Adidas Ye Shoes

Adidas (ADS:ETR) sedang mempertimbangkan untuk menulis semula sebanyak 300 juta euro (kira-kira RM1.4 bilion) baki stok kasut Yeezy yang belum terjual, berikutan memutuskan hubungan dengan artis yang dahulunya dikenali sebagai Kanye West, yang kini dikenali sebagai “Ye.” Syarikat akan membuat keputusan dalam minggu-minggu akan datang mengenai kemungkinan pelepasan ketiga kasut ini pada tahun depan, dengan tujuan menjana derma untuk pertubuhan yang memerangi antisemitisme.

Pada bulan Oktober 2022, Adidas memutuskan untuk menamatkan kerjasama dengan Ye berikutan kenyataan antisemitik yang dibuatnya secara dalam talian. Sebelum ini, syarikat berjaya menjual kasut Yeezy bernilai 750 juta euro dalam dua fasa awal tahun ini melalui aplikasi mudah alih dan laman web mereka. Sebahagian daripada keuntungan jualan ini pergi kepada pertubuhan seperti Anti-Defamation League dan Philonise & Keeta Floyd Institute for Social Change, diketuai oleh penyokong keadilan sosial Philonise Floyd, abang kepada George Floyd.

Adidas telah memasukkan kemungkinan penulisan semula stok simpanan Yeezy dalam gambaran pendapatan tahun ini. Penyesuaian ini telah mengurangkan kerugian yang dijangka daripada 450 juta euro kepada 100 juta euro, sebahagian kerana pelepasan awal dua fasa kasut Yeezy. Ketua Eksekutif Bjorn Gulden, yang mengambil alih kepimpinan selepas berpisah dengan Ye, kini memimpin usaha untuk pulih daripada kehilangan perniagaan Yeezy yang dahulu menguntungkan.

Pengumuman daripada Adidas ini bertepatan dengan tempoh peningkatan antisemitisme dan Islamofobia, terutamanya selepas meletusnya konflik Israel-Hamas. Gulden menyatakan kebimbangan terhadap keadaan di Timur Tengah, dengan menyebut beberapa daripada 600 pekerjanya di Israel telah dipanggil untuk berkhidmat tentera. Adidas memulakan program derma untuk menyokong seluruh rantau termasuk Gaza, bekerjasama dengan agensi bantuan kanak-kanak SOS Kinderdoerfer Weltweit untuk membantu mereka yang terjejas oleh konflik.

Berkenaan stok simpanan Yeezy yang belum terjual, anggapan yang dibuat dalam gambaran pendapatan adalah bahawa ia “akan ditulis semula.” Walau bagaimanapun, Gulden menjelaskan bahawa keputusan ini sedang dinilai secara berterusan, dan tiada penentuan muktamad telah dibuat. Walaupun implikasi kewangan daripada menulis semula simpanan mewakili skenario terburuk, ia masih merupakan kemungkinan. Adidas berharap untuk meneliti peluang untuk pelepasan tambahan pada tahun hadapan untuk memaksimakan nilai dan menyumbang kepada tujuan amal, tetapi keputusan muktamad belum dibuat disebabkan ketidakpastian kewangan semasa.

Gulden menyebut terdapat pelbagai senario berpotensi untuk menangani kasut yang belum terjual, dan ia disimpan di pelbagai lokasi. Beliau tidak mendedahkan rancangan syarikat jika kasut kekal tidak terjual.

Pemisahan daripada Ye meninggalkan Adidas, berpusat di Herzogenaurach, Jerman, dengan stok Yeezy tidak terjual bernilai 1.2 bilion euro dan misi untuk cara pelupusan yang bertanggungjawab. Mendermakan kasut kepada mereka yang memerlukan telah dipertimbangkan tetapi menimbulkan kebimbangan mengenai jualan tidak rasmi yang berpotensi disebabkan nilai pasaran yang tinggi. Menanggalkan pengenalpastian jenama melalui penjahitan semula juga dianggap tidak jujur.