(SeaPRwire) –   BOSTON, Nov. 20, 2023 — Temu sedang mencari sokongan pelanggannya untuk mengenal pasti dan melaporkan laman web dan aplikasi penipuan yang menyamar sebagai platform e-dagang untuk tujuan penipuan. Syarikat itu juga memberikan nasihat berguna untuk memastikan pengalaman membeli-belah yang selamat semasa musim perayaan.

Image of Temu mobile app
Gambar aplikasi mudah alih Temu

“Dengan populariti produk dan perkhidmatan kami yang semakin meningkat, kami telah menyedari timbulnya aplikasi dan laman web yang menyamar jenama kami untuk menipu pelanggan kami,” kata seorang jurucakap Temu. “Kami telah mengambil tindakan undang-undang terhadap entiti penipuan ini. Walau bagaimanapun, proses perundangan dan kelewatan yang dijangka dalam menangani isu ini dengan platform hosting dan perkhidmatan awan bermakna penyelesaian mungkin tidak segera. Oleh itu, kami menyeru pengguna untuk menyokong usaha kami dengan melaporkan sebarang aktiviti penipuan yang mereka hadapi.”

Untuk menangani laporan mengenai laman web Temu yang penipuan, pesanan teks atau panggilan telefon yang mencurigakan, pengguna digalakkan untuk mengemukakan laporan kepada Temu di . Selain itu, pengguna boleh mengemukakan aduan mereka kepada pihak berkuasa yang berkaitan termasuk Jabatan Siasatan Persekutuan (FBI) dan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC).

Penipuan Biasa Yang Perlu Diberi Perhatian:
Berikut adalah beberapa ciri-ciri dan teknik yang biasa digunakan oleh laman web dan aplikasi penipuan:

  • Terdapat laporan individu yang dikhabarkan telah dihubungi oleh seseorang yang mendakwa dirinya sebagai kurier, yang kemudiannya menuntut bayaran tambahan untuk penghantaran.
  • Terdapat kes di mana penjual, dikatakan mewakili Temu, menggalakkan pembayaran melalui kaedah alternatif, seperti kod QR, dompet elektronik, atau pemindahan wang.
  • Pengguna telah diperdaya untuk membuat pembelian dan pembayaran di laman web atau aplikasi yang meniru Temu dengan rapat, kerap disertai pemberitahuan palsu menang hadiah.
  • Pesanan tidak diminta dari nombor yang tidak dikenali telah menawarkan perkhidmatan kewangan atau pekerjaan sambilan separa masa, yang memerlukan penerima untuk memberikan butiran peribadi, termasuk maklumat akaun atau transaksi Temu.
  • Laporan termasuk menerima panggilan dari nombor tidak dikenali yang sama ada meminta pengesahan maklumat peribadi atau menawarkan bayaran balik tidak diminta.

Beli-Beli Selamat dan Menyeronokkan Dengan Temu:
Temu adalah platform membeli-belah dalam talian yang selamat dan terjamin, menawarkan pelbagai barangan berkualiti dengan harga menarik. Pengguna boleh membeli-belah dengan tenang dengan menyemak bahawa mereka sedang menelusuri laman web rasmi Temu di , dan dengan memuat turun aplikasi Temu daripada Apple App Store atau Google Play Store rasmi.

Temu adalah Tapak Selamat Disahkan yang mematuhi Piawaian Keselamatan Data Industri Kad Pembayaran (PCI DSS) ketika mengendalikan data kad dengan menyulitkan data dalam penyimpanan dan penghantaran. Temu bekerjasama dengan rangkaian pembayaran terkemuka, memanfaatkan protokol keselamatan dan pengesahan khusus mereka – seperti Visa Secure, MasterCard ID Check, American Express SafeKey, Discover ProtectBuy, dan JCB J/Secure – untuk menyediakan lapisan perlindungan tambahan untuk penggunanya.

Mengenai Temu:
Temu ialah pasaran dalam talian yang menghubungkan pengguna dengan jutaan penjual, pembuat dan jenama di seluruh dunia dengan misi untuk memberdayakan mereka untuk hidup penuh kepuasan. Temu komited untuk menawarkan produk berkualiti paling mampu milik untuk membolehkan pengguna dan penjual memenuhi impian mereka dalam persekitaran yang inklusif.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)