(SeaPRwire) –   Dana inovasi tahunan US$2 juta akan mendorong inisiatif untuk membentuk dunia yang makmur melalui kebaikan buah kiwi

SINGAPURA, 21 Nov. 2023 — Zespri, pemasar kiwifruit terbesar di dunia dengan pendapatan lebih dari $US2.5 bilion – mengurus sekitar satu pertiga jumlah volume industri global – bangga mengumumkan penubuhan dana pembiayaan inovasi baru, dikenali sebagai ZAG.

Didorong oleh tujuannya – untuk membantu orang, komuniti dan alam sekitar di seluruh dunia makmur melalui kebaikan buah kiwi – ZAG akan memainkan peranan penting dalam misi syarikat. Dana tahunan US$2 juta akan menyokong inisiatif inovasi masa depan dan kerjasama strategik global yang menguatkan kemampuan Zespri untuk memenuhi tujuannya.

ZAG dirancang untuk menarik pencari masalah inovatif dari seluruh dunia yang boleh membantu menangani beberapa cabaran utama yang dihadapi industri ini ketika memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk buah kiwi. Zespri mencari pemikir terhadap, pemusnah, mimpi, dan pencabar untuk membantunya menginovasi dengan lebih baik dalam pertanian lestari, teknologi, automasi, pembungkusan, rantai bekalan dan logistik serta pendidikan industri.

“Kami mempunyai fokus yang sangat jelas untuk mencipta nilai jangka panjang yang lestari bagi penanam kami dan ZAG akan membolehkan kami bekerjasama dengan inovator lain untuk mengkaji cara untuk berbuat demikian, sambil juga membantu memulihkan alam sekitar dan membawa kami ke tempat di mana makan sihat adalah kebiasaan yang mapan,” kata Jiunn Shih, Ketua Pegawai Pemasaran, Inovasi dan Kelestarian.

ZAG akan menyokong projek yang berfokus kepada empat keutamaan utama Zespri: (1) Inisiatif yang baik untuk buah kiwi dengan meningkatkan kualiti dan meningkatkan produktiviti ladang; (2) Inisiatif yang baik untuk manusia dengan mempromosikan kesejahteraan melalui pengambilan buah kiwi; (3) Inisiatif yang baik untuk alam sekitar dengan melindungi dan meningkatkan alam sekitar; (4) Dan akhirnya, inisiatif yang menggalakkan industri buah kiwi yang makmur, memberi manfaat kepada penanam dan komuniti tempatan yang mereka jadi sebahagian.

Sebagai salah satu jenama buah terkemuka di dunia, Zespri bekerja dengan kira-kira 4,000 penanam di seluruh dunia untuk membawa buah segar sihat dan lazat ke lebih daripada 50 negara dan mempunyai satu set sasaran dan matlamat kelestarian jangka panjang.

Encik Shih menyatakan bahawa ZAG akan erat dikaitkan dengan program kelestarian Zespri. “Walaupun kami membuat kemajuan yang konsisten, seperti pengurangan lima peratus dalam pelepasan penghantaran kapal kami melalui penggunaan kapal pajakan yang dipertingkat, kami tahu rakan kongsi dan penyelesaian baru sahaja yang akan benar-benar membuka pintu perubahan.”

“Kami terinspirasi oleh penanam dan rakan kongsi rantai bekalan kami yang sedang menguji tindakan sebagai sebahagian daripada ujian neutral karbon kami. Dan kami terus maju dalam pendekatan perkongsian penghantaran dengan meminta perniagaan dan kerajaan lain untuk datang bersama kami, supaya kami boleh merangsang permintaan yang diperlukan untuk mempercepat pelaksanaan penyelesaian yang lebih hijau.”

Zespri sedang membangunkan jalan asas sains yang selaras dengan sasaran sifar bersih menjelang 2050, telah mengurangkan impak alam sekitar pembungkusannya dengan 88 peratus kini boleh dikitar semula, digunakan semula atau dikompos, dan tahun lalu mengeluarkan Pelan Tindakan Iklimnya yang menggariskan bagaimana syarikat merancang menyesuaikan diri dengan impak perubahan iklim untuk membantu penanam.

Zespri juga terus melancarkan program kesihatan global yang dirancang untuk meningkatkan pengambilan buah kiwi segar di seluruh dunia dan mencipta 5 bilion kejadian makan sihat pada musim 2022/23 – jauh ke arah matlamatnya untuk meningkatkan ini ke 6 bilion menjelang 2025. Ia juga menyokong 35 program gaya hidup sihat di lebih 12 negara sejak 2020.

“Kami benar-benar bersemangat tentang potensi yang ZAG ada untuk meningkatkan usaha kami dalam ruang ini. Kami bersedia untuk bekerjasama dengan pemaju agri- dan makanan-teknologi serta pembekal penyelesaian lain, untuk membantu Zespri dan industri buah kiwi mencapai masa depan yang lebih cerah,” kata Encik Shih.

Untuk mempelajari lebih lanjut atau memohon dana, sila lawati .

Tentang ZAG

Tujuan Zespri adalah untuk membantu orang, komuniti dan alam sekitar di seluruh dunia makmur melalui kebaikan buah kiwi. Zespri melancarkan Dana Inovasi Zespri yang dipanggil – ZAG, dana pembiayaan tahunan US$2 juta untuk menyatukan sumber inovasi sedia ada dari seluruh perniagaan ke dalam dana bersaing.

ZAG, terinspirasi oleh corak Aramoana daripada budaya Māori, melambangkan laluan yang disediakan oleh sungai dan lautan ke pelbagai destinasi. Melalui ZAG, Zespri ingin bekerjasama dengan pemaju inovasi dan pembekal penyelesaian dalam empat bidang utama berikut:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

  • Baik untuk Buah: untuk meningkatkan kualiti buah kiwi dan produktiviti ladang
  • Baik untuk Manusia: untuk mempromosikan kesejahteraan manusia melalui buah kiwi
  • Baik untuk Komuniti: untuk meningkatkan kehidupan pekerja dan penanam buah kiwi
  • Baik untuk Alam Sekitar: untuk melindungi dan memulihkan alam sekitar