54 1 89 NEWLY RENOVATED AFFORDABLE HOUSING UNITS OPEN IN REGINA TO SUPPORT LOW INCOME FAMILIES

REGINA, SK, Oct. 30, 2023 /CNW/ – Regina keluarga yang memerlukan kini mempunyai akses kepada perumahan mampu yang baru dinaiktaraf, berkat pelaburan gabungan sebanyak $12.5 juta dari Kerajaan Canada dan Saskatchewan untuk memperbaharui 89 unit perumahan sosial.


Government de Canada Logo (CNW Group/Canada Mortgage and Housing Corporation (CMHC))

Pengumuman tersebut dibuat hari ini oleh Yang Berhormat Dan Vandal, Menteri Utara dan Menteri yang bertanggungjawab untuk PrairiesCan dan CanNor, dan Yang Berhormat Gene Makowsky, Menteri Perkhidmatan Sosial dan menteri yang bertanggungjawab untuk Saskatchewan Housing Corporation, bersama-sama wakil dari Regina Housing Authority untuk menyambut secara rasmi penyewa ke rumah baru mereka yang telah dinaiktaraf.

Pembukaan menandakan penyelesaian pembaikan kepada 89 unit perumahan sosial dua dan tiga bilik tidur. Asalnya dibina pada tahun 1958, unit-unit tersebut menerima pembaikan termasuk penyusunan semula ruang, dapur, bilik mandi, penghawa dingin dan peralatan baru. Pembiayaan sebanyak $12.5 juta telah disediakan untuk projek ini melalui Inisiatif Perumahan Komuniti Kanada (CCHI) di bawah Strategi Perumahan Kebangsaan (NHS).

Kutipan:

“Melalui perjanjian perumahan berbilang hala kami dengan Saskatchewan, kerajaan persekutuan telah membantu memperbaharui 89 rumah di Regina untuk keluarga yang memerlukan rumah yang selamat, selesa dan memenuhi keperluan mereka. Berkat sebahagian daripada pembiayaan bersama $12.5 juta ini, segera keluarga-keluarga ini akan mempunyai rumah baru yang telah dinaiktaraf untuk mereka panggil sebagai rumah.” – Yang Berhormat Dan Vandal, Menteri Utara dan Menteri yang bertanggungjawab untuk PrairiesCan dan CanNor

“Kami mengakui bahawa perumahan selamat dan mampu memberikan sumbangan kepada kesihatan dan kesejahteraan rakyat di wilayah kami. Kerajaan kami terus bekerjasama dengan Kerajaan Canada melalui Strategi Perumahan Kebangsaan untuk memodenkan dan memperbaiki perumahan sosial yang berkeperluan di seluruh wilayah.” – Yang Berhormat Gene Makowsky, Menteri Perkhidmatan Sosial dan Menteri yang Bertanggungjawab untuk SHC

Fakta Ringkas:
 • Canada’s Strategi Perumahan Kebangsaan (NHS) adalah rancangan 10 tahun bernilai lebih $82 bilion yang akan memberikan lebih ramai rakyat Kanada tempat untuk dipanggil rumah.
  • NHS dibina berdasarkan perkongsian kuat antara kerajaan persekutuan, wilayah dan negeri, dan penglibatan berterusan dengan pihak lain termasuk kerajaan tempatan, kerajaan dan organisasi orang asli, dan sektor perumahan sosial dan swasta. Ini termasuk perundingan dengan rakyat Kanada dari pelbagai latar belakang, dan orang yang mempunyai pengalaman hidup keperluan perumahan.
  • Semua pelaburan NHS yang dilaksanakan oleh kerajaan persekutuan, wilayah dan negeri akan menghormati prinsip utama NHS yang menyokong perkongsian, rakyat dan komuniti.
 • Pada tahun 2019, Kerajaan Saskatchewan dan Kerajaan Canada telah menandatangani perjanjian melalui Strategi Perumahan Kebangsaan. Perjanjian Bilateral CMHC-Saskatchewan akan melabur $449.9 juta selama 10 tahun, yang dikongsi kos antara kerajaan persekutuan dan wilayah.
Pautan Berkaitan:
 • Lawati Canada.ca/housing untuk maklumat paling diminta mengenai perumahan Kerajaan Canada.
 • Sebagai pihak berkuasa perumahan Canada, CMHC memberikan sumbangan kepada kestabilan pasaran perumahan dan sistem kewangan, memberikan sokongan kepada rakyat Kanada yang memerlukan perumahan, dan menawarkan kajian perumahan dan nasihat yang bebas daripada semua peringkat kerajaan Kanada, pengguna dan industri perumahan. Matlamat CMHC adalah supaya semua rakyat Canada mempunyai rumah yang mampu mereka miliki dan memenuhi keperluan mereka. Untuk maklumat lanjut, sila lawati cmhc.ca atau ikuti kami di Twitter, Instagram, YouTube, LinkedIn dan Facebook.
 • Untuk maklumat lanjut mengenai Strategi Perumahan Kebangsaan, lawati: www.placetocallhome.ca
 • Lihat Peta Inisiatif Pembiayaan Perumahan di bawah Strategi Perumahan Kebangsaan untuk melihat projek-projek perumahan mampu yang dibangunkan di seluruh Canada.
 • Pada bulan November 2019, Kerajaan Saskatchewan melancarkan Pelan Pertumbuhan Saskatchewan: Dekad Pertumbuhan Berikutnya 2020-2030, yang menetapkan visi kerajaan untuk wilayah berpenduduk 1.4 juta menjelang 2030. Pelan tersebut mengenal pasti prinsip, matlamat dan tindakan untuk memastikan Saskatchewan memanfaatkan peluang dan menangani cabaran wilayah yang sedang berkembang. Untuk maklumat lanjut, lawati www.saskatchewan.ca.