4 Bangladesh Launches Bangabandhu International Cyber Security Awareness Award

DHAKA, Bangladesh, 12 Sept. 2023 – Peningkatan serangan siber, purata 4,000 setiap hari di seluruh dunia, menyebabkan purata kos kebocoran data sebanyak $4.35 juta pada tahun 2022. Unjuran kerugian perniagaan global sebanyak $10.5 trilion menjelang 2025 menyerlahkan keperluan mendesak untuk memerangi jenayah siber di tengah-tengah peningkatan kebergantungan teknologi.

Sebagai respons, Bangladesh memperkenalkan “Anugerah Kesedaran Keselamatan Siber Antarabangsa Bangabandhu 2023,” yang disokong oleh Bangladesh Hi-tech Park Authority, Agensi Keselamatan Digital, dan UNDP. Untuk menghormati kepimpinan Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman semasa perjuangan 1971, anugerah ini berusaha untuk memupuk masa depan digital yang selamat, melangkaui sempadan dan sektor untuk menangani ancaman siber yang berkembang.

Anugerah ini dilancarkan secara rasmi di ibu negara Dhaka oleh Zunaid Ahmed Palak MP, Menteri Negara untuk Bahagian Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) Bangladesh, menekankan keperluan mendesak untuk meletakkan keselamatan siber sebagai keutamaan bagi individu, keluarga, institusi, dan masyarakat keseluruhannya.

Tokoh terkemuka seperti Van Nguyen, Timbalan Wakil Residen UNDP Bangladesh, Mohammad Rezaul Karim, Pengarah Urusan Bangladesh Hi-Tech Park Authority, dan Md. Shamsul Arefin, Setiausaha Bahagian Maklumat dan ICT, adalah antara penceramah terkemuka yang menghiasi majlis tersebut.

Panggilan untuk pencalonan anugerah akan kekal terbuka sehingga 25 September 2023. Anugerah ini telah distrukturkan untuk mengiktiraf pencapaian luar biasa dalam bidang keselamatan siber merentasi lima kategori berbeza:

  1. Anugerah kesedaran dan pendidikan keselamatan siber untuk pelajar.
  2. Anugerah inovasi keselamatan siber untuk usahawan.
  3. Anugerah kepimpinan keselamatan siber untuk pegawai kerajaan, penyedia perkhidmatan awam, dan profesional.
  4. Anugerah keselamatan siber untuk ibu bapa pintar.
  5. Anugerah pengiktirafan khas kesedaran keselamatan siber antarabangsa Bangabandhu.

Pentingnya, setiap kategori akan mengiktiraf pemimpin lelaki dan wanita. Penerima dalam setiap kategori akan dianugerahkan hadiah wang tunai sebanyak $10,000. Dana untuk usaha ini telah dikumpul semasa ‘Konsert Jubli Emas Bangladesh’ pada tahun 2022 di Madison Square Garden, New York, yang menampilkan persembahan oleh kumpulan rock Jerman ‘Scorpions’ dan kumpulan Bangladesh ‘Chirkutt’.

Inisiatif ini selari dengan matlamat yang lebih luas untuk mempromosikan usaha keselamatan siber global sambil serentak memupuk persekitaran digital yang selamat yang memenuhi keperluan semua orang. Dengan menyasarkan motivasi belia, pemerkasaan wanita, dan sokongan komuniti terpinggir, anugerah ini menyediakan pentas untuk kemajuan menuju masa depan digital yang lebih selamat dan inklusif. Usaha Bangladesh menandakan langkah bersatu ke hadapan untuk memerangi ancaman siber dan memastikan lanskap digital yang berdaya tahan untuk tahun-tahun mendatang.

Foto – https://www.malaysianbuzz.com/wp-content/uploads/2023/09/7e048b37-image_5028879_18515195.jpg