(SeaPRwire) –   MELBOURNE, Australia , Feb. 8, 2024 –.Telix Pharmaceuticals Limited (ASX: TLX, Telix, the Company) hari ini mengumumkan bahawa ia telah memasuki perjanjian untuk mengambil alih QSAM Biosciences, Inc. (U.S. OTC: QSAM) dan pendekatan sasaran tulang kansernya yang menggunakan Samarium-153-DOTMP (153Sm-DOTMP). QSAM adalah syarikat Amerika Syarikat yang sedang membangunkan radiofarmaka terapeutik untuk kanser tulang primer dan metastatik.

153Sm-DOTMP adalah calon radiofarmaka terapeutik sasaran tulang baharu yang menggunakan agen kelat “generasi seterusnya” untuk menghantar formula Samarium-153 radioisotop yang berpaten. Dengan dua aplikasi utama yang berpotensi – pengurusan kesakitan metastases tulang dan rawatan osteosarcoma, termasuk dalam pesakit kanak-kanak – 153Sm-DOTMP sangat sepadan dengan bidang tumpuan terapeutik Telix yang sedia ada dalam onkologi urologi (kanser prostat), neuro-onkologi (glioma), dan onkologi muskuloskeleton (sarkoma).

153Sm-DOTMP telah menunjukkan dalam ujian klinikal awal dan pra-klinikal bukti keselamatan, keberkesanan dan potensi komersial masa depan, dan berpotensi untuk memberikan peningkatan yang ketara berbanding agen sasaran tulang terdahulu dalam rawatan dan pengurusan penyakit metastatik peringkat akhir. Ini termasuk profil keselamatan yang jauh lebih baik (mielotoksisiti dan toksisiti buah pinggang), penghantaran sasaran yang lebih tepat (pemancangan luar sasaran yang dikurangkan) dan sistem pengeluaran yang lebih mudah (rantai bekalan yang fleksibel dan kos operasi yang lebih rendah).[1] Pengkomersialan aset ini akan membina landasan pembayaran yang telah ditubuhkan untuk kelas ubat ini, menawarkan alternatif berpotensi lebih kos efektif dan meningkatkan kualiti hidup berbanding rawatan piawaian (bisfosfonat, steroid, opioid).

Data pra-klinikal dan klinikal terkini telah menghasilkan bukti yang menggalakkan bagi 153Sm-DOTMP untuk membolehkan pengurusan kesakitan metastases prostat kanser tulang,[2] di mana masih wujud keperluan pesakit yang tidak terpenuhi terutamanya selepas kemajuan dari bentuk radionuklida dan rawatan sinaran yang lain. Telix percaya bahawa 153Sm-DOTMP mungkin memberi manfaat kepada pesakit dengan kanser paru-paru dan payudara metastatik, di mana kebanyakan pesakit membangunkan metastases otak dan tulang, dan pengurusan penyakit sering memberi tumpuan kepada penjagaan paliatif kualiti hidup. 

153Sm-DOTMP juga telah diberi Penunjuk Ubat Yatim dan Kanak-Kanak Langka (ODD/RPDD) oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) untuk rawatan osteosarcoma. Penunjukan ini memperluaskan portfolio Telix untuk memasukkan rawatan potensi untuk penyakit yang terutamanya menjejaskan kanak-kanak dan orang dewasa muda, membina program sasaran alfa tergeted Telix – TLX300 / olaratumab yang telah ditubuhkan dalam onkologi muskuloskeleton. Penunjukan RPDD boleh membolehkan 153Sm-DOTMP dipasarkan lebih cepat melalui insentif peraturan, termasuk kelayakan untuk Voucher Kajian Keutamaan Kanak-Kanak Langka (PRV) yang boleh digunakan untuk program Telix ini atau program lain.

Dr Christian Behrenbruch, Pengurus Besar dan Ketua Eksekutif Kumpulan Telix berkata, “Pengambilalihan QSAM memberi Telix dengan aset terapeutik aliran bawah baru yang lebih menonjolkan kedudukan inovasi Telix dalam radiofarmaka dan membina kedalaman dalam bidang penumpuan penyakit utama Telix iaitu onkologi urologi dan muskuloskeleton. Samarium adalah radionuklida yang sangat sesuai untuk merawat metastases tulang, dan gabungan status ODD dan PRDD dengan pengalaman Telix yang terbukti dalam pengedaran kit sejuk farmasi memiliki potensi laluan yang cepat ke komersialisasi aset ini.”

