7 4 Boliden inaugurates sustainability park close to Aitik

STOCKHOLM, 18 Sept. 2023Untuk memperkuat kepelbagaian biologi dan mewujudkan pengalaman alam sekitar yang boleh diakses untuk orang ramai, Boliden pada hari ini merasmikan Taman Kelestarian Sarkanenä berhampiran Aitik. Matlamat syarikat adalah untuk memperkenalkan taman kelestarian tambahan yang berkaitan dengan tapak aktif atau ditutup.

“Lombong semestinya memberi kesan kepada alam sekitar dan komuniti tempatan di mana perlombongan berlaku. Walau bagaimanapun, dengan memulihkan tanah atau memperuntukkan tanah lain dan memulakan usaha untuk menggalakkan kepelbagaian biologi, kita boleh mengukuhkan nilai semula jadi keseluruhan dan menyumbang kepada penyelesaian jangka panjang untuk diri kita dan orang lain,” kata Åsa Jackson, Naib Presiden Eksekutif People and Sustainability di Boliden.

Taman kelestarian Boliden adalah kawasan dalam pegangan tanah kami yang terdiri daripada tanah hutan, tapak yang ditutup atau tanah bersebelahan dengan tapak aktif yang boleh dibuka kepada orang ramai. Taman kelestarian mencerminkan keadaan di tapak berkenaan dan akan menunjukkan sejarah tapak itu dan perkaitan Boliden dengannya, dari segi sejarah, hari ini dan pada masa depan.

Tempat pertemuan yang dilindungi dari cuaca akan disediakan di semua taman, bersama dengan pengalaman alam sekitar dalam bentuk laluan, elemen mainan, aktiviti dan lain-lain untuk mempelajari tentang kepelbagaian biologi. Maklumat yang diberikan juga berdasarkan aspek ekologi, ekonomi, sosiobudaya dan undang-undang, seperti nilai semula jadi yang berkaitan dengan tapak itu dan bagaimana ini boleh direka semula dan diperkuat. Taman Kelestarian Sarkanenä terletak kira-kira 10 km selatan Gällivare di sepanjang jalan ke Nattavaara dan termasuk, selain ciri-ciri lain, laluan berjalan kaki ~2km dengan laluan pengalaman.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:
Klas Nilsson, Pengarah Komunikasi Kumpulan, telefon: +46 70-453 65 88,
klas.nilsson@boliden.com

Visi Boliden adalah menjadi pembekal logam paling mesra alam dan dihormati di dunia. Kami adalah pengeluar logam mampan Eropah, dan kami menggunakan nilai-nilai kami Peduli, Berani dan Bertanggungjawab sebagai moto kami dalam menjalankan operasi dalam eksplorasi, perlombongan, peleburan dan kitar semula. Kami mempunyai lebih daripada 6,000 pekerja dan jualan tahunan sekitar SEK 85 bilion. Saham disenaraikan dalam segmen Large Cap di NASDAQ OMX Stockholm.

www.boliden.com

Fail berikut boleh dimuat turun:

https://mb.cision.com/Main/997/3836033/2297764.pdf

Siaran akhbar (PDF)

https://news.cision.com/boliden/i/sarkanena-20230914,c3216107

Sarkanenä 20230914

SUMBER Boliden