(SeaPRwire) –   MOU bertujuan untuk meningkatkan ketahanan rantai bekalan syarikat-syarikat sepanjang laluan perdagangan dan pelaburan China-ASEAN

SINGAPURA, 31 Januari 2024 — UOB dan China Council for the Promotion of International Trade (CCPIT) hari ini telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) yang dipertingkatkan untuk meningkatkan pelaburan asing dan perdagangan antara China dan Asia Tenggara. Ini terus menjadi kerjasama tunggal CCPIT dengan sebuah bank di Asia Tenggara.

Mr Wee Ee Cheong, UOB’s Deputy Chairman and CEO (left) signed an enhanced MOU with Mr Ren Hongbin, Chairman of the China Council for the Promotion of International Trade at the UOB Plaza on 31 January 2024 to boost foreign investment and trade between China and Southeast Asia.
Mr Wee Ee Cheong, UOB’s Deputy Chairman and CEO (left) signed an enhanced MOU with Mr Ren Hongbin, Chairman of the China Council for the Promotion of International Trade at the UOB Plaza on 31 January 2024 to boost foreign investment and trade between China and Southeast Asia.

Ditubuhkan di bawah Majlis Negara China pada tahun 1952, CCPIT merancang dan melaksanakan dasar-dasar untuk mempromosikan hubungan perdagangan dan pelaburan antara China dengan negara-negara asing. Badan bersekutu CCPIT, China Chamber of International Commerce (CCOIC), telah ditubuhkan pada tahun 1988 untuk mewakili kepentingan ahli-ahlinya dan menyokong syarikat-syarikat China dalam usaha luar negara.

Melalui kerjasama ini dengan UOB, lebih daripada 350,000 syarikat China yang merupakan ahli CCOIC boleh mengakses pakej penyelesaian tempatan dan lintas sempadan yang komprehensif UOB. Mereka juga boleh menggunakan ekosistem rakan kongsi strategik di seluruh rangkaian Asia Tenggara Bank. Kedua-dua pihak juga akan memudahkan pelanggan serantau UOB dalam projek dan perniagaan mereka di China.

UOB dan CCPIT akan menyokong syarikat-syarikat dalam sektor industri utama untuk membina rantai bekalan yang tahan lasak, memacu kemajuan melalui inovasi, dan amalkan pembangunan mampan. Dengan menggunakan kekuatan UOB di rantau ini, kedua-dua pihak akan bersama-sama mengukuhkan perkhidmatan dan sokongan untuk syarikat-syarikat China yang melabur di rantau ASEAN.

Encik Wee Ee Cheong, Timbalan Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif UOB, berkata: “Dengan rantai bekalan global yang terus berpindah ke Asia Tenggara, rantau ini kekal menjadi titik cerah dan terus menarik aliran pelaburan. Dengan kaki tangan serantau kami yang meluas, keupayaan penyelesaian sektor yang kuat dan platform pembayaran serantau, perdagangan dan tunai kami, UOB berada pada kedudukan yang sesuai untuk menyokong syarikat-syarikat China yang meluaskan operasi ke ASEAN. Ini akan menggalakkan penyambungan rantai nilai tempatan, mencipta lebih banyak peluang pekerjaan dan membentuk masa depan yang lebih cerah bagi masyarakat dan komuniti di rantau ini.”

UOB dan CCPIT pertama kali menandatangani MOU pada tahun 2012 dan pertama kali memperbaharuinya pada tahun 2014. Sejak itu, kerjasama ini telah membantu banyak syarikat China untuk menjelajah peluang perniagaan mereka meluaskan di Asia Tenggara. Pelaburan asing terus (FDI) China ke ASEAN meningkat 81% daripada US$10.3 bilion pada tahun 2016 kepada US$18.7 bilion pada tahun 2022, mencerminkan daya tarikan ASEAN kepada syarikat-syarikat China[1].

Kerjasama ini menggunakan kekuatan Unit Keratan FDI UOB, yang ditubuhkan pada tahun 2011 sebagai platform satu penghentian untuk membantu syarikat-syarikat menubuhkan operasi serantau di Asia Tenggara. Setakat ini, Unit Keratan FDI UOB telah menyokong lebih daripada 1,500 syarikat China meluaskan operasi mereka di luar negara, di mana lebih daripada 90 peratus berpindah ke Asia Tenggara. Sejak tahun 2020, Unit Keratan FDI telah memudahkan lebih daripada S$22 bilion FDI ke Asia Tenggara dari China dan membolehkan penghasilan lebih daripada 50,000 peluang pekerjaan di rantau ini. UOB mempunyai 10 Pusat Keratan FDI di seluruh rantau untuk membantu syarikat-syarikat mengurangkan halangan ketika mereka memandang untuk meluaskan operasi merentasi sempadan.

Pada upacara menandatangani MOU yang berlangsung pagi ini di UOB Plaza, lebih daripada 100 wakil dari syarikat-syarikat besar China dan agensi-agensi kerajaan hadir. Sebelum melawat UOB di Singapura, para wakil juga mengambil bahagian dalam mesyuarat Majlis Perniagaan Malaysia-China semalam di Kuala Lumpur yang disokong oleh UOB Malaysia. Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif UOB Malaysia, juga bertemu dengan Pengerusi CCPIT Ren Hongbin untuk membincangkan peluang kerjasama.

[1] MOFCOM, 2022 Statistical Bulletin of China’s Outward Foreign Direct Investment

 

Mengenai UOB

UOB merupakan bank terkemuka di Asia. Beroperasi melalui ibu pejabatnya di Singapura dan anak syarikat perbankan di China, Indonesia, Malaysia, Thailand dan Vietnam, UOB mempunyai rangkaian serantau di sekitar 500 pejabat di 19 negara dan wilayah di Asia Pasifik, Eropah dan Amerika Utara. Sejak penubuhannya pada tahun 1935, UOB telah berkembang secara organik dan melalui siri pengambilalihan strategik. Kini, UOB disenaraikan antara bank teratas di dunia: Aa1 oleh Moody’s Investors Service dan AA- oleh S&P Global Ratings dan Fitch Ratings.

Selama hampir sembilan dekad, UOB telah mengambil pendekatan berpusatkan pelanggan untuk mencipta nilai jangka panjang dengan kekal relevan melalui semangat usahawan dan berbuat betul untuk pelanggan. UOB memberi tumpuan untuk membina masa depan ASEAN – untuk rakyat dan perniagaan di dalam, dan berhubung dengan, ASEAN.

Bank ini menyambung perniagaan dengan peluang di rantau ini dengan kaki tangan serantau dan data serta wawasan yang tidak boleh ditandingi untuk memperkayakan pengalaman perbankan peribadi dan penyelesaian mengikut keperluan dan keutamaan berubah bagi setiap pelanggan. UOB juga komited untuk membantu perniagaan membina masa depan mampan dengan menggalakkan inklusiviti sosial, memberi kesan alam sekitar positif dan mengejar kemajuan ekonomi. UOB percaya menjadi penyedia perkhidmatan kewangan yang bertanggungjawab dan teguh menyokong seni, pembangunan sosial kanak-kanak dan pendidikan, berbuat betul terhadap komuniti dan pemangku kepentingan.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.