(SeaPRwire) –   Memudahkan Transformasi Digital Industri Perdagangan Luar Negeri

HONG KONG, 21 November 2023XTransfer, China No.1 platform teknologi kewangan perdagangan luar negeri B2B, dan Tencent Cloud telah menandatangani perjanjian kerjasama strategik di Shanghai. Bill Deng, Pengasas dan CEO XTransfer, dan Xu Yiming, Naib Presiden Tencent Cloud, telah mengadakan upacara menandatangani. Kedua-dua pihak akan sepenuhnya membuka dan berkongsi kelebihan masing-masing, termasuk teknologi, jenama, dan sumber, untuk bersama-sama mencipta lebih banyak penyelesaian produk bersaing dalam penjajaran digital perdagangan luar negeri, menyumbang kepada transformasi digital industri perdagangan luar negeri dan menyokong pembangunan PKS.


XTransfer ditubuhkan pada tahun 2017 dan telah melayani lebih daripada 400,000 PKS perdagangan luar negeri di China. Berdasarkan asas pelanggan, ia telah menjadi platform kewangan perdagangan luar negeri B2B No. 1 di China. XTransfer merupakan pemimpin utama dan penggiat dalam industri pembayaran lintas sempadan B2B dan peserta penting dalam sektor perkhidmatan digital industri perdagangan luar negeri. Ia komited untuk menyediakan perkhidmatan digital yang mudah, selamat dan kos efektif untuk PKS perdagangan luar negeri.

Sebagai perniagaan awan syarikat teknologi global Tencent, Tencent Cloud menyediakan produk dan perkhidmatan teknologi awan komputer terkemuka secara global, data besar, kecerdasan buatan dan lain-lain kepada organisasi perniagaan, syarikat dan pembangun individu di seluruh dunia. Dengan menggunakan keupayaan teknologi maju, Tencent Cloud mencipta pelbagai penyelesaian industri, membangunkan ekosistem awan terbuka dan menang, menggalakkan pembangunan produk dan perkhidmatan berasaskan internet, dan menyokong pelbagai industri untuk mencapai peningkatan digital.

Dalam kerjasama strategik ini, kedua-dua pihak akan mengamalkan sikap terbuka dan berkongsi sumber sambil bekerjasama dalam bidang seperti penyelesaian produk, penyelidikan dan pembangunan teknologi, pengintegrasian produk, dan pengembangan. Ini akan terus memastikan kestabilan perkhidmatan produk XTransfer dan menggalakkan aplikasi teknologi AI dalam penjajaran digital perdagangan luar negeri, mempercepatkan pembangunan perniagaan globalnya.

Awal tahun ini, XTransfer secara rasmi memulakan proses globalisasi, bermula dengan Hong Kong dan terus mengembangkan ke pasaran antarabangsa untuk melayani lebih banyak syarikat perdagangan luar negeri. Platform teknologinya dan pelbagai perkhidmatannya dibina berdasarkan infrastruktur awan. “Apabila sebuah syarikat mencapai tahap pembangunan tertentu, sama ada untuk pertimbangan kos atau kestabilan, ia perlu melaksanakan penyelesaian awan berbilang. Pada tahap ini, kebimbangan terbesar kami bukanlah kos tetapi lebih kepada membina produk yang lebih baik, membolehkan syarikat-syarikat perdagangan luar negeri menikmati perkhidmatan kewangan tanpa halangan. Kemahiran teknologi Tencent Cloud telah diperhalusi melalui ratusan senario perniagaan institusi kewangan berskala besar, mencapai integrasi mendalam antara senario perniagaan kewangan dan kemahiran teknologi. Kemandirian dan kawalan teknologi telah disahkan secara meluas dalam amalan penjajaran digital institusi kewangan,” kata Ma Jiwu, Pengarah Teknikal XTransfer.

