16 2 Fighting for the middle class

LONDON, ON, 14 Sept. 2023 /CNW/ – Kelas menengah yang kukuh bermakna Kanada yang kukuh. Pada masa inflasi global telah menyebabkan kos keperluan seperti barangan runcit meningkat, dan kos perumahan terlalu tinggi untuk terlalu ramai, orang bimbang tentang keluarga mereka. Kerajaan Kanada telah berusaha untuk memulangkan lebih banyak wang ke poket kelas menengah Kanada dan menghapuskan halangan untuk membina lebih banyak rumah, lebih cepat untuk menurunkan kos perumahan – dan masih banyak lagi yang perlu dilakukan.

Perdana Menteri, Justin Trudeau, hari ini mengumumkan satu pakej langkah-langkah baru untuk menyokong kelas menengah dan orang yang bekerja keras untuk menyertai kelas menengah. Ini termasuk tindakan untuk membina lebih banyak perumahan sewa, memberi kelonggaran kepada pemilik perniagaan kecil, dan menurunkan kos barangan runcit.

Untuk terus mengambil tindakan segera untuk menurunkan kos perumahan di seluruh negara, termasuk untuk penyewa, kerajaan persekutuan:

 • akan merangsang pembinaan rumah sewa yang sangat diperlukan dengan memperkenalkan undang-undang untuk menghapuskan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) ke atas pembinaan bangunan pangsapuri baru untuk penyewa. Ini adalah satu lagi alat untuk mewujudkan keadaan yang diperlukan untuk membina jenis perumahan yang kita perlukan, dan yang keluarga ingin tinggal.
 • menyeru wilayah-wilayah yang kini mengenakan cukai jualan wilayah atau bahagian wilayah Cukai Jualan Berharmoni (HST) kepada perumahan sewa untuk menyertai kami dengan mencocokkan rebat kami untuk perumahan sewa baru.
 • akan mewajibkan kerajaan tempatan menghentikan zon eksklusif dan menggalakkan pembinaan pangsapuri berhampiran pengangkutan awam untuk mendapatkan permohonan Dana Pemecut Perumahan mereka diluluskan.

Untuk menyokong pemilik perniagaan kecil dan pekerja mereka, yang merupakan jantung komuniti dan ekonomi kita, Perdana Menteri juga mengumumkan bahawa kerajaan:

 • akan membuat perubahan kepada program Akaun Perniagaan Kecemasan Kanada, langkah pandemik yang membantu perniagaan kecil terus beroperasi, termasuk dengan melanjutkan tempoh pembayaran balik pinjaman istilah selama setahun.

Untuk menangani kenaikan harga barangan runcit untuk rakyat, Perdana Menteri mengumumkan bahawa kerajaan:

 • menyeru rantaian pasar raya utama untuk menstabilkan harga barangan runcit dalam jangka masa terdekat. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pasar raya besar telah memperolehi lebih banyak wang, sementara kos barangan runcit telah meningkat mendadak dan keluarga bergelut untuk menyediakan makanan di meja mereka. Untuk menangani masalah ini, para pemimpin rantaian pasar raya terbesar di Kanada telah dipanggil ke mesyuarat segera di Ottawa untuk memulakan perbincangan ke arah matlamat ini. Kami juga sedang melihat semua alat yang ada pada kami, dan kami tidak menolak penggunaan langkah cukai, untuk memulihkan kestabilan harga barangan runcit yang dijangka rakyat Kanada.
 • akan mengambil langkah-langkah segera untuk meningkatkan persaingan di seluruh ekonomi Kanada, dengan tumpuan kepada sektor runcit, yang akan membantu menurunkan kos untuk rakyat kelas menengah Kanada. Kerajaan bercadang untuk memperkenalkan satu set pindaan perundangan pertama kepada Akta Persaingan untuk:
  • memberi Biro Persaingan kuasa untuk memaksa pengeluaran maklumat untuk menjalankan kajian pasaran yang berkesan dan lengkap;
  • menghapuskan pembelaan kecekapan, yang kini membolehkan penggabungan anti-persaingan terselamat daripada cabaran jika kecekapan korporat mengimbangi kerosakan persaingan, walaupun pengguna Kanada akan membayar harga yang lebih tinggi dan mempunyai pilihan yang lebih sedikit;
  • memberi kuasa kepada Biro untuk mengambil tindakan terhadap kerjasama yang menyekat persaingan dan pilihan pengguna, terutamanya dalam situasi di mana pasar raya besar menghalang pesaing kecil daripada menubuhkan operasi berdekatan.

