinya bersama dengan dua teknologi pihak ketiga. Suis penuh keputusan daripada pengujian pratakrif yang sedang dijalankan akan tersedia pada permulaan tempoh operasi yang lebih lama. Pada ketika itu, E3 akan menyediakan keputusan terhadap KPI yang digariskan pada bulan Jun. Keputusan yang dibentangkan hari ini tidak boleh dianggap sebagai perwakilan penuh prestasi loji perintis.

BAGI PIHAK LEMBAGA PENGARAH

Chris Doornbos, Presiden & CEO
E3 Lithium Ltd.

Mengenai E3 Lithium

E3 Lithium ialah sebuah syarikat pembangunan dengan jumlah 16.0 juta tan setara karbonat lithium (LCE) Diukur dan Ditunjukkan dan 0.9 juta tan LCE Tersirat sumber mineral lithium1 di Alberta. Seperti yang digariskan dalam Penilaian Ekonomi Awal E3, Projek Lithium Clearwater mempunyai NPV8% USD 1.1 Bilion dengan IRR pra cukai 32% dan USD 820 Juta dengan IRR selepas cukai 27%1. Matlamat E3 Lithium adalah untuk menghasilkan produk lithium berketulenan tinggi, gred bateri untuk memberi kuasa revolusi elektrik yang semakin meningkat. Dengan sumber lithium yang ketara dan penyelesaian teknologi inovatif, E3 Lithium berpotensi untuk menghantar lithium ke pasaran dari salah satu bidang kuasa terbaik di dunia.

1: Penilaian Ekonomi Awal (PEA) untuk Projek Lithium Clearwater Laporan teknikal NI 43-101 dipinda 17 September 2021. Gordon MacMillan, P.Geol, QP, Fluid Domains Inc. dan Grahame Binks, MAusIMM, QP (Metalurgi), bekas Sedgman Canada Limited (Tarikh Laporan: 15 Jun 2018, Tarikh Kuat Kuasa: 4 Jun 2018 Tarikh Dipinda: 17 September 2021). Laporan Teknikal Sumber Mineral NI 43-101 untuk Hartanah North Rocky, berkuat kuasa 27 Oktober 2017, mengenal pasti 0.9Mt LCE (tersirat). Laporan Teknikal Sumber Mineral NI 43-101 untuk Projek Daerah Bashaw, berkuat kuasa 21 Mac 2023, mengenal pasti 16.0Mt LCE (diukur & ditunjukkan). Semua laporan boleh didapati di laman web E3 Lithium (e3lithium.ca/technical-reports) dan SEDAR+ (www.sedarplus.ca).

Kenyataan Prospektif dan Amaran

Kenyataan akhbar ini termasuk kenyataan prospektif tertentu serta objektif, strategi, kepercayaan dan niat pengurusan. Kenyataan prospektif kerap dikenal pasti melalui perkataan seperti “mungkin”, “akan”, “rancangan”, “jangkaan”, “anggaran”, “hasrat” dan perkataan seumpamanya yang merujuk kepada peristiwa dan keputusan masa hadapan. Kenyataan prospektif adalah berdasarkan pendapat dan jangkaan pengurusan semasa. Semua maklumat prospektif secara semula jadi tidak menentu dan tertakluk kepada pelbagai andaian, risiko dan ketidakpastian, termasuk sifat spekulatif penerokaan dan pembangunan mineral, turun naik harga komoditi yang tidak menentu, keberkesanan dan kebolehlaksanaan teknologi pengekstrakan lithium yang belum diuji atau terbukti pada skala komersial atau pada larutan garam E3, risiko persaingan dan ketersediaan pembiayaan, seperti yang diterangkan dengan lebih terperinci dalam penyata sekuriti terkini kami yang boleh didapati di www.sedarplus.ca. Peristiwa atau keputusan sebenar mungkin berbeza dengan apa yang diunjurkan dan kami amaran terhadap andaian melampau ke atasnya. Kami menganggap tiada kewajipan untuk menyemak atau mengemas kini kenyataan prospektif ini kecuali diperlukan oleh undang-undang yang berkenaan.

Bursa Saham Venture Exchange mahupun Penyedia Perkhidmatan Peraturannya (seperti yang ditakrifkan dalam polisi Bursa Saham Venture Exchange) tidak menerima tanggungjawab atas kecukupan atau ketepatan pelepasan ini.

Hubungi

E3 Lithium – Hubungan Pelabur dan Media
Greg Foofat
Pengurus, Hubungan Pelabur
investor@e3lithium.ca
587-324-2775
Laman web: e3lithium.ca