(SeaPRwire) –   UnionPay membolehkan lebih 48K terminal Kod QR dan mempunyai anggaran liputan kad sentuhan 95% di kalangan peniaga di Singapura untuk menyediakan kepada perubahan kebiasaan pembayaran pengguna Asia.

SINGAPURA, 5 Feb 2024 — Bermula pada 9 Februari, Singapura dan China akan melaksanakan pengaturan perjalanan tanpa visa selama 30 hari. Dengan mengambil kira kunjungan balik pelancong, UnionPay International (UPI) telah dengan aktif meningkatkan keupayaan penerimaan peniaga dan perkhidmatannya untuk mencipta pengalaman pembayaran yang lebih lancar bagi pelancong dan ahli perniagaan ini semasa melawat Singapura.

Singapura kekal sebagai destinasi pelancongan teratas bagi pelancong Cina mengikut kajian[1]. Satu lagi laporan[2] berkongsi bahawa pengumuman perjalanan tanpa visa baru menjadi item trending teratas di platform media sosial China Weibo dengan lebih 290 juta pandangan dan pencarian penerbangan dalam talian keluar dari China ke Singapura meningkat kepada 340% selepas pengumuman. Ini tidak menghairankan memandangkan Singapura sentiasa menjadi destinasi pelancongan popular bagi pelancong Cina sebelum pandemik.

Kebiasaan pembayaran telah berubah. Menurut kajian industri[3], penggunaan kad kekal paling banyak digunakan dalam pembayaran kedai diikuti dompet digital di Singapura. Ramalan[4] untuk 2026 menunjukkan bahawa penggunaan dompet digital dijangka mengambil bahagian majoriti nilai transaksi e-dagangan dan kedai di rantau Asia Pasifik. Di Singapura, pemindahan Kod Kepantas UnionPay untuk pembayaran semakin popular bagi penduduk, dengan hampir 5.5 juta token yang disambung kepada aplikasi atau perbankan mudah alih teratas Singapura yang membolehkan Kod Kepantas UnionPay. Perubahan ke arah pembayaran mudah alih ini tidak eksklusif kepada Singapura tetapi diperhatikan di pelbagai bahagian Asia Tenggara, menyelaraskan penerimaan dipercepatkan telefon pintar di rantau ini. Pada 2023, lebih 30 dompet elektronik/aplikasi perbankan mudah alih di Asia Tenggara menyokong kod Kepantas UnionPay dan terdapat jumlah 2.7 juta peniaga QRC UnionPay yang membolehkan di Asia Tenggara dan dilengkapi untuk penggunaan rakan kongsi.

Untuk menyediakan perubahan kebiasaan pembayaran, UPI telah membolehkan peniaga dalam semua kategori merata-rata Singapura untuk penerimaan Kod Kepantas UnionPay dan kad sentuhan. Sejak 2023, terdapat jumlah lebih 48,000 titik sentuhan Kod Kepantas dalam rangkaian penerimaan peniaga UnionPay di Singapura. Kategori peniaga termasuk Runcit, Makanan & Minuman, Tempat Tarikan Pelancong, dan lain-lain. Pelancong yang melawat Singapura kini boleh dengan senang mengesan Kod Kepantas UnionPay untuk pembayaran di lokasi popular pelancong seperti kedai di Lapangan Terbang Changi Singapura dan Jewel, ION Orchard, Marina Bay Sands dan lain-lain.

UnionPay juga mempunyai anggaran 95% liputan kad sentuhan di Singapura. Selain Kod Kepantas UnionPay, pelawat ke Singapura juga boleh menikmati pembayaran tanpa wang tunai yang lancar dengan kad UnionPay mereka ketika membeli-belah, makan, dan menikmati pemandangan, bunyi dan pengalaman di Singapura merata-rata hotel, tarikan pelancong, pusat membeli-belah, pasar raya, restoran makanan laut dan kegemaran tempatan popular dengan pelancong.

“Kami memahami bahawa mungkin menyusahkan bagi sesetengah untuk membawa mata wang berat apabila mengembara ke luar negara, terutamanya apabila kemudahan dan keselesaan adalah faktor utama yang dipertimbangkan bagi pelawat. Oleh itu, kami terus meningkatkan pengalaman pembayaran bagi pelanggan di Singapura supaya pelawat dari China dan semua pasaran menikmati pembayaran cepat, lancar dan selamat apabila membuat pembelian dengan UnionPay semasa lawatan mereka ke Singapura,” kata Carine Low, Pengurus Negara Singapura UnionPay Antarabangsa.

Untuk meningkatkan lagi pengalaman pembayaran bagi pelancong datang, UnionPay telah bekerjasama dengan Kumpulan Lapangan Terbang Changi, Takashimaya Department Store, Marina Bay Sands, ION Orchard, Wisma Atria dan lain-lain untuk menawarkan keistimewaan dan tawaran bagi pelanggan ini. Untuk maklumat lanjut mengenai UnionPay Antarabangsa di Singapura, lawati .

[1]

[2]

[3]

[4]

–  Tamat –

Mengenai UnionPay Antarabangsa

UnionPay International (UPI) memberi tumpuan kepada perniagaan antarabangsa UnionPay, rangkaian pembayaran global yang melayani asas Pengguna terbesar di dunia. Dengan penerimaan di 183 negara dan rantau, UnionPay International menyediakan perkhidmatan pembayaran lintas sempadan berkualiti tinggi, kos efektif dan selamat kepada asas Pengguna terbesar di dunia dan memastikan perkhidmatan tempatan yang selesa kepada bilangan Pengguna dan peniaga UnionPay global yang semakin meningkat.

Di Asia Tenggara, UPI telah membolehkan ATM, penerimaan POS, penerbitan kad dan dompet elektronik merata-rata 10 negara. Di Singapura, pelbagai Kad dan aplikasi UnionPay dan aplikasi telah diperbolehkan untuk mengesan Kod Kepantas UnionPay termasuk BOC Mobile Banking, DBS Paylah!, Huawei Pay, ICBC Mobile Banking, Aplikasi Digital OCBC dan Nestia. Untuk maklumat lanjut mengenai UnionPay Singapura, lawati  

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.