Oil and Gas 53 Megapixl Fedor o CNOOC Limited Announces the Operating Results for Q3 2023

HONG KONG, Oct. 24, 2023 — CNOOC Limited (the “Company”, SEHK: 00883 (HKD Counter) and 80883 (RMB Counter), SSE: 600938) hari ini mengumumkan keputusan operasi suku ketiga 2023.


CNOOC Logo (PRNewsfoto/CNOOC Limited)

Dalam sembilan bulan pertama tahun ini, Syarikat terus meningkatkan usaha dalam penerokaan dan pembangunan, dengan demikian mendapat pertumbuhan yang mantap dalam pengeluaran bersih dan terus memperkukuh daya saing kosnya.

Dalam sembilan bulan, Syarikat melengkapkan pengeluaran bersih sebanyak 499.7 juta tong setara minyak (“BOE”), menunjukkan peningkatan sebanyak 8.3% tahun ke tahun (“YoY”), mencapai rekod tertinggi bagi tempoh yang sama tahun-tahun sebelumnya. Pengeluaran bersih dari China bertumbuh sebanyak 6.7% YoY kepada 345.5 juta BOE, yang terutamanya disebabkan oleh pertumbuhan pengeluaran dari Kenli 6-1 dan Lufeng 15-1. Pengeluaran bersih dari luar negara meningkat sebanyak 11.8% YoY kepada 154.1 juta BOE, terutamanya didorong oleh peningkatan pengeluaran dari Fasa II Liza di Guyana dan Buzios di Brazil. Pengeluaran bersih suku ketiga mencapai 167.8 juta BOE, menunjukkan pertumbuhan YoY sebanyak 7.0%.

Bagi sembilan bulan pertama, Syarikat telah menemui 8 penemuan baru dan dengan berjaya menilai semula 21 perangkap minyak dan gas. Dalam suku ketiga, Syarikat menemui Huizhou 26-6 Utara, yang disahkan sebagai penemuan komersial bersaiz sederhana dan memperluas skala sumber dari permainan sederhana hingga dalam. Bagi pembangunan dan pengeluaran, 3 projek baru telah dimulakan dalam sembilan bulan pertama, termasuklah Projek Penyesuaian Kedua Ladang Minyak Bozhong 28-2 Selatan dan Projek Pembangunan Ladang Minyak Lufeng 12-3. Beberapa projek baru yang lain juga bergerak dengan lancar.

Syarikat telah mengekalkan kawalan kos yang berkesan. Kos keseluruhan diturunkan sebanyak 6.3% YoY kepada US$28.37 setiap BOE. Pertumbuhan pengeluaran yang kuat sebahagiannya mengimbangi impak fluktuasi harga minyak antarabangsa. Syarikat mencapai jualan minyak dan gas tak disahkan sebanyak RMB238.4 billion dan keuntungan bersih yang boleh dikongsi oleh pemegang saham ekuiti sebanyak RMB97.6 billion. Purata harga minyak yang direalisasikan Syarikat merosot sebanyak 24.2% YoY kepada US$76.84 setong, yang konsisten dengan trend harga minyak antarabangsa. Purata harga gas yang direalisasikan adalah US$7.92 setiap ribu kaki padu, menunjukkan penurunan sebanyak 2.7% YoY, yang terutamanya disebabkan oleh harga yang lebih rendah yang direalisasikan untuk pengeluaran gas luar negara.

Belanjawan modal Syarikat bagi sembilan bulan pertama adalah kira-kira RMB89.5 billion, meningkat 30.2% YoY, yang terutamanya disebabkan oleh peningkatan beban kerja bagi projek-projek yang sedang dibina. Untuk memudahkan pertumbuhan rizab dan pengeluaran, belanjawan modal tahun 2023 telah disesuaikan kepada RMB120-130 billion.

Dalam tempoh ini, Syarikat telah mencapai kemajuan yang menonjol dalam pembangunan hijau. “Haiyou Guanlan”, platform angin laut cetek pertama China berjaya disambungkan ke grid untuk menjana kuasa. Projek perintis CCS laut cetek pertama China secara rasminya memulakan operasi. Selain itu, projek fotovoltaik berpusat daratan pertama Syarikat juga berjaya disambungkan ke grid untuk menjana kuasa.

Encik Zhou Xinhuai, Ketua Pegawai Eksekutif dan Presiden Syarikat, berkata, “Dalam sembilan bulan pertama, Syarikat mencapai keputusan operasi yang lebih baik daripada dijangka. Rizab dan pengeluaran minyak dan gas mencapai tahap baru. Pada masa hadapan, Syarikat akan terus menjalankan tugas dengan tegas, dan berusaha untuk memenuhi sasaran tahunan penuh.”

— Tamat —

Nota kepada Penyunting:

Maklumat lanjut mengenai Syarikat boleh didapati di http://www.cnoocltd.com.

*** *** *** ***

Siaran akhbar ini termasuk maklumat prospektif, termasuk kenyataan mengenai pembangunan yang mungkin berlaku dalam perniagaan Syarikat dan anak-anak syarikatnya, seperti peristiwa, prospek perniagaan atau keputusan kewangan yang dijangka. Perkataan “mengharapkan”, “menjangkakan”, “terus”, “menganggarkan”, “objektif”, “berterusan”, “mungkin”, “akan”, “harus”, “percaya”, “rancang” dan ungkapan serupa dimaksudkan untuk mengenal pasti kenyataan prospektif tersebut. Kenyataan-kenyataan ini berdasarkan anggapan dan analisis Syarikat berdasarkan pengalaman dan persepsi terhadap trend sejarah, keadaan semasa dan pembangunan yang dijangkakan pada masa hadapan, serta faktor-faktor lain yang Syarikat anggap sesuai pada masa ini. Walau bagaimanapun, sama ada keputusan sebenar dan pembangunan akan memenuhi jangkaan dan ramalan semasa Syarikat adalah tidak pasti. Keputusan, prestasi dan keadaan kewangan sebenar mungkin berbeza secara material daripada jangkaan Syarikat, termasuk tetapi tidak terhad kepada fluktuasi harga minyak mentah dan gas asli, faktor-faktor makroekonomi dan dasar kerajaan, perubahan dalam rejim cukai dan fiskal negara tuan rumah di mana kami beroperasi, sifat persaingan yang sangat tinggi dalam industri minyak dan gas asli, tanggungjawab alam sekitar dan keperluan pematuhan, ramalan harga Syarikat, aktiviti penerokaan dan pembangunan, penggabungan, pengambilalihan dan penjualan, dasar HSSE dan insurans, dan perubahan dalam undang-undang anti-rasuah, anti-penipuan, anti-pengubahan wang haram dan tatakelola korporat.

Oleh itu, semua kenyataan prospektif yang dibuat dalam siaran akhbar ini dikualifikasikan dengan pengesahan ini. Syarikat tidak dapat menjamin bahawa keputusan atau pembangunan yang dijangkakan akan direalisasikan, atau jika secara substansialnya direalisasikan, bahawa ia akan memberi kesan yang dijangkakan kepada Syarikat, perniagaan atau operasinya.

*** *** *** ***

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Cik Cui Liu
Media & Hubungan Awam
CNOOC Limited
Tel: +86-10-8452-6641
Fax: +86-10-8452-1441
E-mail: mr@cnooc.com.cn

Encik Bunny Lee
Kumpulan Komunikasi Kewangan Antarabangsa Porda Havas
Tel: +852 3150 6707
Fax: +852 3150 6728
E-mail: cnooc.hk@pordahavas.com

SUMBER CNOOC Limited