Terma dan syarat perjanjian

Harga pembelian terdiri daripada:

  • US$33.1 juta (AU$50.8 juta[5]) secara terus, yang boleh dibayar dalam bentuk 4,369,914 saham biasa Telix yang akan dikeluarkan pada penutupan, tertakluk kepada sebarang penyesuaian tunai (pada atau selepas penutupan) yang akan dikurangkan daripada nilai terus, dan
  • Hak Nilai Kontinjen, atau hak prestasi, yang mewakili hak pemegang untuk menerima pembayaran kontinjen sehingga US$90 juta (AU$138 juta[5}) secara keseluruhan, yang boleh dibayar dalam bentuk tunai dan/atau saham biasa, apabila matlamat klinikal dan komersial tertentu dicapai.

Telix akan mengeluarkan saham biasa kepada pemegang saham QSAM pada penutupan di dalam kapasiti Penetapan Peraturan 7.1 sebagai pertimbangan untuk pengambilalihan. Saham biasa yang dikeluarkan secara terus akan tertakluk kepada syarat-syarat eskrow.[6] Bilangan saham biasa yang akan dikeluarkan pada penutupan akan ditentukan berdasarkan harga saham per unit, yang mewakili purata bergerak volum tertimbang harga saham yang diperdagangkan di ASX selama tempoh 10 hari perdagangan sebelum penandatanganan.

Penandatanganan perjanjian pengambilalihan menamatkan tempoh pilihan eksklusif dan untuk menyempurnakan pemeriksaan selepas penandatanganan Lembaran Terma untuk pengambilalihan yang dicadangkan pada November 2023.[7] Penyelesaian transaksi tertakluk kepada syarat-syarat biasa termasuk kelulusan pemegang saham QSAM dan kelulusan peraturan.

Rujuk pendedahan Telix dan Lampiran 3B yang difailkan dengan ASX hari ini untuk maklumat lanjut.

Mengenai kanser tulang

Di Amerika Syarikat, terdapat lebih daripada 400,000 pesakit baru yang didiagnosis setiap tahun dengan kanser tulang metastatik dan 350,000 kematian pesakit.[8] Kadar kejadian tumor ganas maju dengan metastases tulang boleh mencapai 70%, terutamanya biasa dalam pesakit dengan kanser prostat dan payudara maju.[9] Osteosarcoma dan Ewing’s sarcoma adalah keganasan tulang yang paling biasa dalam kanak-kanak. 

Mengenai QSAM Biosciences, Inc.

QSAM Biosciences, Inc. sedang membangunkan perubatan nuklear generasi seterusnya untuk rawatan kanser dan penyakit lain. Teknologi awal QSAM, 153Sm-DOTMP, adalah radiofarmaka sasaran tulang klinikal awal yang pada asalnya dibangunkan oleh IsoTherapeutics Group LLC dan kini dimiliki oleh IGL Pharma Inc.

Mengenai Telix Pharmaceuticals Limited

Telix adalah syarikat biofarma sedia yang memberi tumpuan kepada pembangunan dan komersialisasi radiofarmaka diagnostik dan terapeutik serta peranti perubatan yang berkaitan. Telix beribu pejabat di Melbourne, Australia dengan operasi antarabangsa di Amerika Syarikat, Eropah (Belgium dan Switzerland), dan Jepun. Telix sedang membangunkan portfolio produk fasa klinikal yang bertujuan untuk menangani keperluan perubatan penting yang signifikan dalam onkologi dan penyakit langka. Telix disenaraikan di Bursa Saham Australia (ASX: TLX).

Lawati untuk maklumat lanjut mengenai Telix, termasuk butiran harga saham terkini, pengumuman yang dibuat kepada ASX, penyampaian kepada pelabur dan analis, berita, butiran acara dan penerbitan lain yang mungkin menarik minat. Anda juga boleh mengikuti Telix di  dan .

Produk pembimbing imej Telix yang utama, galium-68 (68Ga) gozetotide suntikan (juga dikenali sebagai 68Ga PSMA-11 dan dipasarkan di bawah jenama Illuccix®) telah diluluskan oleh FDA,[10] oleh Pihak Berkuasa Barangan Perubatan Australia (TGA),[11] dan oleh Kesihatan Kanada.[12]

Hubungan Pelabur Telix

Cik Kyahn Williamson
Telix Pharmaceuticals Limited
VP Hubungan Pelabur dan Komunikasi Korporat
E-mel:

Pengisytiharan ini telah diberi kelulusan untuk dikeluarkan oleh Lembaga Pengarah Telix Pharmaceuticals Limited.

Notis Undang-undang

Pengisytiharan ini tidak bertujuan sebagai promosi atau pengiklanan yang ditujukan kepada mana-mana profesional kesihatan atau audiens lain di mana-mana negara di seluruh dunia (termasuk Australia, Amerika Syarikat dan United Kingdom). Pengisytiharan ini mungkin mengandungi maklumat yang tertakluk kepada undang-undang dan peraturan perubatan yang berbeza di negara-negara yang berbeza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.