(SeaPRwire) –   Terus menerus menjadikan AI sebagai sebahagian daripada Cisco Security Cloud

Ringkasan Berita:

 • Inovasi baru menandakan momentum yang signifikan untuk Security Cloud, platform keselamatan yang bersepadu, bimbingan AI dan lintas-domain daripada Cisco.
 • Cisco memperkenalkan Cisco Identity Intelligence yang pertama daripada jenisnya untuk melindungi terhadap serangan berdasarkan identiti.
 • Dengan keupayaan AI baru, Cisco mengimbangi pihak penyerang dengan membantu membuat keputusan yang bermaklumat, menambah keupayaan sedia ada dan mengotomatkan tugas-tugas yang kompleks.

AMSTERDAM, 6 Februari 2024CISCO LIVE EMEA — Cisco (NASDAQ: CSCO), pemimpin dalam keselamatan dan rangkaian, hari ini memperkenalkan inovasi baru dalam Cisco Security Cloud sebagai sebahagian daripada misinya untuk mempermudahkan keselamatan. Cisco Identity Intelligence yang pertama daripada jenisnya dan kemajuan berterusan dalam keupayaan kecerdasan buatan (AI) adalah tonggak terbaru ke arah visinya untuk platform keselamatan yang bersepadu, bimbingan AI dan lintas-domain.

Cisco memperkenalkan pendekatan yang belum pernah didengari sebelum ini yang menggabungkan identiti, rangkaian dan keselamatan untuk memberikan perlindungan yang lebih baik kepada organisasi terhadap teknik penyerang yang semakin canggih.

Pada hari ini terdapat kepercayaan buta antara penyelesaian pengesahan dan akses, dan pelaku ancaman telah berjaya menggodam beberapa organisasi terbesar di dunia pada tahun 2023 dengan menyasarkan kelemahan ini. Sebenarnya, lebih daripada 26% daripada semua penglibatan Cisco Talos Incident Response pada tahun 2023 melibatkan penyerang menggunakan kredit wibawa pada akaun sah yang telah digodam.

Pengguna sering dipetakan kepada banyak identiti digital dan akaun – meningkatkan pintu masuk secara dramatik untuk penyerang dan kemungkinan pergerakan lateral “merentasi” identiti. Terlalu sering keizinan warisan tidak dibuang, dan pasukan keselamatan kehilangan konteks penting mengenai tingkah laku identiti sejarah, tindakan merentasi sistem dan tahap risiko semasa yang diperlukan untuk membuat keputusan akses yang dipercayai.

Cisco Identity Intelligence berjalan di atas stor simpanan identiti sedia ada pelanggan dan memberikan kesedaran yang bersepadu, serta analitik bimbingan AI. Pelanggan boleh menemui seluruh populasi identiti mereka, membersihkan akaun yang rentan, menghapuskan keistimewaan tidak digunakan dan berisiko, mengesan anomali tingkah laku dan menghalang cubaan akses berisiko tinggi tanpa meroboh dan menggantikan penyelesaian sedia ada mereka.

Walaupun pengesahan faktor berganda (MFA) kekal sebagai baris pertahanan utama terhadap serangan berdasarkan identiti, pelaku jahat kini menggunakan cara baru dan kreatif untuk mencuri kredit wibawa. Menurut , Cisco Duo memproses 16 bilion pengesahan pada tahun 2023, naik 41% setahun, dan melihat bentuk MFA lemah seperti SMS dan panggilan telefon menurun ke tahap terendah sepanjang masa iaitu 5%, namun jumlah serangan identiti lebih tinggi daripada sebelumnya.

“Identiti adalah kain yang menghubungkan manusia, peranti dan aplikasi di tempat kerja, dan menjadi sasaran mudah untuk serangan keselamatan siber moden. Organisasi perlu mengamalkan pendekatan berfokus kepada identiti untuk keselamatan, yang antara lain membolehkan mereka bergerak dari sekadar menanyakan ‘bolehkah’ pengguna mengakses sistem ke arah terus menilai sama ada pengguna ‘harus’ dapat melakukan apa yang mereka lakukan selepas disahkan,” kata Jeetu Patel, Eksekutif Kanan dan Pengurus Am Cisco Security and Collaboration. “Dengan menganalisis seluruh permukaan serangan identiti organisasi, mesin, perkhidmatan, aplikasi, data dan tingkah laku mereka, Cisco Identity Intelligence menghubungkan jurang antara pengesahan dan akses. Kami adalah pembekal pertama yang menggabungkan identiti, rangkaian dan keselamatan ke dalam penyelesaian lengkap untuk menangani cabaran siber terbesar zaman moden.”

