(SeaPRwire) –   JAKARTA, Indonesia, 8 Februari 2024SUEZ, pemain utama dalam pengurusan air, baru-baru ini telah menandatangani kontrak untuk projek Loji Rawatan Air (LRA) Buaran III di Jakarta. Kumpulan itu akan membekalkan peralatan utama untuk proses rawatan air dan akan memberikan perkhidmatan nasihat teknikal untuk pemasangan dan penyediaan LRA Buaran III. LRA baru di ibu negara Indonesia akan meningkatkan ketahanan sistem bekalan air bandar untuk menyediakan bekalan air yang selamat, boleh dipercayai dan berjangka panjang kepada masyarakat tempatan.

Kini, LRA di Jakarta boleh merawat 1.47 juta meter padu sehari, menyediakan 65% kawasan bandar dengan air bersih. Kerajaan bandar ini bertujuan untuk menutup keseluruhan kawasan bandar dengan air bersih 100% menjelang 2030, merancang LRA baru untuk memenuhi permintaan yang meningkat dengan tambahan 960,000 meter padu sehari. Penyelesaian LRA Buaran III, dijangka pada separuh pertama 2025, akan mempercepat kemajuan ke arah matlamat ini. Ia akan menyediakan tambahan 260,000 meter padu air bersih sehari kepada masyarakat di Jakarta, yang mewakili kira-kira 28% kapasiti air tambahan yang diperlukan untuk memenuhi sasaran 2030.

Di Jakarta, kekeruhan air mentah boleh merosot dengan ketara semasa musim hujan, memburukkan lagi ketersediaan air bersih di masyarakat bandar. Sebagai pembekal teknologi utama dalam projek ini, SUEZ akan membekalkan peralatan penting untuk proses rawatan air, serta perkhidmatan nasihat teknikal untuk pemasangan dan penyediaan. DensadegTM penyepit dan Aquazur® penapis V SUEZ akan digunakan secara inovatif untuk memastikan kapasiti dan kualiti rawatan air projek. Ini merupakan kali pertama DensadegTM digunakan di Asia Tenggara.

Francois Fevrier, CEO Air dan R&R Asia SUEZ, berkata, “Kami gembira untuk menubuhkan perkongsian baru di Jakarta. Kami bangga dengan tonggak ini dan berterima kasih kepada kepercayaan pelanggan dan rakan kongsi kami. Kami berharap ke arah penyelesaian Loji Rawatan Air Buaran III, sebagai bukti warisan dan jejak kaki kami yang kukuh di Asia Tenggara. Projek ini mencerminkan dedikasi kami untuk mencipta nilai dengan penyelesaian teknologi untuk pelanggan kami, sepanjang kitaran hayat aset dan perkhidmatan mereka.”

Sejak 1953, SUEZ telah membina beberapa loji rawatan air dan sisa pepejal di seluruh Indonesia, menyokong perkhidmatan air di seluruh Asia Tenggara, dengan operasi yang menjangkau ke Vietnam, Thailand, Filipina, dan Singapura. Pada masa yang sama, SUEZ telah terus memperkukuh kepakaran tempatan dalam perkhidmatan air dan sisa untuk mengejar kecemerlangan dalam sektor dan mempromosikan pertumbuhan ekonomi kitar semula.

Mengenai SUEZ:

Berhadapan dengan cabaran alam sekitar yang semakin meningkat, SUEZ telah menyediakan perkhidmatan penting yang melindungi dan meningkatkan kualiti hidup kami selama lebih 160 tahun. SUEZ menyediakan pelanggan dengan penyelesaian inovatif dan daya tahan untuk perkhidmatan air dan sisa. Dengan 40,000 pekerja di seluruh 40 negara, Kumpulan bekerja dengan pelanggan untuk mencipta nilai sepanjang kitaran hayat aset dan perkhidmatan mereka, dan untuk memacu peralihan karbon rendah mereka. Pada tahun 2022, SUEZ menyediakan air minum untuk 68 juta orang di seluruh dunia dan perkhidmatan pembetungan untuk lebih daripada 37 juta orang. Kumpulan menjana 7.9 TWh tenaga daripada sisa dan sisa air. Pada tahun 2022, SUEZ telah menjana pendapatan sebanyak 8.8 bilion euro*. Untuk maklumat lanjut:  / Twitter @suez

*disesuaikan semula untuk tempoh 12 bulan.

Mengenai SUEZ di Asia:

Di Asia, perjalanan SUEZ bermula lebih kurang 70 tahun lalu, pertama di Asia Tenggara sebelum mengembangkan operasi ke China hampir 50 tahun lalu. Dengan lebih 6,500 pekerja di seluruh Asia, SUEZ telah membina lebih 600 loji rawatan air dan sisa. Bersama rakan kongsi tempatan, kami juga menyediakan perkhidmatan kitar semula air dan sisa kepada lebih 25 juta orang dan 19 taman perindustrian di seluruh negara. SUEZ diiktiraf sebagai salah satu syarikat paling berpengaruh di China dan piawaian perkhidmatan untuk industri alam sekitar terunggul di Asia. Hari ini, SUEZ bekerja dengan pelanggan perbandaran dan perindustrian di lebih 30 buah bandar dan wilayah utama di seluruh China, menguruskan kontrak PPP air pertama China di Macao, mengendalikan salah satu kemudahan pembakaran sisa berbahaya terbesar di Asia di Shanghai, dan telah melabur lebih RMB 4 bilion di Chongqing.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.