(SeaPRwire) –   HONG KONG, 8 Feb 2024 XTransfer, Platform Pembayaran Perdagangan Merentas Sempadan B2B Terkemuka Dunia & No. 1 di China, teruja untuk mengumumkan pencapaian penting dalam kerjasama dengan Deutsche Bank. Dalam langkah yang inovatif, Deutsche Bank telah berjaya menjalankan perdagangan Baht Thai (THB) pertama XTransfer di Thailand, dengan memanfaatkan versi terkini peraturan Syarikat Berkelayakan Bukan Penduduk (NRQC) Bank Thailand.

Di bawah program NRQC, kini XTransfer boleh menerima pembayaran tempatan daripada pembeli Thai bagi pihak syarikat eksport. Dalam proses lancar yang difasilitasi oleh Deutsche Bank, bayaran THB ditukar kepada HKD dan RMB sebelum dipindahkan ke akaun antarabangsa XTransfer. Dari sana, XTransfer boleh mengagihkan dana dengan cekap kepada klien eksportnya, memastikan urus niaga rentas sempadan berjalan lancar.

Deutsche Bank membantu XTransfer (sebagai syarikat bukan Thai) menerima kelulusan bagi status NRQC melalui cawangan Bangkoknya. Faedah-faedah penting termasuk had THB yang lebih tinggi untuk akaun (lebih daripada THB 200 juta) dan masa penyelesaian tukaran mata wang asing (FX) yang lebih pendek.

Violas Xiao, Ketua Pegawai Eksekutif Tempatan XTransfer Singapura berkata: “Kami berbesar hati untuk bekerjasama dengan Deutsche Bank bagi mendapatkan status NRQC dan meningkatkan keupayaan kami untuk berurus niaga di Thailand. Penyelesaian pembayaran rentas sempadan yang dipertingkatkan ini membuka pasaran Thai untuk klien kami, dan kini kami berada dalam kedudukan yang lebih kukuh untuk membantu klien mengakses dan mengembangkan perniagaan di pasaran berpotensi tinggi ini.

Pimolpa Simaroj, Ketua Pegawai Eksekutif Deutsche Bank untuk Thailand berkata: “Kami berbangga membantu XTransfer melaksanakan perdagangan THB pertama Thailand di negara ini. Kami komited untuk membantu klien kami memaksimumkan peluang di Thailand dan memudahkan kemudahan menjalankan perniagaan di sini. Kami berharap pencapaian bersejarah ini akan membuka jalan bagi lebih banyak syarikat yang berpusat di China atau syarikat antarabangsa untuk mengembangkan operasi mereka dan berkembang di pasaran Thai.”

Deutsche Bank mempunyai kehadiran di Bangkok selama 46 tahun. Ia menyediakan pelbagai penyelesaian perbankan korporat dan pelaburan kepada syarikat multinasional, syarikat korporat tempatan yang besar dan institusi kewangan di Thailand. Perkhidmatan ini termasuk pengurusan tunai, FX, penjagaan hak milik, pembiayaan perdagangan, pembiayaan korporat dan penyelesaian nasihat.

Pada 2023, Deutsche Bank Thailand dinamakan ‘Bank Korporat Terbaik’ oleh Asiamoney. Ia juga diiktiraf oleh Asset untuk ‘Penyelesaian Pembayaran dan Pengutipan Terbaik’ dan ‘Penyelesaian Pembiayaan Perdagangan Berstruktur Terbaik’.

XTransfer berdedikasi untuk menyediakan PKS dengan pembayaran perdagangan asing yang selamat, patuh, pantas, mudah dan berkos rendah & penyelesaian kutipan dana, yang dapat mengurangkan kos pengembangan global dan meningkatkan daya saing global secara signifikan. Ditubuhkan pada 2017, syarikat ini beribu pejabat di Shanghai dan mempunyai cawangan di bandar-bandar perdagangan asing utama China seperti Hong Kong, Shenzhen dan United Kingdom, Amerika Syarikat, Kanada, Jepun, Australia, dan Singapura. XTransfer telah memperoleh lesen pembayaran tempatan di Hong Kong, United Kingdom, Amerika Syarikat, Kanada, dan Australia. Dengan lebih daripada 400,000 klien perusahaan, XTransfer telah menjadi peneraju industri di China.

Dengan bekerjasama dengan bank-bank multinasional dan institusi kewangan yang terkenal, XTransfer telah membina rangkaian kliring berbilang mata wang global yang bersatu dan membina infrastruktur kawalan risiko pengubahan wang haram berasaskan Internet, automatik dan berasaskan data yang berpusatkan pada PKS. XTransfer menggunakan teknologi sebagai jambatan untuk menghubungkan institusi kewangan besar dan PKS di seluruh dunia, membolehkan PKS menikmati tahap perkhidmatan kewangan rentas sempadan yang sama seperti syarikat multinasional besar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.