• Sorotan Hari Mau Harimau Kumbang Arab Antarabangsa 2024 termasuk filem kempen dan pelancaran pengalaman permainan memukau pada platform atas talian Roblox dan Decentraland
  • Kempen ‘Langkah Harapan’ melambangkan kebolehan atletik sang Harimau Kumbang Arab untuk menangkap mangsanya di alam liar, dengan ‘lompatan’ juga merupakan kata jamak untuk sekumpulan harimau kumbang

(SeaPRwire) –   AlUla, Arab Saudi, 10 Feb 2024 — Berikutan pengisytiharan Hari Mau Harimau Kumbang Arab Antarabangsa yang pertama oleh Bangsa-Bangsa Bersatu, pada 10 Februari Royal Commission for AlUla (RCU) terus mengembangkan misi jangka panjangnya untuk menjaga spesies Harimau Kumbang ‘Terancam Kritikal’ dari dunia fizikal ke alam maya.

 

Royal Commission for AlUla celebrates International Day of the Arabian Leopard with new ‘Leap of Hope’ Campaign to strengthen global awareness and action to conserve critically endangered Big Cat species

Sebagai sebahagian daripada kempen ‘Langkah Harapan’ RCU yang baharu, edisi antarabangsa tahun ini bagi seruan tindakan tahunan untuk memelihara Harimau Kumbang Arab termasuk pelancaran pengalaman permainan ‘Misi Harapan’ pada platform atas talian Roblox dan Decentraland.

Dinamakan ‘Langkah Harapan’ sempena kebolehan atletik Harimau Kumbang Arab dan kemampuannya untuk menangkap mangsanya di alam liar, kempen tahun ini juga menekankan keperluan mendesak untuk meningkatkan jumlah populasi liar – ‘lompatan’ merupakan kata jamak untuk sekumpulan harimau kumbang.

Bermula hari ini, kempen ‘Langkah Harapan’ akan memasang papan kenyataan yang menarik perhatian di kota-kota termasuk Beijing, London, New York, dan Paris untuk memperkenalkan cita-cita berani serta untuk menonjolkan matlamat RCU  untuk melahirkan semula AlUla secara komprehensif, sebahagian besar Arab Saudi barat laut, sebagai destinasi utama dunia untuk warisan kebudayaan dan semula jadi.

Di AlUla sendiri, acara Catwalk Komuniti pada Hari Mau Harimau Kumbang Arab Antarabangsa, dianjurkan oleh RCU dan Catmosphere, akan menggalakkan orang ramai untuk berhubung dengan alam semula jadi apabila mereka mengikuti laluan sepanjang 7km pada Sharaan’s Catwalk Trail, menarik perhatian tempatan terhadap kempen ini dan matlamat jangka panjangnya di barat laut Arab dan seterusnya. 

Di ruang digital, pengembaraan memukau, ‘Misi Harapan’ melibatkan pemain permainan global untuk menemui kesan dunia sebenar status ‘Terancam Kritikal’ Harimau Kumbang Arab di alam liar dengan menyertai misi pemuliharaan maya untuk mencari lanskap digital pakar yang dicipta semula yang mencerminkan habitat asal Kucing Besar, termasuk gunung-ganang AlUla di barat laut Arab.

Permainan baharu yang canggih dan menarik ini melengkapi pelepasan filem kempen yang membawa penonton menyelami situasi sulit Harimau Kumbang Arab, menjelaskan peranan penting harimau kumbang dalam memulihkan keseimbangan dengan persekitaran semula jadi dan membenarkan eko-sistem penting berkembang dengan baik.

Harimau Kumbang Arab dilancarkan pertama kali oleh RCU pada 2022. Pada Jun 2023, Perhimpunan Agung Bangsa-Bangsa Bersatu meluluskan resolusi dengan sebulat suara menjadikan 10 Februari sebagai Hari Mau Harimau Kumbang Arab Antarabangsa, sebagai sokongan kepada RCU dan rakan-rakan pemuliharaan.

Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN) mengiktiraf Harimau Kumbang Arab sebagai ‘Terancam Kritikal’, mewakili tahap risiko yang lebih teruk daripada Rentan atau Terancam. Sekiranya populasi terus menurun, peringkat seterusnya pada Senarai Merah Spesies Terancam IUCN ialah Pupus di Alam Liar dan akhirnya Pupus.

Projek Pembiakan Pemuliharaan Harimau Kumbang Arab RCU telah mencapai kejayaan baru-baru ini dalam memastikan populasi harimau kumbang yang sihat dalam sekatan, mengalu-alukan kelahiran tujuh anak harimau kumbang yang sihat pada 2023 dan memperkenalkan ‘pengasas’ Harimau Kumbang Arab baharu untuk meningkatkan kepelbagaian genetik haiwan pembiakannya dan menyumbang kepada kemajuan matlamat pemuliharaan jangka panjang.

Dr Stephen Browne, Naib Presiden Hidupan Liar & Warisan Semula Jadi di RCU, menyatakan: “Hari Mau Harimau Kumbang Arab Antarabangsa merupakan peluang penting untuk menarik perhatian dunia terhadap situasi sulit Harimau Kumbang Arab dan misi RCU untuk memelihara dan melindungi persekitaran semula jadi AlUla.

“Walaupun kejayaan baru-baru ini memberi kita harapan, kami mengiktiraf bahawa usaha pemuliharaan perlu diteruskan untuk memastikan spesies ini suatu hari nanti dapat berkembang maju di alam liar. Kami menggalakkan masyarakat antarabangsa untuk menyertai kami pada Hari Mau Harimau Kumbang Arab dengan melibatkan diri dalam aktiviti yang menguatkan pemahaman dan kecintaan kami terhadap Kucing Besar yang hebat ini.”

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai hari berkenaan, lawati 

 

Diperhatikan untuk editor:

Sentiasa AlUla / bukan Al-Ula

Mengenai Royal Commission for AlUla

Royal Commission for AlUla (RCU) ditubuhkan melalui titah diraja pada Julai 2017 untuk memelihara dan membangunkan AlUla, rantau yang memiliki kepentingan semula jadi dan kebudayaan yang luar biasa di barat laut Arab Saudi. Rancangan jangka panjang RCU menggariskan pendekatan yang bertanggungjawab, mampan, dan sensitif terhadap pembangunan ekonomi dan bandar yang memelihara warisan semula jadi dan sejarah kawasan itu sambil menjadikan AlUla sebagai lokasi yang diingini untuk tinggal, bekerja, dan dikunjungi. Ini merangkum pelbagai inisiatif dalam bidang arkeologi, pelancongan, kebudayaan, pendidikan, dan seni, yang menggambarkan komitmen untuk memenuhi keutamaan diversifikasi ekonomi, pemerkasaan masyarakat tempatan, dan pemeliharaan warisan program Wawasan 2030 Kerajaan Arab Saudi.

Video –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.