Pada masa kini, komersialisasi aplikasi KI sedang dipercepatkan. Selama bertahun-tahun, XTransfer telah membangunkan sistem kawalan risiko dan pencegahan pengubahan wang haram berasaskan AI. Tahun ini, XTransfer telah melancarkan “Penulisan Surat AI” dan “Pekerja AI” dan kini sedang mengintegrasikan AI secara mendalam ke dalam industri perdagangan luar negeri dan menyediakan produk dan perkhidmatan tertarget untuk jutaan syarikat perdagangan luar negeri. Ketika AI terus meluaskan aplikasinya dalam industri perdagangan luar negeri, XTransfer bekerjasama rapat dengan Tencent Cloud untuk meningkatkan pengalaman digital syarikat-syarikat perdagangan luar negeri dalam bidang seperti pembayaran lintas sempadan dan kewangan, perkhidmatan kawalan risiko, pemasaran dan pengumpulan pelanggan, pengurusan pelanggan, dan pengurusan pekerja. Kerjasama ini bertujuan untuk membantu syarikat-syarikat perdagangan luar negeri mendapat manfaat daripada kelebihan teknologi zaman KI, membolehkan mereka menikmati kawalan risiko yang cekap dan pengalaman produk yang lancar. Tencent Cloud akan memberikan sokongan teknikal kepada XTransfer untuk membina model berskala besar, membantu transformasi digital produk XTransfer, dan bersama-sama meluaskan aplikasi teknologi KI dalam pelbagai senario perdagangan luar negeri.

Bill Deng, Pengasas dan CEO XTransfer, berkata, “Tencent Cloud mempunyai produk dan teknologi terkemuka yang dibangunkan sendiri. Melalui kerjasama mendalam, kami boleh mencipta lebih banyak penyelesaian terkemuka khusus untuk industri perdagangan luar negeri B2B dan menggalakkan penembusan penyelesaian ini ke PKS, mempercepatkan penjajaran digital perdagangan luar negeri.”

Xu Yiming, Naib Presiden Tencent Cloud berkata, “Kerjasama ini menunjukkan pendekatan inovatif Tencent Cloud dalam bidang kewangan perdagangan luar negeri B2B, terus mengukuhkan keupayaan teknologi kami dalam penjajaran digital perdagangan luar negeri. Pada masa hadapan, Tencent Cloud komited untuk menyokong pertumbuhan rakan kongsi dalam industri perdagangan luar negeri dan memacu transformasi digitalnya. Kedua-dua pihak akan bekerjasama rapat, memanfaatkan kekuatan masing-masing untuk memajukan pelbagai industri ke arah integrasi fizikal dan digital baru.

Tentang XTransfer

XTransfer, No. 1 Platform Teknologi Kewangan Perdagangan Luar Negeri B2B, komited untuk menyediakan PKS dengan penyelesaian pembayaran perdagangan luar negeri dan pengumpulan dana yang selamat, mematuhi, cepat, mudah dan kos rendah, mengurangkan kos ekspansi global secara signifikan dan meningkatkan daya saing global. Ditubuhkan pada tahun 2017, syarikat beribu pejabat di Shanghai dan mempunyai cawangan di bandar-bandar perdagangan luar negeri utama China seperti Hong Kong, Shenzhen dan di negara-negara termasuk United Kingdom, Amerika Syarikat, Kanada, Jepun, Australia, dan Singapura. XTransfer telah memperoleh lesen pembayaran tempatan di Hong Kong, United Kingdom, Amerika Syarikat, Kanada, dan Australia. Dengan lebih daripada 400,000 klien perniagaan, XTransfer telah menjadi nombor satu di China.

Dengan bekerjasama dengan bank-bank dan institusi kewangan antarabangsa terkenal, XTransfer telah membina rangkaian penjelasan mata wang global bersepadu dan membina infrastruktur kawalan risiko berasaskan data, automatik dan berinternet yang berpusat pada PKS kecil dan sederhana. XTransfer menggunakan teknologi sebagai jambatan untuk menghubungkan institusi kewangan besar dan PKS kecil dan sederhana di seluruh dunia, membolehkan PKS kecil dan sederhana menikmati tahap perkhidmatan kewangan lintas sempadan yang sama seperti syarikat-syarikat multinasional besar.

XTransfer menyiapkan pembiayaan siri D pada September 2021, dan penilaian syarikat semasa melebihi USD$1.3 bilion, menjadikannya syarikat unicorn. Pelabur utama ialah China Mitsui & Co., Ltd.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)