(SeaPRwire) –   SHANGHAI, 5 Februari 2024 — Windpower Monthly, media terkemuka global industri tenaga angin, telah menamakan turbin angin SI-230100 SANY Renewable Energy salah satu daripada 10 Turbin Angin Darat Teratas 2023 dan memberikan anugerah emas dalam kategori turbin angin darat 5.6MW-Plus.

SANY's 131-meter SY1310A onshore wind turbine blade
SANY’s 131-meter SY1310A onshore wind turbine blade

Ini merupakan tahun ketiga berturut-turut SANY Renewable Energy diiktiraf antara yang terbaik di dunia, dan ia menjadi bukti kepada kualiti dan prestasi cemerlang model ini, kelebihan saingan di pasaran, serta kedudukan terkemuka syarikat dalam inovasi teknologi.

Turbin angin SI-230100 mencapai beberapa terobosan dalam prestasi penjanaan kuasa dan kebolehpercayaan. Dengan diameter roda angin 230 meter dan keluasan menyapu setanding enam padang bola sepak piawai, unit ini mempunyai keupayaan cemerlang untuk menangkap dan menjana kuasa angin. Ia juga menggunakan teknologi pemasangan transformer kotak ganda untuk mengoptimumkan kawalan beban secara berkesan.

Selain itu, reka bentuk ringan mengurangkan kos pengangkutan dan meningkatkan kecekapan penghantaran secara ketara. Pada bulan November 2023, SI-230100 berjaya memenangi tender projek loji tenaga angin Fengshuishan di Ning’an, Heilongjiang oleh Syarikat Tenaga Huadian, yang merupakan China pertama untuk melaksanakan turbin angin darat dengan kapasiti 10MW secara berperingkat.

Pada masa yang sama, bilah turbin angin darat SY1310A sepanjang 131 meter berjaya keluar daripada jalur pengeluaran SANY Renewable Energy pada 21 Januari di taman perindustrian hijau pintar sifar karbonnya di Bayannur, Mongolia Dalam, menetapkan rekod dunia baru untuk bilah turbin angin darat terpanjang.

Panjang bilah yang ditambah mempunyai keperluan yang lebih tinggi untuk kekakuan dan kekuatan, dan bilah ini telah menggunakan pelbagai inovasi teknologi termaju termasuk airfoil prestasi tinggi dengan hujung belakang tumpul tebal, susunan airfoil yang dioptimumkan, dan ketebalan keseluruhan yang ditambah, disertai dengan beberapa proses pembuatan baru seperti pemotongan selubung gentian kaca autonomi, penjahitan pra-kotak, dan teknologi pengalihan dalam talian jarak jauh untuk bilah komposit saiz besar untuk mencapai pembuatan pintar dan meningkatkan ketepatan.

Semasa kekakuan dan kestabilan bilah yang lebih panjang telah dipertingkatkan secara signifikan, ia juga mengurangkan berat berbanding produk lain dalam kelas yang sama. SANY Renewable Energy telah menghasilkan penyelesaian anti-petir untuk memastikan kebolehpercayaan dalam keadaan cuaca ekstrem. Bilah SY1310A akan digunakan untuk unit turbin angin 15MW, yang dikeluarkan semasa pameran China Wind Power 2023 di Beijing dan merupakan turbin angin terbesar di dunia ketika itu. Unit ini menggunakan sistem pemacu hadapan bersepadu dengan gearbox terus disambung ke tempat paksi untuk menyederhanakan struktur dan mengurangkan titik rosak, serta reka bentuk pemegang TRB utama ganda dan struktur sokongan empat titik untuk meningkatkan kebolehpercayaan. Bilah dan penjana turbin angin juga direka bentuk secara bebas oleh SANY Renewable Energy untuk mencapai reka bentuk yang sangat sepadu untuk prestasi optimum.

“Sebagai pemimpin industri, SANY Renewable Energy akan terus mencapai lebih banyak terobosan dalam inovasi teknologi, mencipta nilai yang lebih besar kepada pelanggan kami dengan produk dan perkhidmatan berkualiti tinggi, dan memimpin masa depan hijau dengan pembuatan pintar, ” kata Zhou Fugui, Pengerusi SANY Renewable Energy.

Mengikut strategi pembangunan yang memberi tumpuan kepada “peningkatan, pengembangan, jangkauan, ringan dan pintar”, SANY Renewable Energy terus meningkatkan keupayaan inovasinya untuk menyediakan produk dan penyelesaian teratas. Komitmen mereka menyokong kemajuan loji tenaga angin, memastikan tenaga berkos rendah, melindungi pelaburan pelanggan, dan menyumbang kepada pembangunan berkualiti tinggi sektor tenaga angin China. Usaha ini selari dengan pengejaran negara terhadap matlamat “Dual Carbon”nya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.