Cisco Identity Intelligence dibina berdasarkan graf identiti yang kuat yang menarik data dari banyak sumber pihak ketiga sedia ada yang mengurus identiti dan akses. Dengan analitik tingkah laku bimbingan AI dan capaian Cisco yang tidak tertandingi ke dalam rangkaian, organisasi boleh mengambil tindakan berperingkat, seperti mengasingkan identiti, membunuh sesi aktif atau mengasingkan rangkaian dengan memanfaatkan Cisco Identity Services Engine (ISE). Pelanggan Cisco akan mendapat kesedaran dengan maklumat penting melalui penyelesaian sedia ada mereka, termasuk:

 • Pengesahan Pintar dengan Cisco Duo: Mengesan corak luar biasa berdasarkan tingkah laku dan isyarat pihak ketiga.
 • Akses Pintar dengan Cisco Secure Access: Mengesahkan keputusan pengesahan dan menghalang tingkah laku luar biasa atau berisiko tinggi.
 • Pengesanan Ancaman Pintar dengan Cisco XDR: Mengkorelasikan isyarat identiti untuk memberikan maklumat yang tidak ada dalam penyelesaian keselamatan hos dan rangkaian tradisional.

Cisco Identity Intelligence akan tersedia Julai 2024. Dengan penambahan Cisco Identity Intelligence ke Cisco Security Cloud, pelanggan akan mendapat nilai tambah daripada pelaburan sedia ada mereka.

“Kerja hibrid dan seni bina IT awan multi, hibrid telah mengubah perimeter berdasarkan Identiti. Kenyataannya ialah identiti moden ini termasuk pulau-pulau identiti warisan terbenam dan direktori berkaitan, mencipta masalah yang kompleks, sentiasa berubah. Oleh itu, masa depan zero trust tidak wujud tanpa identiti mempunyai kerusi yang menonjol di meja keselamatan siber,” kata Frank Dickson, Naib Presiden Kumpulan, Keselamatan & Kepercayaan, IDC. “Cisco kini menghubungkan dua dunia identiti dan keselamatan untuk menawarkan kesedaran boleh tindakan.”

“Identiti adalah perimeter baru untuk dilindungi dan ia sentiasa menjadi cabaran untuk perusahaan seperti yang disaksikan oleh kejadian keselamatan baru-baru ini. Pengesanan ancaman dan tindak balas berkaitan identiti (ITDR) bertujuan untuk menyatukan identiti dan keselamatan, memperkukuh kawalan yang berkaitan dengan akses disahkan dengan menggunakan pelbagai sumber data dan analitik,” kata Will Townsend, Naib Presiden dan Analis Utama, Moor Insights & Strategy. “Pengumuman Cisco adalah langkah ke hadapan, menggabungkan kecerdasan identiti dan wawasan boleh tindakan dengan keupayaan capaian dan pengesanan ancaman sedia ada, Secure Access dan Duo aksesnya.”

Konektiviti Selamat

Cisco sedang mengintegrasikan keupayaan Rangkaian yang kukuh dengan Cisco Secure Access. Wawasan Pengalaman, dikuasakan oleh Cisco ThousandEyes, meningkatkan produktiviti pekerja hibrid dengan segera mendedahkan isu konektiviti dan aplikasi dan menggalakkan penyelesaian lebih cepat. Tiada kos tambahan untuk ciri ini, kerana ia termasuk dalam semua lesen Secure Access. Cisco Secure Access kini juga mengintegrasikan Catalyst SD-WAN, untuk penawaran lengkap SASE.

Cisco melindungi 100% peratus Fortune 100. Untuk maklumat lanjut, lawati .

Sumber Tambahan

 • Blog:
 • Blog:
 • Blog:
 • Blog:
 • Blog:

Mengenai Cisco 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Cisco (NASDAQ: CSCO) adalah pemimpin teknologi global yang dengan selamat menghubungkan segala-galanya untuk membolehkan apa sahaja. Matlamat kami adalah untuk memberdayakan masa depan yang inklusif untuk semua dengan membantu pelanggan kami mereka bentuk semula aplikasi mereka, kuasa kerja hibrid, melindungi perusahaan mereka, mentransformasi infrastruktur mereka dan memenuhi matlamat kelestarian mereka