Micron Stock

Minat pelabur kekal kuat terhadap saham berkaitan kecerdasan buatan (AI), dengan Microsoft (NASDAQ: MSFT) menerima peningkatan hari ini berikutan keputusan yang kuat didorong AI, dan pemimpin industri Nvidia (NASDAQ: NVDA) mempamerkan peningkatan tahun ke tahun sebanyak hampir 185%. Walaupun Nvidia, terkenal dengan platform pengkomputan maju dan unit pemproses grafik (GPU), terus menjadi kuasa dominan dalam membina sistem AI, terdapat peluang menarik bagi mereka yang mencari peluang dalam ruang ini. Salah satu saham AI yang menarik adalah Micron (NASDAQ: MU), berada dalam kedudukan yang baik untuk memanfaatkan penggunaan dan pelaksanaan penyelesaian AI yang semakin meningkat.

Walaupun berjuang dengan cabaran inventori dan penentuan harga yang signifikan, saham Micron telah meningkat lebih 34% setahun ke tahun ini. Memandang ke hadapan, sekurang-kurangnya satu analis Wall Street melihat saham semikonduktor mencapai paras harga sasaran tertinggi jalan raya $100 dalam tempoh 12 bulan akan datang. Mari kita teliti sebab-sebab di sebalik pandangan bullish ini.

Ruang untuk Pergerakan Semula pada 2024

Micron terutamanya melayani pasaran ingatan semikonduktor dan penyimpanan, melayani pelbagai industri termasuk perindustrian, automotif dan pengguna (contohnya telefon pintar dan PC). Selain itu, penyelesaian penyimpanan dan ingatan adalah komponen penting yang memacu teknologi transformasi seperti aplikasi AI dan 5G.

Tahun kewangan 2023 membawa cabaran besar bagi Micron, ditandai dengan kelebihan inventori ingatan dan penyimpanan dalam milikan rakan pengedaran, penurunan harga jualan, dan permintaan yang kurang memberangsangkan di pasaran akhir. Walaupun begitu, semasa panggilan konferensi suku keempat, syarikat menekankan perubahan positif dalam landskap. Micron menekankan bahawa inventori pelanggan untuk ingatan dan penyimpanan dalam sektor PC dan telefon pintar telah kembali ke tahap normal, dengan trend serupa kelihatan di kalangan pelanggan dalam pasaran automotif. Perkembangan ini dijangka memacu pemulihan dalam isi padu bagi Micron pada tahun kewangan 2024. Tambahan pula, syarikat menyatakan optimisme bahawa penentuan harga telah mencapai tahap terendah. Dengan pemulihan permintaan, Micron berada dalam kedudukan untuk menggunakan alam sekitar penentuan harga yang lebih baik.

Ketua Eksekutif syarikat, Sanjay Mehrotra, meramalkan pertumbuhan akan pergerak semula pada 2024, walaupun cabaran makroekonomi. Mehrotra menyatakan bahawa walaupun kebimbangan makroekonomi masih berlarutan, kami meramalkan peningkatan tahun ke tahun yang kuat dalam permintaan bit sepanjang 2024 bagi DRAM dan NAND. Pergerakan ini akan didorong oleh peningkatan dalam permintaan pasaran akhir, penstabilan tahap inventori pelanggan, pengembangan kandungan merentasi barisan produk, dan pertumbuhan berterusan dalam AI. Beliau kemudiannya menekankan bahawa penyediaan diramalkan kurang berbanding pertumbuhan permintaan industri pada tahun kalendar 2024, memberikan dorongan tambahan kepada momentum.

Peluang Pertumbuhan Yang Menggalakkan dalam AI

Micron mencatatkan bahawa inventori pelanggan pusat data juga sedang membaik dan dijangka normal menjelang awal tahun kalendar 2024. Akibatnya, syarikat meramalkan permintaan akan terus meningkat, yang akan memberi kesan positif kepada penentuan harga. Selain itu, pengurusan Micron menyaksikan permintaan yang kuat untuk pelayan AI kerana pelanggan memindahkan bajet mereka daripada pelayan konvensional ke segmen pelayan AI yang lebih mahal harga. Berdasarkan permintaan yang meningkat, Micron meramalkan peningkatan dalam pertumbuhan jumlah unit pelayan untuk tahun kalendar 2024.

Syarikat juga menunjukkan bahawa hasil daripada pusat data telah mencapai tahap terendah dan meramalkan pertumbuhan akan bermula pada suku pertama tahun kewangan 2024. Lebih-lebih lagi, Micron memegang pandangan positif mengenai sambungan prestasi yang kuat dalam hasil daripada pusat data, dengan menjangkakan momentum ini akan berterusan sepanjang 2024 dan 2025. Micron juga meningkatkan portfolio penyelesaiannya untuk menggunakan peluang yang didorong oleh AI, dengan produk HBM3E dijangka memulakan peningkatan pengeluaran awal 2024. Selain itu, syarikat meramalkan hasil yang signifikan daripada HBM3E pada tahun kewangan 2024.

Selain daripada pusat data, Micron meramalkan peningkatan peratusan pertengahan tunggal dalam isi padu PC untuk tahun kalendar 2024. Syarikat percaya bahawa AI akan memacu pertumbuhan kandungan dan meningkatkan kitar pembaruan dalam dua tahun akan datang. Sama seperti PC, Micron menjangkakan AI akan memacu kitar pengemaskinian yang lebih mantap untuk telefon pintar dan meningkatkan permintaan untuk produknya.

Secara keseluruhan, syarikat meramalkan peluang yang didorong oleh AI untuk ingatan dan penyimpanan merentasi pelbagai segmen pasaran. Selain itu, asas permintaan dan penyediaan industri yang membaik menunjukkan arah tuju yang baik untuk pertumbuhan jangka panjang.

Garis Panduan

Micron akan mendapat manfaat daripada isi padu dan penentuan harga yang pulih semula. Selain itu, peluang yang didorong oleh AI dalam pusat data, PC, telefon pintar dan segmen perindustrian meletakkan syarikat untuk pertumbuhan masa depan. Permintaan daripada segmen automotif dan perindustrian juga dijangka memberikan hasil dan keuntungan yang stabil bagi Micron.

Walaupun kebanyakan analis Wall Street memegang pandangan bullish terhadap MU, beberapa masih berwaspada. Daripada 26 analis yang mengikuti Micron, 18 mengesyorkan “Strong Buy”, dua mengesyorkan “Moderate Buy”, lima mencadangkan “Hold”, dan satu mengekalkan syor “Strong Sell”.

Dengan sasaran harga saham tertinggi Micron pada $100 daripada jalan raya, menunjukkan potensi peningkatan 50% bagi saham, purata sasaran harga pula berada pada $79.94, menunjukkan potensi pertumbuhan 20% daripada aras semasa.