Sejak 2015, kerajaan persekutuan telah bekerja keras untuk memulangkan lebih banyak wang ke poket keluarga Kanada melalui Manfaat Kanak-Kanak Kanada, potongan cukai kelas menengah, dan dalam beberapa tahun akan datang, penjagaan kanak-kanak diatur $10 sehari purata di seluruh negara. Musim panas lalu, semasa tempoh inflasi tertinggi dalam satu generasi, kami bertindak cepat untuk memberi bantuan kepada mereka yang paling memerlukannya. Memandangkan inflasi global dan kos perumahan terus memberi kesan kepada rakyat Kanada, kami terus mengambil tindakan sebenar untuk menjadikan kehidupan lebih mampu milik dan membina ekonomi yang berfungsi untuk semua.

Petikan

“Kami berjanji untuk membela kelas menengah, dan kami tidak akan berhenti berjuang sehingga semua orang mempunyai peluang yang sebenar dan adil untuk berjaya. Apabila kami memasuki sesi Parlimen baharu minggu depan, kami kekal fokus pada perkara yang paling penting bagi rakyat Kanada: menjadikan kehidupan lebih mampu milik dan mewujudkan pekerjaan kelas menengah yang baik, sekarang dan pada masa hadapan.”
— Yang Terhormat Justin Trudeau, Perdana Menteri Kanada

“Keutamaan kami sejak 2015 adalah untuk membina kelas menengah yang kukuh agar semua orang dapat berjaya, tetapi masih banyak kerja yang perlu dilakukan. Langkah-langkah yang kami umumkan hari ini akan memudahkan pembinaan lebih banyak rumah yang dibutuhkan rakyat Kanada dan memastikan perniagaan dan pekerja kita dapat berkembang—dan kami akan terus bekerja untuk memberi manfaat kepada rakyat Kanada dari pantai ke pantai.”
— Yang Berhormat Chrystia Freeland, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan

“Kita perlu mengubah persamaan ekonomi agar pemaju yang menghadapi kos pembinaan yang lebih tinggi akibat inflasi global mempunyai insentif kewangan untuk membina projek yang sebaliknya tidak akan dilaksanakan. Menghapuskan GST akan menggalakkan pemaju rumah Kanada untuk membina lebih banyak rumah di komuniti di seluruh Kanada, yang akan menurunkan kos sewa untuk rakyat biasa di seluruh negara.”
— Yang Berhormat Sean Fraser, Menteri Perumahan, Infrastruktur dan Komuniti

“Kerajaan kami mengambil tindakan konkrit untuk menstabilkan harga makanan dan meningkatkan persaingan di Kanada. Itulah sebabnya industri perlu melangkah maju dengan penyelesaian bermakna. Tetapi itu bukan semuanya. Kita juga memerlukan alat terkini untuk memodenkan persekitaran persaingan kita. Kerajaan kami akan terus bekerja siang dan malam untuk memberi kelegaan kepada pengguna dan meningkatkan persaingan.”
— Yang Berhormat François-Philippe Champagne, Menteri Inovasi, Sains dan Industri

Fakta Cepat
 • Untuk membina lebih banyak perumahan sewa, penghapusan GST akan diguna pakai kepada sewa tujuan binaan baru, bermaksud bangunan pangsapuri, penginapan pelajar, dan kediaman warga emas yang dibina khusus untuk penginapan sewaan jangka panjang.
 • Dilancarkan pada Mac 2023, Dana Pemecut Perumahan $4 bilion inisiatif daripada Kerajaan Kanada yang akan berjalan sehingga 2026-27. Ia direka untuk membantu bandar, bandar kecil, dan kerajaan Orang Asli melepaskan bekalan perumahan baru – sekitar 100,000 unit – dengan mempercepatkan pembangunan dan kelulusan, seperti memperbaiki sistem permit usang, memperkenalkan reformasi zon untuk membina lebih banyak kepadatan, dan merangsang pembangunan berhampiran pengangkutan awam. Kerajaan tempatan digalakkan untuk berfikir besar dan inovatif dalam pendekatan mereka.
 • Dilancarkan semasa pandemik, program Akaun Perniagaan Kecemasan Kanada telah menyediakan pinjaman bebas faedah, sebahagiannya boleh dimaafkan kepada hampir 900,000 perniagaan kecil dan organisasi bukan untuk keuntungan untuk membantu mereka terus beroperasi dan terus menyumbang kepada komuniti kita.
 • Pengumuman hari ini membina ke atas langkah-langkah baru-baru ini yang lain untuk menjadikan kehidupan lebih mampu milik untuk rakyat Kanada, termasuk: