Jenama mencapai ketinggian baharu sebagai pemimpin dalam teknologi komunikasi 5G dan satelit, sementara mengamalkan piawaian terbuka dan saling beroperasi secara global untuk konektiviti mudah alih

TAIPEI, 12 Sept. 2023 — Auden Group, penyedia penyelesaian konektiviti terkemuka yang berpangkalan di Taiwan, mengumumkan bahawa ia telah mencapai pengiktirafan dalam senarai “Terbaik di Bawah Sebilion 2023” Forbes Asia. Dengan menilai prestasi perniagaan mampan jangka panjang merentasi pelbagai penunjuk secara menyeluruh, senarai ini menekankan kejayaan Auden baru-baru ini dalam memajukan industri konektiviti dan telekomunikasi — melalui peningkatan teknologi gelombang mmWave 5G frekuensi tinggi, memudahkan penciptaan rangkaian Satelit Orbit Bumi Rendah (LEO), dan menjuarai kerjasama global mengenai piawaian konektiviti mudah alih.

Pencapaian memajukan industri

Pengiktirafan oleh Forbes Asia berperanan sebagai bukti kepakaran Auden yang luas dalam reka bentuk antena dan keupayaan dalam integrasi sistem antena aktif. Jenama ini telah mencipta beberapa inovasi pelopor, termasuk terminal pengguna satelit LEO panel rata, modul frekuensi radio (RF) gelombang mmWave kelajuan tinggi, penyongsang naik/turun, dan susunan antena disesuaikan untuk penyedia telekomunikasi. Secara khusus, ia memimpin peralihan ke 5G kelajuan tinggi dengan modul antena hadapan RF gelombang mmWave 28GHz yang menggunakan teknologi tatasusunan fasa untuk memastikan ketersediaan isyarat seragam bagi rangkaian 5G frekuensi tinggi.

Secara konsisten menyokong keterbukaan dan interoperabiliti global rangkaian mudah alih, Auden telah menerima pakai piawaian Open RAN yang semakin diiktiraf sebagai masa depan telekomunikasi. Anak syarikatnya, Auray Technology, baru-baru ini menjadi tajuk utama dengan menjadi Pusat Pengujian dan Integrasi Terbuka (OTIC) pertama di dunia yang mengeluarkan kedua-dua pensijilan Unit Radio 5G OPEN RAN dan juga pensijilan Ujian Sistem End-to-End.

Auden juga telah membentuk perkongsian strategik dengan syarikat telekomunikasi global terkemuka, memainkan peranan penting dalam memperkukuh infrastruktur komunikasi dan satelit mereka.

Teknologi masa depan, peluang masa depan

Apabila konektiviti dan rangkaian di seluruh dunia menjadi lebih maju, beberapa cabaran timbul, bersama dengan penyelesaian yang menjanjikan.

“Rangkaian terbuka dan perisian rangkaian adalah penting untuk memasuki era 6G,” kata Daniel Chang, Pengerusi Kumpulan Auden. “Secara khusus, integrasi lancar Open RAN dan NTN adalah kunci untuk membolehkan julat vendor yang lebih luas menggunakan rangkaian sambil menggalakkan diversifikasi produk dan penyelesaian kos efektif.”

Secara khusus, ini melibatkan mengintegrasikan teknologi satelit ke dalam piawaian 5G yang ditetapkan oleh Third Generation Partnership Project (3GPP), konsortium piawaian telekomunikasi di seluruh dunia yang bekerjasama untuk berusaha mencapai piawaian jalur lebar mudah alih antarabangsa. Malah, pasaran satelit LEO yang sedang berkembang sudah mula menerima antena tatasusunan fasa, mewujudkan peluang untuk peningkatan teknologi selanjutnya. Digabungkan dengan penumpuan rangkaian gentian optik, selular, WiFi dan rangkaian satelit, Auden percaya masa depan menjanjikan konektiviti mudah alih yang lebih lancar yang memajukan pelbagai aplikasi — dari Industri 4.0 hingga kenderaan ke segala-galanya (V2X).

Bagi pengguna peranti mudah alih, pelaksanaan rangkaian O-RAN 5G dan teknologi gelombang mm pada rangkaian satelit berpotensi menjadikan jalur lebar satelit lebih mampu milik dan boleh diakses, menangani masalah ketidaksamaan akses ke rangkaian kelajuan tinggi dan ‘jurang digital’ yang sedia ada.

Di atas memimpin jalan dalam teknologi ini, usaha Auden pada masa depan akan memberi tumpuan kepada menyediakan pelanggan dengan platform komprehensif — satu tempat berhenti untuk penyelesaian reka bentuk Frekuensi Radio (RF).

Auden CATR Chamber empowers testing for Ku-band Satellite devices and mmW modules spanning 10GHz to 95GHz

Mengenai Kumpulan Auden

Ditubuhkan pada 1981, Kumpulan Auden adalah penyedia penyelesaian konektiviti terkemuka yang berpangkalan di Taiwan. Secara berterusan berusaha untuk memajukan industri konektiviti di seluruh dunia, syarikat ini menyediakan sokongan teknikal dan perkhidmatan yang komprehensif dalam pasaran komunikasi tanpa wayar, merangkumi reka bentuk & pengilangan antena, integrasi sistem peringkat, pengujian produk tanpa wayar, makmal & keselamatan, dan tenaga hijau.

Foto – https://www.malaysianbuzz.com/wp-content/uploads/2023/09/83e66b0c-ku_band_satellite_device_mmwave_module_test_auden_catr_compact_antenna_test.jpg