Apple Stock

Syarikat (NASDAQ: AAPL) mungkin akan dikenakan bilion euro cukai tertunggak kepada Ireland berikutan pertikaian cukai jangka panjang Kesatuan Eropah mengambil jurusan baru, dipicu oleh pendapat undang-undang terkini daripada penasihat kepada mahkamah tertinggi Kesatuan Eropah.

Penasihat Agung Giovanni Pitruzzella mengesyorkan pada Khamis lalu bahawa keputusan mahkamah rendah yang membebaskan syarikat teknologi Amerika Syarikat itu daripada membayar semula 13 bilion euro (13.9 bilion dolar) cukai perlu dipertimbangkan semula, mengikut kenyataan akhbar ringkasan pendapatnya.

Kes itu, yang dimulakan pada 2016, mencetuskan kemarahan Apple, dengan Ketua Pegawai Eksekutif Tim Cook menolaknya sebagai “politik sampah total”. Bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump mengkritik Pesuruhjaya Eropah Margrethe Vestager, kuasa penggerak di sebalik kempen menentang perjanjian cukai khas dengan syarikat teknologi besar Amerika Syarikat, menggelarnya “lady cukai” yang “sangat membenci Amerika Syarikat”.

Pada 2020, Mahkamah Agung Kesatuan Eropah tidak bersetuju dengan Suruhanjaya Eropah, menuduh Apple mengadakan perjanjian cukai haram dengan pihak berkuasa Ireland untuk kadar yang lebih menguntungkan. Pitruzzella mengesyorkan bahawa Mahkamah Kehakiman Eropah harus menepikan penghakiman itu dan mengembalikan kes itu kepada Mahkamah Agung untuk keputusan baru mengenai hakikatnya.

Kenyataan akhbar itu menyatakan bahawa Mahkamah Agung telah membuat kesilapan undang-undang dan perlu menjalankan penilaian baru. Walaupun pendapat Mahkamah Kehakiman Eropah tidak mengikat secara undang-undang, ia sering memberi pengaruh. Mahkamah Kehakiman dijangka akan membuat keputusan mengikat undang-undangnya pada tahun depan.

Apple menyatakan rasa terima kasih atas pertimbangan mahkamah, menekankan bahawa keputusan Mahkamah Agung menunjukkan tiada kelebihan terpilih atau bantuan negara. Suruhanjaya Eropah enggan memberi komen. Kempennya menentang teknologi telah meluas untuk merangkumi siasatan persaingan tidak sihat terhadap platform pembayaran Apple dan App Store-nya, di samping pemeriksaan lebih ketat di bawah peraturan digital baru yang direka untuk memastikan persaingan yang adil.