• ZTE telah diiktiraf untuk tindakan cemerlangnya terhadap perubahan iklim oleh CDP, memastikan kedudukan pada senarai ‘A’ CDP 2023
  • Sertakan ZTE dalam senarai ‘A’ menekankan komitmen dan kepimpinan syarikat dalam ketelusan alam sekitar dan pembangunan mampan

(SeaPRwire) –   SHENZHEN, China, 7 Februari 2024 — ZTE Corporation (0763.HK / 000063.SZ), pembekal global terkemuka bagi penyelesaian teknologi maklumat dan komunikasi, baru-baru ini telah diiktiraf untuk kepimpinan dalam ketelusan korporat dan prestasi menangani perubahan iklim oleh organisasi alam sekitar tidak untung global CDP (Carbon Disclosure Project), memastikan tempat pada senarai ‘A’ CDP 2023. Berdasarkan data yang dilaporkan melalui soal selidik Perubahan Iklim CDP 2023, ZTE adalah antara 346 syarikat yang mencapai ‘A’ daripada lebih 21,000 syarikat yang dinilai.

ZTE makes CDP A List for its leading climate action
ZTE makes CDP A List for its leading climate action

CDP ialah organisasi tidak untung yang mengendalikan sistem pendedahan alam sekitar untuk syarikat, bandar, negeri dan rantau. Pangkalan data CDP dan skor banyak digunakan untuk memandu keputusan pelaburan dan perolehan ke arah ekonomi sifar karbon, mampan dan daya tahan. Senarai ‘A’ CDP mengiktiraf syarikat-syarikat yang memainkan peranan terkemuka di peringkat global dalam mengurangkan perubahan iklim melalui formulasi strategi yang kukuh dan mengambil tindakan berani. Sertakan ZTE dalam senarai ‘A’ menekankan komitmen dan kepimpinan syarikat dalam ketelusan alam sekitar dan pembangunan mampan.

Secara proaktif melaksanakan falsafah pembangunan hijau, ZTE telah aktif terlibat dalam peralihan global ke ekonomi bebas karbon. Syarikat berikrar untuk bergerak ke arah hijau melalui inovasi digital dalam empat dimensi utama: operasi hijau, rantai bekalan hijau, infrastruktur digital hijau dan pemberdayaan hijau, memudahkan pelbagai industri bergerak cepat ke arah pembangunan hijau. Terutamanya, ZTE mengumumkan penyertaannya dalam inisiatif ‘Sasaran Berdasarkan Sains’ (SBTi) pada Mei 2023, mewujudkan komitmen syarikat untuk memberikan sumbangan besar dalam memacu pertumbuhan ekonomi global ke arah masa depan yang lebih hijau dan mampan.

ZTE kini memegang lebih daripada 650 paten hijau. Pada 2023, syarikat menambah kapasiti penjanaan kuasa fotovoltaik sebanyak 22MW, menandakan peningkatan 700% tahun ke tahun. Berkolaborasi dengan lebih 1000 rakan global terkemuka, ZTE terlibat secara aktif dalam inisiatif 5G+ dan hijau. Selain itu, syarikat telah menubuhkan ‘Rantai Bekalan Hijau’ melalui kerjasama rapat dengan rakan hulu dan hilir. Pada 2023, ia menyiapkan audit karbon ke atas 150 pembekal dan dikenali sebagai syarikat pengurusan rantai bekalan hijau peringkat kebangsaan.

Berkolaborasi dengan Sinotrans dan Lufthansa Cargo, ZTE telah memacu pembangunan penyelesaian neutralisasi karbon end-to-end dalam bidang logistik hijau pada 2023, menandakan pencapaian menonjol dalam rantai ekologi logistik antarabangsa. Dengan memastikan neutralisasi karbon hijau sepenuhnya bagi pengangkutan produk siap, bermula dari Pusat Pembuatan 5G Pintar Global ZTE di Nanjing, China dan berakhir di gudang di Madrid, Sepanyol, syarikat telah merealisasikan proses yang selaras dan mesra alam sekitar. Selain itu, pendekatan ini menjamin pengiraan, pengesahan dan pensijilan tepat kesan karbon sepanjang perjalanan pengangkutan.

Memandang ke hadapan, ZTE akan terus teguh komitmen terhadap prinsip-prinsip pembangunan mampan. Memberi tumpuan kuat kepada operasi hijau sebagai sebahagian daripada etos korporat, ZTE bertujuan mengintegrasikan tanggungjawab alam sekitar di seluruh rantai industri, dengan aktif menyumbang kepada pembangunan berkualiti melalui inisiatif alam sekitar dan mampannya.

MENGENAI ZTE:

ZTE membantu menghubungkan dunia dengan inovasi berterusan untuk masa depan yang lebih baik. Syarikat menyediakan teknologi dan penyelesaian terpadu inovatif, dan portfolionya merangkumi semua siri perkhidmatan tanpa wayar, berwayar, peranti dan telekomunikasi profesional. Menghidang lebih suku penduduk dunia, ZTE komited untuk mewujudkan ekosistem digital dan pintar, serta membolehkan sambungan dan kepercayaan di mana-mana. ZTE disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong dan Shenzhen. 

IKUTI KAMI:
Facebook 
Twitter 
LinkedIn 
YouTube

PERHUBUNGAN MEDIA:
ZTE Corporation
Komunikasi
Emel:  

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.